pondělí 20. ledna 2020

O pachatelích dobra. Proč je legislativa v jejich rukou nebezpečná, ač to můžou myslet dobře?

Můžu si myslet, že je mrkev zdravější než párek. Můžu ji jíst. Můžu o tom mluvit.
Ale nedává mi to právo násilím trhat někomu párek z ruky.

Moc nevěřím tomu, že by po světě chodili zlí lidé, co se každé ráno vzbudí a přemýšlí, čím by druhým zkazili den. 

Ač to tak někdy možná nevypadá, tak jsem přesvědčená, že naprostá většina lidí chce svým konáním zlepšit svět. Jestli se mi to líbí, nebo ne, je věc druhá. Nicméně se domnívám, že velká část lidských rozhodnutí, chování i konání je provázena dobrým úmyslem.

Jakkoli se to tedy z pohádkových narativů může zdát, linka mezi dobrými a zlými postavami nebude v realitě tak jednoznačná. Spíš tu bude spousta dobrých lidí, kteří se snaží o lepší svět.


Potíž je ale v tom, že jejich představa dobra se nemusí nutně shodovat s tou vaší.


Pravda. Tohle by sám o sobě nemusel být problém. Vezměme si pro příklad třeba mě. Ať nechodím daleko.


Jste-li již nějakou dobu čtenářem tohoto blogu, pravděpodobně vás sem něco přitáhlo.
Bylo to téma...?





Vše, o čem píšu, píšu s nějakým úmyslem.
Ačkoli to vždy nemusí být patrné a leckdy se vám může zdát, že jsem článek psala s úmyslem nasrat laskavého čtenáře, není tomu tak.
Když budu hodně stručná, můj záměr je v podstatě stále stejný: K něčemu jsem v životě došla. Přijde mi to pro můj život dobré. A mám pocit, že by sdílení mého pohledu mohlo pomoct třeba i někomu dalšímu.


Podstatné ale je, že o všem jen píšu, případně šířím jinými kanály. Nikomu nic necpu, nikomu nic nenutím.


Rezonuje to s vámi? Fajn!
Přijde vám to na hlavu padlé? Dobrá, nechte ležet a odejděte.

(Pokud se vám zdá, že jsem vám někdy něco proti vaší vůli nutila, zkuste si ten daný článek prosím pozorně přečíst. Jestli můžu vyslovit domněnku založenou na zkoumání mých vlastních popuzených reakcí, většinou to bývá tak, že dané téma je pro mě samotnou citlivé a tím pádem i citlivěji reaguji na jiné světonázory.)

Jak se to projevuje v realitě?

Ok. Tohle jsou ale věci celkem osobní. Každý si je víceméně může dělat, jak chce. A když pominu pár militantních zvrhlíků, většinou vám svůj přístup ani nikdo cpát nebude.



Pojďme ale vzít další dvě témata:

Co ale považuji v obou těchto oblastech za zásadní? Inspirovat, dávat argumenty, trpělivě vysvětlovat, nechat prostor, aby si k tomu lidé došli sami, ale především stále uznávat možnost, že moje cesta je jen jednou z možných variant.


Nejen proto, že (což je dost možné) se mohu plést a za pár let budu tvrdit třeba pravý opak. Hlavní důvod je ten, že můj náhled na svět - jakkoli jsem o jeho správnosti třeba přesvědčená - je jen jeden z možných a především je stejně legitimní jako názor kohokoli jiného.

Možná někoho z vás napadne, že ekologie a vzdělávání jsou přeci (narozdíl od těch předchozích) témata veledůležitá a tudíž je každého povinností je nejen šířit, ale trvat i na jejich celospolečenském prosazení.

Jak ale něco celospolečensky prosadit? Inu, veskrze máme dvě možnosti:
1) Mluvit o tom a POMALU šířit tyto myšlenky.
2) Protlačit to do legislativy a RYCHLE tím zajistit změnu k lepšímu.


Jak už je asi z tohoto článku patrné, já jsem velký fanda možnosti č. 1.

Jakkoli si myslím, že každý (včetně dětí) by měl mít možnost vzdělávat se způsobem, který mu vyhovuje, nikdy by mě nenapadlo někoho nutit k tomu, aby se vzdělával podle jednoho vzdělávacího programu, byť sestaveného s těmi nejlepšími úmysly.
(Mimochodem, takto to funguje nyní. I když máme spoustu "alternativních" základních škol, všechny se musí řídit jednotným vzdělávacím programem daným MŠMT. Zároveň MŠMT nenápadně, zato vytrvale přitahuje šrouby - zavedení povinného předškolního roku, plánované prodloužení povinné školní docházky, nevydaná povolení nově vznikajícím alternativním ZŠ s odůvodněním, že v regionu je již dostatečná kapacita státních škol.)

I za cenu toho, že je dost dobře možné, že si planetu zničíme přímo před očima, nepovažuji za dobrou cestu lidi k zodpovědnosti dotlačit násilím.
(Mimochodem, v této oblasti také stále přituhuje. Stačí se podívat třeba na změny, které v posledním roce zavedlo Dánsko.)


Nejde ale o tato konkrétní témata. Můžete si tam dosadit cokoli svého. Chtěla jsem jen na konkrétních příkladech vysvětlit obecný princip.



Nejde zároveň ani o to, zda daná konkrétní řešení jsou nebo nejsou ve svém důsledku dobrá.
To záleží na tom, kdo se dívá. A často ani nelze dohlédnout, kam naše rozhodnutí povedou v budoucnu, jakkoli to třeba dnes myslíme dobře.

Zásadní podle mě je, jestli se budeme tohle dobro žít (a necháme ostatní žít si to své), nebo se rozhodneme páchat dobro (a potenciálně svými dobrými úmysly poškodit ty, kteří naši představu dobra nesdílejí).


Řešit každou společenskou neshodu zákonem je nezřídka jako jít na mouchu s kanónem.
Mouchu to zaručeně zabije, ale...



Zvykli jsme si, že téměř jakoukoli společenskou neshodu vyřeší nový zákon. Demokraticky (rozuměj zastupitelsky-demokraticky) vybereme "nejlepší" řešení, které pak nacpeme všem. Vždyť je to přeci pro jejich dobro.


Jak už jsem řekla, nerada někoho do čehokoli lámu. Stejně tak tedy nemám ambici požadovat po někom, aby přestal páchat dobro i za cenu pár popadaných hlav a vyměnil jej za přístup laissez-faire.

Pro začátek by mi ale přišlo dobré se zamyslet nad tím, jestli je opravdu nutné každou dobře míněnou věc prosazovat zákonem.

8 komentářů :

  1. Kdyz Vas nenapadne nutit nekoho se vzdelavat podle programu,jak to vyresite s prijimackami na VS? Jaka budou kriteria? DEJTE NAVRH,NE?
    Ktera divna mista myslite?
    Seberizene vzdelavani je soucasti i klasicke vyuky,ne?






    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek, děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně někdo, kdo umí věci krásně pojmenovat a nebojí se toho. Jste skvělá!Fandim Vám!Jen tak dál. Lidé jako Vy jsou tu moc potřeba!

    OdpovědětVymazat
  4. Cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami

    OdpovědětVymazat
  5. Sono così orgoglioso e felice di essere qui per condividere questa straordinaria testimonianza, meravigliosa e straordinaria, non riesco a credere che ora il mio ex marito sia qui con me a implorare per tutte le sue azioni sbagliate, dicendomi quanto si sentisse vuoto per tutto il tempo era via, mi ha lasciato e mi ha fatto tanto male dopo un divorzio avvenuto 5 mesi fa. E tutto questo miracolo è successo subito dopo aver contattato il dottor Egwali per chiedere aiuto, sono la donna più felice del mondo oggi direi di averlo di nuovo al mio fianco. È un miracolo per me e la mia famiglia ed eterno piacere e allegria. Sono così felice ora e non so quanto esprimere la mia gratitudine e apprezzamento al Dr.Egwali. Lo consiglio vivamente se hai bisogno di aiuto immediato in quanto è garantito.
    Inviagli un'e-mail oggi /dregwalispellhome@gmail.com o tramite
    WhatsApp: +2348122948392

    OdpovědětVymazat
  6. Black magic >>Witchcraft-Spells| ☎+27660670249. | Bring lost love spells || Voodoo spells
    Dr .Prof Remmy is a Voodoo -witchcraft spell caster who has witchcraft spells to help you with any situation or problems. My witchcraft spells can help you if you are feeling (https://psychicremmy.webnode.com/love-spells/)

    ARE YOU FEELING TOTALLY HELPLESS MARRIAGES/ DIVORCE/ LOST LOVE AND FINANCIALLY DOWN ??? I AM HERE TO HELP YOU, Dr. Prof Remmy
    CALL OR WHATSAPP
    * *Powerful love spell.
    *Revenge of the raven curse.+27660670249.
    *love spell caster to bring back lost lover .
    *Traditional healer to bring back lost lover (return back ex lover Uncoditionally).
    *Protection spell/The spell to defeat your rival.
    *Spiritual Cleansing spell/Curse removal.
    *Goodluck charm(Remove negative energy),+27660670249.
    *African witchcraft healers.
    *Hex removal/Spiritual healing spell.
    *Wicca witch craft.
    *Divorce/Break up spells.+27660670249.
    *Magic love spells
    *Sangoma traditional medicine.
    *Gay love spell.
    *Real magic spells+27660670249.
    *Fertility spells.
    *Divorce spell
    *Marriage spells. https://psychicremmy.webnode.com/love-spells/
    *Native healer.
    *Herbalist/traditional healer,+27660670249.
    *Fortune teller
    *Palm reading. https://www.psychicremmy.com/
    *Psychic reading.
    *Madness caused by witch craft.+27660670249.
    *Black magic spells to bring back a lover
    *Kissing/attraction spells.
    *Stubborn children
    *Dull children in Class

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den všem, jmenuji se NINA, chci moc poděkovat DR ODIBOHOVI za obnovení míru zpět v mém manželství po deseti letech manželství můj manžel ROBERT SMITH se rozhodl opustit mě a naše dvě děti kvůli jiné ženě, jednoho čtvrtka odpoledne i viděl jsem příspěvek o Dr. ODIBOH, jak pomohl ženě přivést zpět jejího manžela z rukou jiné ženy Rozhodl jsem se ho kontaktovat ohledně problému, kterému čelím ve svém manželství DR ODIBOH mi řekl, ať si nedělám starosti, že díky Boží moci, nikoli naší moci manžel se ke mně vrátí, řekl mi, co si mám koupit na modlitbu, což jsem udělala po třech dnech, můj manžel mi zavolal, že je mu líto, že mě a naše dvě děti kvůli tomu opustil, zatímco jsem řekl ok, slova mých lidí nestačí děkuji vám DR ODIBOH za vaši pomoc říkám Bůh vám a vaší rodině žehnej za obnovení míru zpět do mého života
    DR ODIBOH TAKÉ POMŮŽE S NÁSLEDUJÍCÍMI PROBLÉMY.
    POTŘEBUJETE TAKÉ ŘEŠENÍ NÁSLEDUJÍCÍHO PROBLÉMU, KONTAKTUJTE HO TAKÉ.

    (1) Pokud chcete své EX zpět.
    (2) pokud máte vždy špatné sny.
    (3) Chcete být povýšeni ve své kanceláři.
    (4) Chcete, aby za vámi běžely ženy/muži.
    (5) Pokud chcete DÍTĚ.
    (6) Chcete být BOHATÍ.
    (7) Chcete připoutat svého manžela/manželku, aby byl váš navždy.
    (8) Pokud chcete své peníze zpět od někoho, kdo je nechce vrátit
    (9) Jak jste byli PODVEDENI a chcete získat zpět své ztracené peníze.
    (10) pokud chcete zastavit svůj ROZVOD.
    (11) pokud se chcete rozvést se svým manželem.
    (12) pokud chcete, aby vaše přání byla splněna.
    (13) Těhotenské kouzlo k početí dítěte
    (14) Zaručte, že vyhrajete znepokojivé soudní případy a rozvod bez ohledu na to, v jaké fázi
    (15) Zabraňte rozpadu vašeho manželství nebo vztahu.
    (16) Vyhrajte kouzla v loterii

    JEHO KONTAKTNÍ ADRESY JSOU:
    WHATAP: ČÍSLO:+2347048883838
    EMAIL: odibohsolutionhome@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...