neděle 29. března 2020

Pomalu se utahující smyčka nesvobody


Když se začala spouštět smršť protikoroňáckých opatření, byla jsem s dětmi už nějakou dobu ve Španělsku. Pracovali jsme na farmách, takže k internetu jsem se dostávala až večer.

Zprvu jsem sedala k počítači vždycky s tím, že to včerejší opatření už muselo být poslední. Že už si vláda nemůže dovolit víc. Že už Češi další restrikce neunesou a začnou nepokoje.

Jenže opak byl pravdou. Vraceli jsme se pak předčasně a překotně. Ještě ráno jsem přemýšlela o tom, že bychom se schovali někde ve španělských horách a přečkali tam do podzimu. Večer už jsme odlétali z druhého konce země posledním letadlem vypravovaným do Čech.

(Kvůli četným nadávkám, které jsem si v reakci na článek vyslechla, dodávám, že letenku jsem si koupila za své peníze. Dotazy "proč jsem teda nezůstala v tom Španělsku, když jsem tak chytrá", mi přijdou v souvislosti s tématem článku irelevantní. Vězte jen, že byly trojí - citové, finanční a praktické.)


Podcenila jsem ve svých úvahách jednu věc: Lidský strach.


Respektive mnohem víc by se v tomto případě hodilo použít slovo vystrašenost.

Přitom mě to mohlo trknout. Bylo to jak přes kopírák ze všech těch románů (viz seznam pod článkem), kde se opakoval tentýž scénář:

1. Objeví se (potenciální) hrozba. (Mediální) propagandou se nafoukne do obřích rozměrů.

2. Lidé jsou vystrašení. Přijde spasitel, který jim slíbí bezpečí. Jen to tedy bude něco stát. To něco je jejich svoboda.

3. Lidé přikývnou, protože jejich momentální touha po bezpečí je větší než jejich potřeba svobody. Spasitel se tedy chopí moci a začně lid řídit. 

(Tady stojí za povšimnutí, že nezřídka je ten jeho úmysl dokonce opravdu ctnostný. O pachatelích dobra jsem psala článek tady: http://www.krkavcimatka.cz/2020/01/o-pachatelich-dobra-proc-je-legislativa.html)

4. Omezení se závádí postupně, jako když se vaří ta pověstná žába. Lidé stále ustupují. Říkají si, že už to přeci nemůže být horší. Jenže pak se jednoho dne probudí v totalitě. Pár lidí sice bije na poplach a bouří se, ale často bývají lidem vysmíváni nebo spasitelem odstraňováni.

(O nezamýšlených dopadech regulací, které můžou být škodlivější než původní hrozba, před kterou měly chránit, jsem psala krátkou pohádku ZDE.)

5. Mezitím spasitel přebírá moc nad totálně oslabeným lidem, který se vzdal zodpovědnosti za svůj život. Spasitel pak vládne takřka neomezeně, volí komunikaci skrz další zastrašování a tvrdí lidem, že kdyby nebylo jeho, společnost by utrpěla obrovské škody.

(Na podobnost tohoto scénáře postupného utahování smyčky v kombinaci s manipulací strachem jsem již před rokem upozorňovala TADY.)

6. Jenže společnost mezitím trpí. Možná i mnohem víc.
Nikoli kvůli té původní hrozbě. Ale kvůli těm opatřením, která ji měla proti ní chránit.

Nechci tady vyzývat k tomu, abyste si zítra strhli roušky a vyrazili se houfně líbat a objímat do ulic.
Absolutně si nyní netroufám hodnotit, která ze současných opatření jsou nebo nejsou smysluplná.


Na co bych ale chtěla velmi apelovat je bdělost a citlivost, se kterou budeme pozorovat změny ve společnosti, které se budou odvíjet v následujících týdnech a měsících.

Se vší úctou k zemřelým a jejich pozůstalým už nyní vidíme, že koronavirus bude mít mnohem víc obětí. A budou mezi ně patřit i ti, kteří se nenakazí.
Chovat se zodpovědně a snažit se minimalizovat počet nemocných určitě smysl má. Ale ne za každou cenu.

Buďme všímaví k tomu, zda se nám před očima neodehrává scénář z románu, jehož bychom se neradi stali vedlejšími postavami.



Zde je mých 10 tipů na romány, kterými se jasně táhne linka postupně se utahující smyčky nesvobody, které lidé nevěnovali dostatečnou pozornost.


Kladivo na čarodějnice. Děsivý příběh z konce 17. století, kde na počátku nikdo nevěřil, kam až může dojít zrůdnost libovůle jediného člověka.

Vox: Fiktivní příběh z budoucnosti, kde ženy nosí náramky, které jim dovolují vyslovit jen sto slov denně. Proč? Pro dobro celé společnosti přece.

Příběh služebnice. Když se v blízké budoucnosti v USA začalo rodit čím dál méně dětí, převzal vládu náboženský fašistický režim, aby situaci zachránil. Nikdo zpočátku nevěřil tomu, že zanedlouho budou plodné ženy redukovány na pouhé nositelky plodů.

451 stupňů Fahrenheita. Pálit knihy? Takový hřích bychom nikdy nedopustili. Nikoli však ve fiktivní budoucnosti, kde požárníci stráží dobro tím, že pálí všechny nebezpečné myšlenky.
(O tom, jak moc tohle sci-fi bylo prorocké pro naši realitu, se můžete dočíst tady.)

Pianista. Kultivovaná židovská rodina sleduje, jak Polsko v roce 1939 obsazuje německá armáda. Stále vyčkávají a nová pravidla přijímají, protože nevěří, že by se jich ta zvěrstva mohla dotknout.

Slepá mapa. České pohraniční městečko přihlíží obsazování Sudet. Lidé váhají s odchodem tak dlouho, až nakonec není čas.

S Bohem v Rusku. Skutečný příběh mladého kněze z USA, který se za 2. světové války vydává do Ruska, aby obhlédl, jaké tam jsou možnosti pro šíření svaté víry. Z prosperující svobodné země se zdá, že tamní situace nemůže být tak zlá. Nakonec strávil 23 let v ruských věznicích a pracovních táborech.

I am Malala. Když v Pákistánu přebral moc Tálibán, byla Malala malá holčička. Chtěla chodit do školy, což ale časem začal být problém. Jednoho dne její školní autobus zastavili tálibánci a střelili ji do hlavy. Malala přežila. Dnes přednáší po celém světě a bojuje za právo žen na vzdělání.

Vyhnání Gerty Schnirch. Po válce probíhá odsun Němců z Česka. Je jen těžko k uvěření, že rodiny, které žily celé generace v symbióze s českým obyvatelstvem, začínají být najednou trnem v oku víc a víc lidem. Agresivita vůči německé menšině se zvyšuje a krutost nabírá na obrátkách.

Rybí krev. Na přelomu 80. a 90. let se kvůli výstavbě jaderné elektrárny zatopilo několik vesnic na jihu Čech. Lidí, kteří mají sílu bojovat, je stále méně a méně. Beznaděj a rezignace prorůstá a sžírá venkovany jako rakovina.


Líbil se vám článek? Můžete mě podpořit v dalším psaní zakoupením některé z mých dvanácti knížek.

Nyní po dobu nouzového stavu si ke každé objednávce tištěné knížky můžete vybrat libovolnou e-knížku zdarma. Připište mi jen její název do poznámky k objednávce.

Zároveň na všechny samostatně zakoupené e-knížky je sleva 20 - 50 %.

https://eshop.krkavcimatka.cz

155 komentářů :

  1. Díky! Konečně někdo zformuloval moje pocity..;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si zrovna říkala, že určitě zůstanete pracovat na farmách a pak z toho bude zajímavý článek, porovnání naší současné nesvobody plné strachu s Tvojí odvahou... Nicméně přeci jen nejde jenom o svobodu, ale spíš o zodpovědnost. Bdělost je ale určitě na místě. Sama se děsím vnímání současné situace (nejen) mými blízkými. Před týdnem jsem přišla o miminko. A babička i maminka mi pomalu gratulovaly. "Dobře, žes potratila! Ono je to možná to nejlepší,co se teď mohlo stát."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hrozně bolavé. Já potratila podruhé v prosinci. A samotná si teď často říkám, že to bylo dobře.

      Vymazat
    2. To je teda dost bezohledná reakce, vždyť ani lékaři nemají v tomto směru dost informací. Jsem těhotná, ale obavy rozhodně nemám, přes placentu virus neprojde. Mimochodem jsem teď něco chytila, klidně to může být covid v mírné formě a jsem v klidu, spíš mám obavy abych to nešířila.. přeju Vám ať to zvládnete!

      Vymazat
    3. Třeba to není myšleno jen jako strach o plod kvůli Covidu,ale o pocit, že by přivedly díté do blbé doby...

      Vymazat
  3. Mělo by si to uvědomit víc lidí! Obávám se ale,ale že opak bude pravdou. Děkuji a přeji pěkné dny🌿

    OdpovědětVymazat
  4. chybí tam 1984... a doporučuju film Elysium...

    OdpovědětVymazat
  5. Člověk není položka ve statistice. Není potřeba se vyloženě bát, ale také by člověk neměl dělat blbosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja uz se bat zacinam!

      https://www.forum24.cz/orban-ukazal-babisovi-cestu-ministr-obrany-chce-dat-vice-moci-vlade-i-premierovi/

      Vymazat
    2. Nejvíc špatných rozhodnutí člověk udělá právě kvůli strachu... A je docela jedno, čeho se bojí. Nečtěte ty blbosti, věnujte se tomu, co můžete udělat pro sebe a svou rodinu

      Vymazat
  6. No, co na to napsat? Mudří vědí, že totalita je opět zpět a přemýšlejí co s tím, nebo kam emigrovat. Lidstvo je strašně snadno manipulovatelné a ovladatelné, když je použit strach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsichni vedi,ze opatreni jsou po celem svete. Co sem pletete totalitu? Kam emigrovat? Do USA,Britanie,Nemecka?
      V tuto chvili tento clanek i koment mimo.
      Sk

      Vymazat
    2. súhlasím, nech sa ludia zobudia, žiadna totalita nenastala, ludia sú nezodpovedný a robia blbosti aby neohrozovali ostatným nastupuje štát a jeho opatrenia. Nech sa autorka článku prebudí do reality nemusela mínať peniaze štátu na to aby ju dovliekol domov, mohla zostať dobrovolne v španielsku alebo sa scohvať ako neandrtalec v horách. Miesto toho sa dobrovolne nechala doviesť domov a teraz o tom píše ako by ju niekto nútil. Choroba EGA keď o tom ešte musí blogovať

      Vymazat
    3. No ... a presne stejnej slovenskej mozek to tady ridi ...

      Vymazat
    4. Jaká to totalita? Ty musíš být dobre mimo.

      Vymazat
    5. Žádná totalita nehrozí,myslím že Itálie,USA,Španělsko aj.na takové úvahy nemají pomyšlení,a my tady dočasně máme ta omezení proto,abychom jako zmíněné země nedopadli.Některá média doslova zneužívají situace ke strašení.

      Vymazat
    6. Tak se zkuste, vy chytráci, podívat do Orbánova Maďarska: diktatura, vláda bez parlamentu, vojáci řídí nemocnice a důležité podniky .. a vše NA NEURČITO .. pro ty starší DOČASNĚ.

      Vymazat
  7. A co Setkání s Rámou (anglicky Rendezvous with Rama) je vědeckofantastický román Arthura C. Clarka. Celá tetralogie

    OdpovědětVymazat
  8. Pribeh sluzebnice sem koukala serial a rikala si to snad neni ani mozny, ale bojim se ze to tak vazne nekde je

    OdpovědětVymazat
  9. Svět se zbláznil, čtěte pozorně, copak jste se úplně zbláznili? Lidé umírají po tisících, jaká totalita? Vážně ovce, někdo napíše chujovinu a všichni, bebebe, má pravdu🤦

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to vite ze lidi umiraj po tisicich? Protoze Vam to sdeluji v mediich? Se nechte vysmat ...

      Vymazat
    2. Tak tohle reknete Italum,kozo lizo!

      Vymazat
    3. Oni to brzy Italove reknou nam, kozle!

      Vymazat
    4. Urcite:) Kouknete na dvtv apod.

      Vymazat
    5. Koukejte se sam/a! :)

      Vymazat
  10. Bod 6.Spolecnost trpi ne kvuli hrozbe,ale kvuli opatrenim??? Ktery stat?

    OdpovědětVymazat
  11. O jaké totalitě to tu píšete ? Vůbec nic jste nepochopila, a to jsem Vás měla za celkem chytrou.

    OdpovědětVymazat
  12. Ona to prave pochopila! A Vy uz to brzy pochopite taky ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. některí "vyvolení" to nepochopí nikdy ani když budou mít kouli na noze a makat pod bičem 24h denně za žrádlo :-D ještě si budou rochnit jak je to vlastně super, že mají přece práci

      Vymazat
  13. Takze vsichni statnici se naraz domluvili,ze daj totalitu. Ted. Virus nevirus. :):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No třeba Anglie a Německo už pracují na návrhu že budou testovat na protilátky na tento vir s ti co je mají budou mít stejnou volnost jako před karanténou. Takže, záleží stát od státu. Jak autorka píše, vše dobré co stát v této situaci dělá můžepar jedinců ve vládě využít k získání více moci. A my jako občané máme povinnost ke svému státu kontrolovat a upozornit... I pokud duveruješ, neboť důvěřuj ale prověřuj je takové nepsané pravidlo.

      Vymazat
  14. Díky za tuhle úvahu. Souhlasím. Vidím to tak od začátku - vyděšenost až panika, nafukovaná (nebo vytvořená?) médii a hádejte, kdo na tom vydělá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze byste to nerekla v ITA?

      Vymazat
    2. A máte nějákou statistiku, kolik lidí, kteří na to zemřeli v IT byli staříci a chabrusi na zdraví? Mně by totiž vážně zajímalo jestli opravdu na to umírají i fyzicky zdatní jedinci nebo to kosí fakt převážně starý lidi, chronicky nemocný, onkologický pacienty. Poněvadž když se i podíváte, v IT a ES je to nejhorší, ale taky to jsou státy kde je hodně starejch lidí.

      Vymazat
    3. Navíc když si vezmete kolik slabejch jedinců ročně zabije i blbá chřipka, to taky není malý číslo.

      Vymazat
    4. I stari lide chteji zit!!! No comment.

      Vymazat
    5. A mate Vy dukazy, ze na to v Italii vubec nekdo umrel? Krome toho, ze Vam to rekli v TV?

      Vymazat
    6. Vyhledejte lekare.Ihned.

      Vymazat
    7. Pokud by v Itálii a Španělsku umíralo tolik lidí běžně, tak by nebyli zahlceni mrtvolami.

      Vymazat
  15. "Nechci tady vyzývat k tomu, abyste si zítra strhli roušky a vyrazili se houfně líbat a objímat do ulic.
    Absolutně si nyní netroufám hodnotit, která ze současných opatření jsou nebo nejsou smysluplná." Baví mě, jak je tam tato věta tak hezky schovaná, abyste si mohla říct, že až se Vašimi plky někdo bude inspirovat a konspirační hovada ve stylu anti-vaxxerů budou šířit dezinformace, můžete říct "nene, já za to nemůžu". Ne vždy, když jste označována za "tu divnou" je to vina oveček okolo, někdy je možná na místě trochu introspekce.

    Nemáte na koho svrhnout něco, co se vám nelíbí a důkazy jsou moc na obtíž? Řekněte prostě "média"! - každý blbec, vždycky a všude

    OdpovědětVymazat
  16. Docela chytrá reklama, využívající strach.

    OdpovědětVymazat
  17. Poctive dodrzuju predepsana omezeni: jsem vystrasena tupa ovce, nebo proste jenom nejsem sebestredny bezohledny debil? Takova dilemata hned pri pondelku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste vystrasena tupa ovce!

      Vymazat
    2. Takze vy jste to druhe?

      Vymazat
    3. Presne muj pocit ;)...ale v tomto pripade asi budu radsi vystarasena tupa ovce

      Vymazat
  18. Souhlasím s Vámi "Krkavčí matko", víc než virus mě momentálně děsí to čeho jsou lidi schopní, udávají se na policajty, že nemají roušky, věčně se sdílí fotky na fb, jak bylo někde moc aut u lesa a určitě se tam ty lidi spolu museli potkat apod. Tohle mně přijde šílený. Pokud z toho budu vystrašená, tak holt sedim doma na prdeli a nevylízám ne? A tudíž mi může být jedno, že někdo je s tím v pohodě a jde do přírody. Tyhle ty moralisty a bijce za svou jedinou pravdu fakt nesnáším. Jak se říká, nejhorší smrt je vyděšením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim,ze byste mluvila jinak kdyby vam coronavirus vzal nekoho blizkeho...

      Vymazat
    2. A Vam nekoho blizkeho koronavirus vzal?

      Vymazat
    3. Moje žena ošetřuje nakažené v uvn a lidi jako vy si zaslouží rozbít hubu. Svět se netočí jenom okolo vás. To že s tím kreténi jako vy "jsou v pohodě" se netýká jenom jich nebo si myslíte, že se covid zajímá, kde jste ho chytili? "Holt sedět doma na prdeli" není pro 95% populace jaksi reálné a my si nemůžeme vybrat se s nějakým takovým člověkem nepotkat v obchodě, vy chytrolínko. Podal jsem to dost nemoralisticky na vás?

      Vymazat
    4. No,mne virus nikoho nevzal. Tahle otazka byla ale zbytecna,ne?
      Nekdo osetruje,jako zena pana vyse,nekdo sije rousky,mysli na ostatni a nekdo jiny mysli jen na sebe,mele rozmazlene o nesvobode a premysli kde se schovat.

      Vymazat
    5. Taky mě děsí, čeho jsou sebestřední jedinci schopní:
      *nepomoct a jen kritizovat (lidi i politici)
      *nebrat ohledy na druhé a slabé
      *jezdit bez papírů, na červenou, s telefonem u huby, nebo nalitej
      *ojebávat zákony, nařízení či karanténu
      Teď je to nějak víc vidět.

      Vymazat
    6. sebestredni jedinci

      https://www.forum24.cz/orban-ukazal-babisovi-cestu-ministr-obrany-chce-dat-vice-moci-vlade-i-premierovi/

      Vymazat
    7. Co se týká některých novin a webů je dobré si zjistit vlastníky a akcionáře.
      Zrovna forum24 si mediálně vyřizuje účty s Babišem, takže hodnověrnost a neuzaujaté zpravodajství bych ani nečekal.

      Co se týká Orbána má dost nepřátel i v zahraničí, kteří ho za jeho odmítání připrchlíků kritizují.

      Politikům se něvěří, politik se kontroluje. K. Kryl

      Vymazat
  19. Doma není člověk nikdy prorokem. Ale obávám se, Veroniko, že i tak na VAše slova dojde. Mnoho životů produktivního obyvatelstva je už nyní poškozeno v zájmu ochrany neproduktivního obyvatelstva. Kdo se bude o ty přeživší neproduktivní starat, když těm produktivním teď necháme podřezat větev, na které sedí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A máte rodiče/ prarodiče? Jsou produktivní, nebo dle finančních "hodnot" budou spadat do klonky postradatelní.

      Vymazat
    2. Budete se divit, ale zrovna moji příbuzní v důchodovém věku jsou nečekaně produktivní. Tím nemyslím nutně to, že vydělávají peníze, ale jsou pro své okolí stále užiteční. Ale tady nejde o to, že bychom měli odepsat ty, co jsou neproduktivní, a nestarat se o ně. Jde o to, že vládní nařízení nám v produktivním věku hází klacky pod nohy neuvěřitelným způsobem, takže v důsledku toho se naše společnost dostává do ekonomických potíží, které se zcela jistě projeví časem i na péči o neproduktivní část populace.
      Navíc spoléhat na veřejné zdravotnictví a zejména na současná epidemiologická opatření, že zajistí či ochrání naše zdraví, je velmi krátkozraké. Odpovědnost za život a zdraví každého jedince je primárně v jeho rukou, pokud je svéprávný. Pokud není, pak musí společnost vyhodnotit, do čeho se jí nadále vyplatí investovat a do čeho ne. Měřítka mohou být samozřejmě různá a lze o nich diskutovat. Jako rodič dítěte se ZTP o tom vím své.

      Vymazat
    3. Ty klacky pod nohy beru pouze jako výzvu, nikoliv překážku.
      Zdravotní sestra pendlující do SRN může najít uplatnění i zde, byť za jiný peníz. Konec konců je to spíše poslání, než byznys. Módní návrhář i šička si poradily také po svém. Některé restaurace rozváží jídlo, vietnamci vaří zdarma kafe pro IZS složky, divadla i kina jedou online, jen pár křiklounů se potřebuje zviditelnit.(jaký je rozdíl mezi Manu Ridi a "teď vaří ŠÉF" ?)

      Neodpovědnost až bezohlednost jedinců se teď projevuje vynucenou povinností všech. (viz i opakované porušování karantény skutečně nakaženými, ikdyž to preventivní bylo na Moravě porušováno taktéž)
      Vím o případech kdy skutečně nakažený, se chlubil jak po vyhlášení o zavření hranic, 1 den před jeho platností vycestoval, ojebal karanténu při návratu do ČR a byl hrát golf.

      Vymazat
  20. Jé, škoda, že jste nezůstala ve Španělsku. Nikdo vás nenutil se vrátit do nesvobody, jak píšete!Proč tady brečíte??? Hezké dny a pevné zdraví. Nebo možná zkuste jít pracovat jako dobrovolník do Lombardie do nemocnic.....nebo stačí i u nás....

    OdpovědětVymazat
  21. Článek úplně mimo dění. Sluníček a podobných, mentálně nedostatečných, jedinců s pseudonázory tu v ČR máme požehnaně.
    Celý život, větší, menší část, či půlku života, jste si tu mohli lítat a běhat jak opice v krabici s banány. Jednou Vám na Vaše malé radosti někdo sáhne a chováte se, jak když malému děcku vezmete oblíbenou hračku.
    Ano, souhlasím, že se má brát vše s chladným rozumem a nepanikarit kvůli mediálním špínám, co se objevují na seznamu. Počítadlo na oběti chřipky nikde na netu nevisi, nevím, proč by se měli lidi počítat jak kus mršiny hodné kafilerky, ale to už sem odbočil.
    Lidi, dodržujte to málo, co se po Vás chce. Může být hůř, nikdo po Vás nešetřílí na ulici.
    Co se týče toho žvatlajícího imbecila, jinými slovy českého premiéra Bureše ze Slovenska, tak nevím.. K tomu není co říci. Ale skoro jeho slovy: Za test si zaplatíte, roušky si vyrobte doma, na dýchací respitatory se složte, a ještě mi zatleskate.
    Nenechte se obalamutit, zachovejte klid, použijte mozek. Brzy vše skončí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, to číslo byla něčí babička, děda, matka...
      V letech 39, 48, 68 se skutečně brala svoboda, umíralo se pro ní a teď se brečí když máte nosit roušku kvůli prskání?
      (něco co je třeba v Japonsku bráno jako ohleduplnost a slušnost)

      Vymazat
  22. Díky moc za tenhle článek! Už jsem si začínala připadat divně se svými pocity, které přesně vystihuje váš článek. Napadají mě úplně stejné myšlenky, i ta paralela s literaturou mě už napadla :-(

    OdpovědětVymazat
  23. Nevím proč si v ČR stále od 90 tých let někdo (jedinci, politická i eko uskupení i jiná etnika) pletou svobodu s anarchií.
    Řídím se heslem, že má svoboda končí na půli cesty k té Vaší. (a naopak)

    Opatření a zákazy se dějí nejen na lokální republikové a zdejší pokřivené politické úrovni.
    Stejné restrikce zavedla komunistická Čína i kapitalistické státy jako Itálie, Rakousko, Británie, USA...

    Takže otázkou zůstává:
    KDO chce ovládnout a KÝM máme být ovládnuti???
    Tím dotačním řepko-čapím-podvodníkem, nebo jeho kritikem tunelářem a padákovým vrahem, jinými politickými prostituty???

    A má se tak dít POUZE v této republice? Tak by to měl někdo sdělit tomu zbytečnému nefunkčnímu uskupení EU (neschopnému bránit ani vlastní hranice)
    a hlavně i tomu "hoteliérovi" v bílém domě ;-)

    OdpovědětVymazat
  24. Ta nesvoboda nezačala teď, když vláda nařídila opatření. Ta začala už když ANO vyhrálo volby. A opakovaně. A blbí je, že i teď má největší volební preference. A protože teď máte čas si to zpětně zmapovat, pomůžou vám k tomu stránky Milion chvilek pro demokracii. To, že teď něco z nařízení musíte Vy osobně není okamžik, kdy utahování začalo. To je jen jeho silnější projev. Začátek už je v minulých letech......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A blbi je...proc mekke i,nejste nahodou...? Co sem pletete volby,takhle to je na celem svete? Kdo je tady blby? :-)

      Vymazat
    2. Řekl bych že nesvoboda začala vstupem do EU, kdy suveréním státům je diktováno kolik netáhel mají přijmout a pod jakou finanční pohrůžkou. Kolik nábojů v zásobníku smí mít bezúhoný člověk na obranu své rodiny, když nelegálové zbroják ani jiná přiblblá nařízení vůbec neřeší. Kdy někdo chce napadnout výsledek svobodných voleb jen proto že se mu někdo nelíbí.

      V minulých letech i teď jsou v politice dotační a odkloňovací šmelináři, mladí i staří hajzlíci bez morálky, křiklouni, ochlastové i spáči

      Vymazat
    3. "Řekl bych že nesvoboda začala vstupem do EU" a ty jdi taky do prdele Karle. "Diktováno" nám bylo leda hovno, nebo při diktátu může snad subjekt říct ne a nic se nestane? Příklady jak z učebnice mladého nacisty. Jestli potřebuješ víc, než 15 nábojů ve zbrani "na obranu", tak to není zbraň na obranu. Hovado.

      Vymazat
    4. Za Váš názor Vás neposílám do análu ani netykám a neurážím.
      Je nařizováno či chcete-li k souhlasu od EU předložena i norma na gumové medvídky, velikost a zahnutí okurek a banánů.

      K obraně například vlasti bývá zapotřebí i více než 15 nábojů.
      Navíc v návrhu zbrojního zákona byla předložena poviná registrace vzduchovek a plynových imitací.

      Nepamatuji že by nacizmus toleroval nošení a držení zbraní, to bývá výsadou svobodných zemí jako např. Švýcarsko, kde po absolvování zákl. voj. výcviku zůstává zbraň doma.

      A kolik máme vzít lidí ze zemí bez válečného konfliktu bylo opakovaně vyhrožováno ztrátou např. dotací
      Zajímavé na tom je to, že obdobných výhod se nedožadovali partyzánskou válkou sužovaní lidi z Ukrajiny.

      Vymazat
  25. Fajsinuje me, ze tyden dva vsichni respektuji, ze omezeni pohybu a kontaktu lidi mezi sebou ma smysl, je to vlastne jediny mozny zpusob jak zpomalit sireni viru. Ale kdyz uz jim ta dovca doma 14 dni prijde dlouha, tak se zacinaji mnozit clanky o nesvobodach a jiny veci. Boze lidi pouzivejte zdravy rozum a pokud vam to doma prijde dlouhy, tak si prehrajte par videi lekaru z Italie, Spanelska.....pak mozna znovu pochopite proc sedet doma na zadku je to nejlepsi, co zrovna muzete delat....

    OdpovědětVymazat
  26. Jejda, běžte raději někam pomáhat, ať si ti momentálně nejvíc nesvobodní, co makají jak šroubci, můžou trošku odfrknout. Ony vás tam možná ty zcestné úvahy podané stylem marketingového pisálka na chvíli přejdou. Už vám někdo naznačil, že se na věci nelze dívat jen optikou vaší omezené životní zkušenosti, vašich potřeb a vašeho momentálního věku nebo stavu? Že nic není černobílé? Jenže internet asi snese vše. Nejsou náhodou všichni, kdo s vámi obden pod články "souzní" a "rezonují" úplně stejné ovce, kterými v jiných situacích tolik pohrdáte? Neděláte náhodou totéž tím, že na blogu ani facebooku v podstatě oponenturu nepřipouštíte, nečtete lidi, kteří na vás reaguje protiargumenty nebo jim je demagogicky vyvracíte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas...ale asi jen tak mezi námi...autorka si to sotva přečte, natož aby reagovala...to byste musel na diskuzi mezi její "přátele"...

      Vymazat
  27. Tak pravda je, že Služebních mi táhne hlavou kdykoliv si nasazuji roušku 😥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Váš zubař, gynekolog si roušku nasazoval i předtím. Jsou povolání kde nosit hadr je ohleduplnost vůči pacientům a třeba zase stavaři při demontáži azbestu ze škol a školek tak chrání především sebe. Domnívám se že mají jiné starosti a myšlenky než jaký viděli film.

      Vymazat
  28. Tak proč jste se tedy ze Španělska vracela!!!

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý den,
    demokracii je opravdu velmi potřeba hájit a všímat si toho, zda opatření nesledují jiný cíl, než ten, který by měly mít. A tím je zpomalit šíření infekce tak, aby všichni nemocní, kteří vyžadují intenzivní péči (5%) k ní měli přístup. Pokud by onemocněli všichni naráz, tak jak se to stalo např. v Itálii nebo ve Španělsku, tak kapacity nestačí a všichni ti, kteří péči nedostanou, tak zemřou. A to nejen ti, kteří péči potřebují z důvodu infekce koronavirem, ale i všichni ostatní „běžně“ nemocní, kteří potřebují ventilátor s jinými diagnózami (úrazy, pooperační stavy, infarkty, cévní mozkové příhody …). Je to zejména dostupnost péče, která ovlivňuje úmrtnost koronavirem. Je nejmenší v zemích, které vzali infekci velmi vážně a to hned od jejího počátku [Japonsko,Taiwan, Singapor,Thailand, Hong Kong – úmrtnost v Japonsku 0.4%/milion, v Itálii 192/milion (https://www.worldometers.info/coronavirus/)]. Je má touha po bezpečí větší než potřeba svobody? V současné situaci opravdu je, protože moje svoboda by stála životy ostatních. Netoužím jen po bezpečí mém, ale i mé rodiny, sousedů, kolegů v práci, lidí, které znám i neznám. Nevím, zda media situaci nafukují do obřích rozměrů, snažím se je sledovat co nejméně, úplně mi stačí statistické údaje.
    Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Vendulo! Zpomalit sireni infekce, o tom to cele je. Protoze (nejen) nase zdravotnictvi bohuzel neni
      pripraveno zvladnout najednou napor tolika pacientu kdyz kapacita dejchaku a luzek na JIPkach muze byt velmi rychle vycerpana!! A to nezminuji nase vzacne!! lekare a zdravotni personal, kteri jsou vystaveni nakaze Jako prvni uz jen tim, ze pro nej nemame ani ten nutny ochranny odev a rousky!!

      Vymazat
    2. Zpomalit sireni infekce o tom jedinem to neni!

      https://www.respekt.cz/agenda/ministr-obrany-navrhuje-aby-byl-v-krizi-posilil-premier-na-ukor-parlamentu

      Vymazat
    3. Kazda situace se da zneuzit, ani tato krize neni vyjimkou!
      Staci sie jen uvedomit Jak stavajici mafie vyuzila situace jiz pred 30.lety,.. zatimco cely narod euforicky slavi pad tzv. totality, jeste si ani nestacil uvedomit, ze se svym "plysovym" divadlem pricinil jen o daleko horsi totalitu, nez tu predlistopadovou...
      Ale to je zase jiny pribeh..

      Vymazat
    4. opět je zde problematický akciový vlastník Respektu. (Bakala)
      Může být toto zpravodajství neúčelové a objektivní? Nevyřizují si náhodou přes média účty dva zloději?

      Vymazat
  30. Obávám se, že kromě toho že musím nosit roušku a dítě prozatím nechodí do školy se u mě nic nezměnilo. Život v kapitalistické totalitě mi umožnil pouze chodit do práce z práce nakoupit nezbytné být doma a další den nanovo. Prostě žádné větší omezení nepozoruji. Necestuji, nechodím do restaurací, nenavštěvuji kina, divadla aquaparky. Po zaplacení splátky hypotéky na předražené bydlení mi nezbývá. Prostě současná omezení moji již tak okleštěnou svobodu nijak nezmanšila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obavam se ze az prestanete nosit rousku tak pridete i o to predrazene bydleni.

      Vymazat
  31. I když pro mě samotnou se toho až tak moc nezměnilo, jak píše komentář výše, pocitově to vnímám stejně. Je to taky pěkně sepsané v tomto článku: https://charleseisenstein.org/essays/the-coronation/?fbclid=IwAR0Xc6SvONbt-br-0hDZVTeEueKZoScTM2ByCXPGaZfLsYHzyQQFrFjKx5I.

    OdpovědětVymazat
  32. https://www.respekt.cz/respekt-pravo/dejiny-uci-ze-se-po-zprisneni-se-navrat-k-normalu-konat-nemusi

    OdpovědětVymazat
  33. https://www.respekt.cz/agenda/ministr-obrany-navrhuje-aby-byl-v-krizi-posilil-premier-na-ukor-parlamentu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Izraeli už mají asi taky "totalitu" ;-)

      https://www.seznamzpravy.cz/clanek/smime-jen-100-metru-od-domu-lici-zivot-v-izraeli-veronika-zilkova-97018?seq-no=2&dop-ab-variant=&source=article-detail

      Vymazat
  34. https://www.forum24.cz/orban-ukazal-babisovi-cestu-ministr-obrany-chce-dat-vice-moci-vlade-i-premierovi/

    OdpovědětVymazat
  35. https://www.forum24.cz/orban-ukazal-babisovi-cestu-ministr-obrany-chce-dat-vice-moci-vlade-i-premierovi/

    OdpovědětVymazat
  36. Jste zralá na návštěvu psychiatra... Víte vůbec, co je realita?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paranoia, když nemá normální práci v Cesku, nezije v Vesku, chce se do podzimu skryvat v Pyrenejich..tak paní je zralá do karanteny v Bohnicich se zakazem vstupu na internet a plasit a oblbovat

      Vymazat
  37. Pokud žijete v takovéto paranoie, tak se nedivím, že se cítíte nesvobodní.

    OdpovědětVymazat
  38. Mně tohle přijde jako užitečný článek. Proč Vás tolik štve, že někdo upozorňuje na možnost zneužití situace pro omezení svobod. Neříká, že se to děje, upozorňuje na to, že by se to mohlo stát. A že se to v minulosti podobně už stalo. Myslím, že je užitečné být na pozoru. I když úplně nevím, jak se prakticky zachovat, kdyby se něco takového dělo. Případně, jak to poznat... ;-) Děkuju, Verčo. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tehle situaci je to mimo. Pani se sama vratila ze Spanelska,takze vi,ze i tam jsou opatreni.
      Takze prijet a psat neco tady o nesvobode,kdyz to videla jinde,je total mimo.

      Vymazat
    2. To, že je to i jinde, neznamená, že je to v pořádku. Třeba je to v pořádku a nesměřuje to k nesvobodě, ale je dobré neusnout na vavřínech... ;-)

      Vymazat
    3. Neusnout na vavrinech?!
      To reknete nekomu kdo si oblika rano skafandr,aby nad tim premyslel..a myslim,ze vas nekam posle..a nebude to do Italie.

      Vymazat
    4. Přesně tak, ještě dojemnější je návazný článek na facebooku "jak mě ti hnusní hateři, plní zloby a nenávisti, nepochopili v předchozí úvaze".
      To je snad nějaká typická nemoc všech blogerů, Veroniko, věcné protiargumenty nazývat nenávistí, nesouhlas označovat jako obrovskou zlobu, atd. Falešná ukřivděnost a pocit, že jste ta jediná správná a jasnozřivá, oběť proti celému světu, mýlí se zásadně ti ostatní - vy nikdy! Snad se z toho dá časem dostat, je to čím dál víc v článcích cítit a líbit se to časem přestane téměř všem, tomu věřte.
      A čemu už vůbec nerozumím je informace o digitálním minimalismu - digitální svět vás dobře živí, pokud nebudete na facebook házet svá moudra pro celý svět, nebude svět reagovat...jednoduché, ne? Za mě je to další protimluv jako vrata a taky celkem pokrytecký postoj, vezmeme-li v úvahu, že máte na dost intenzivní propagaci přes internet založenou celou existenci.

      Vymazat
    5. Taky jsem si na FB všimla (já FB nemám, ale zvědavá jsem :-) Kdo má jiný názor, má strach, je agresor. Ale v podstatě autorka chce nahradit strach z pandemie strachem z možného zneužití moci. A doporučovat jako četbu antiutopie, to je v podstatě jen další strašení. Osobně bych doporučila třeba Signál a šum nebo Černou labuť od Taleba.
      Jana

      Vymazat
  39. Já teda žádný strach nepociťuji. Ani žádné omezení. Kdo vám co bere? Svobodu? Ta je přece uvnitř, ne vně. Tak jako všechno bohatství, které máme. Vážím si i toho hmotného, co je kolem. Ale neovládá mě to. Rozhodnutí je na každém z nás, kým a čím se necháme ovládnout. Pokud se cítíte nesvobodná, pak hledejte proč u sebe, ne u vlády, víru a dalšího vnějšího.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A znamená to podle Vás, že by se člověk neměl zajímat o dění kolem sebe a zda nehrozí omezení "hmotné" svobody? Že nehrozí, že někdo třeba navždy zamezí cestovat za hranice? Myslíte tím, že by se měl člověk umět smířit se vším, co se vně jeho duše děje? A měl by za každé situace být svobodný uvnitř a nesnažit se ovlivňovat vnější dění?

      Vymazat
    2. Tak tyhle prihlouply recicky vedte s tim kdo je dnes v prvni linii,boze.

      Vymazat
  40. Je velmi reálná možnost zneužití situace (viz všechny odkazy výše a viz Maďarsko) a proti této možnosti musíme být velmi ostražití.
    S čím souhlasit nemohu, je vyznění zbytku článku včetně jeho názvu o pomalu se utahující smyčce nesvobody, který implikuje, že koronavirus se náramně hodil a je součást nějaké obrovské konspirace, jejímž výsledkem má být umlčení obyvatelstva. Lidský strach (dle autorky ustrašenost) byl v reakci na informaci o šířící se nákaze zcela namístě, ty země, které se „nebály“ na to velmi škaredě doplatily a stále doplácejí (Itálie, Španělsko…). Pacienti jsou ošetřováni ve stanech (https://www.bbc.com/news/av/world-europe-51883589/coronavirus-italian-patients-treated-in-tents-and-warehouse), mrtvé sváží armáda (https://www.scmp.com/news/world/europe/article/3077426/troops-spain-transport-coronavirus-corpses-daily-body-count-hits), z bruslařských stadiónů se tvoří dočasné márnice (https://edition.cnn.com/2020/03/24/europe/spain-ice-rink-morgue-coronavirus-intl/index.html), umírají nakažení zdravotničtí pracovníci (https://edition.cnn.com/world/live-news/coronavirus-outbreak-03-30-20-intl-hnk/h_d385acb67991afbdcf4c87aed856f0e6). Pokud žijete v nějakém paralelním vesmíru, tak se můžete utěšovat tím, že to jsou všechno „fake news“, nebo že nás to nemůže týkat. To není důkazem nebojácnosti, to je důkazem hlouposti. A hloupost týkající se šíření infekční choroby je nebezpečná proto, že neohrožuje jen svého nositele, ale i všechny ostatní. Pokud se rozhodnete, že se nebudete bát zemské přitažlivosti (nebudete ustrašená) a skočíte z letadla bez padáku, je to vaše rozhodnutí a jen vaše riziko. Pokud se rozhodnete, že se není třeba obávat pandemie, ohrožujete všechny kolem. To není odvaha, nebo projev svobodomilnosti nebo bránění hodnot humanity, to je ignorance a hloupost.
    Vendula

    OdpovědětVymazat
  41. Prominte, ale hledte si děti a do politiky se nese*té, tady jde o podlou a zakernou biologickou valku.. imperialism, chapete.. To s tím má co spolecne Babis. OMG

    OdpovědětVymazat
  42. Matko,ty nebohé sluníčko,vzpamatuj se,plácáš naprosté nesmysly a duchem slabí jedinci se tetelí hrůzou.Jen náhodou jsem zde a nestačím se divit co někteří lidé ze sebe vyplodí.Asi se potřebujete vypsat ze svých problémů a co tím způsobujete Vám jaksi nedochází.Dejte si především do pořádku svůj život a pak udělujte královské rady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše rozhodnutí, že tento článek čtete. Je to jen podnět k přemýšlení, že by se to utahování opasků mohlo případně hodit i do budoucna... jako se to hodilo v minulosti už hodněkrát. Chápu článek jako pobídku k přemýšlení a opatrnosti. Co tím, prosím, paní Hurdová, způsobila?

      Vymazat
  43. Víte co... vemte děti a běžte pomáhat do nemocnic..do první linie...a až se nakazí vaše děti a jedno pod druhém bude umírat..tak je zahřeje určitě u ❤️, že nebudou první ani poslední kdo umírá pro blbost lidstva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebo pro blbost matky.... Určitě k zamyšlení....����

      Vymazat
  44. To je teda strasny blabol. Vsechny zeme se proste v jeden cas domluvily, ze zavedou totalitu a znici si ekonomiku. Radsi uz nic nepiste, nebo kvuli vam prijdou zeny o volebni pravo.

    OdpovědětVymazat
  45. Byl bych za to, že se mimořádná opatření nesmí stát standardem. V Itálii jsou mimořádná opatření už tak dlouho, že lidé jsou tam bez peněz a začínají rabovat. Pokud bude stále udržována paralyzovaná ekonomika, nastane zmíněný scénář i u nás.

    OdpovědětVymazat
  46. Já se v té diskuzi o pomalu se utahující smyčce nesvobody nemůžu dopátrat jenom jedné věci. Určitá opatření, někde i striktnější než v ČR, platí v mnoha zemích světa, případně se jich dotýkají a platí i pro ty, kteří je nařizují. Pokud se „podvolíme“, kdo je ten „vyvolený“, co přebere moc nad totálně oslabeným lidem na většině planety a bude jim vládnout? Čeho se bojíme? Že zavládne celosvětová totalita s jedním vládcem - pokud ano, pak z jaké z těch zemí, která přijala opatření, bude? Nebo to bude nějaký supervládce, který ovládne i menší vládce z menších zemí? … Ano, tento i jiné, například ekonomické, jsou velmi relevantní argumenty - kde je ta hranice, jak se hledá a kdo ji určí, když každý z nás ji má i ve svém osobním životě zcela někde jinde? (Já jsem v zahraničí, dva týdny před porodem, všechny plány na skoro všechno se mi zhroutily, ale pod vlivem aktuální situace to kupodivu zatím jako krizi svobody nepociťuju.) Na druhou stranu je to bohužel téma, o kterém se těžko debatuje a těžko má řešení. Pokud je protiargument: „A to chceš, aby kvůli přetíženému zdravotnictví umírali lidé - tvoje babi, děda a jiní, což je ve scénáři bez omezení zdá se nevyhnutelné, pak v debatě prakticky nelze pokračovat. Proč, to ve svých myšlenkách a knihách dobře vysvětluje třeba Prof. Harari.

    OdpovědětVymazat
  47. Mně se nejvíc líbí komentáře Venduly, děkuji, to je podle mě rozumný přístup. Dodala bych, že nikdo netuší, jak se to vyvine. Nikdo teď doopravdy nedokáže říct, jaká bude smrtnost. Už teď se mluví o tom, že některá forma koronaviru je agresivní a vysoce nakažlivá. Není to jen o tom, že může nastat situace, kdy nebude dostupná intenzivní péče, ale ani běžná. Už teď se zavírají celá oddělení v nemocicích, protože někdo se "zapomněl" zmínit, že přišel do styku s nakaženým a nakazil většinu personálu. Může se taky stát, že bude problém ošetřit takovou "blbost" jako je zlomenina.
    Jana
    PS: Myslím, že není důvod útočit na autorku, je to její názor, i když osobně si myslím, že takové názory jen posilují rozdělení společnosti. Minimálně tím, jak je to podané.

    OdpovědětVymazat
  48. Veroniko,to vami kritizovane skolstvi na fb,kde pisete proc ma clovek umet nakreslit benzenove jadro nebo mecholisejnik(neexistuje:)),tak to jsou presne jedny z veci na prijimacky na medicinu ci prirodovedu.
    Benzenove jadro-zaklad arenu,organicka chemie.
    Je videt,ze kritizujete neco o cem nemate ani tuseni.
    Zdravi stredoskolsky prof.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jde o to, že pokud chce někdo (ať už homeschooler, unschooler nebo student na střední škole) jít studovat medicínu, tak se to tak jako tak dokáže naučit i sám. Není přece nikde zatajené, co můžou obsahovat přijímačky na různé školy.

      Vymazat
    2. No,tak to si dovolim oponovat. Jiz zminovana organicka chemie je siroke tema zabirajici 2roky,to se jen tak sam clovek neznaly doma nenauci.
      Taky netusite. Hlavne rozdavat rady kdyz clovek nezna ucivo.

      Vymazat
    3. Nemuzete rict a zobecnovat TO se clovek nauci sam. To je prave omyl domaciho vzdelavani. Navic kdyz to publikuji lidi co nevi co tahle konkretni latka obsahuje. ! O tom jsou me komentare!

      Vymazat
  49. A kde bychom dnes bez lekaru byli,ze....

    OdpovědětVymazat
  50. Bohužel jsme současnou mladou generaci vychovali k pocitu, že oni mají právo na všechno...
    "Restrikce, které na nás dolehly, jsou nepříjemné. A budou velmi, velmi drahé. Babišovu vládu je jistě třeba bedlivě hlídat. Poslušnost vůči současným, jistěže drakonickým opatřením, lze ale vykládat i jinak než jen povahou rezignovaných dědiců totality. Dají se přece chápat jako projev společenské soudržnosti a respektu k hodnotě lidského života od počátku do konce. Jako ochota omezit se v zájmu těch, kdo jsou koronavirem nejzranitelnější."
    https://nazory.aktualne.cz/na-neco-se-umrit-musi/r~40cf504e738311ea9d470cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    OdpovědětVymazat
  51. Tady se pořád píše o nějakých historických zkušenostech. Nejsem historik a nic o nich nevím. Ráda se poučím, k jakému utažení svobody došlo např. po španělské chřipce ?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde proboha jenom o epidemie, ale o jakékoli situace, kdy dojde k oslabení národu (válka a následná totalita, například).

      Vymazat
    2. Pro ČR (ČSR) skončila válka v 45, ale totalita až po únoru 48. Poražené německo bylo z půli svobodné a totalitu zažila jen DDR část.
      A bombou poražené Japonsko totalitu nemělo.
      V Izraeli se válčí neustále a mají Kibuci i svobodu.
      Na Kubě i v jiných zemích zavládl krvavý teror až po převratech toho pána co mnoho lidí hrdě nosí na tričku (CHE)
      Jisté náboženské pokrytectví a tím i nesvoboda je i netotalitních státech. (v USA na pláži ženská nahoře bez?)

      Vymazat
    3. Víte jak poznáte totalitu?

      Němci, kteří chtějí používat zbraně, by měli vstoupit do SA nebo SS - obyčejní občané zbraně nepotřebují, protože v jejich rukou státu k ničemu nejsou.
      Heinrich Himmler

      Veškerá politická moc pochází z hlavně pušky. Veškerými zbraněmi musí vládnout komunistická strana, aby takto žádné zbraně nemohly nikdy být použity k vládnutí straně.
      Mao C´Tung

      Jeden člověk s puškou je schopen kontrolovat sto neozbrojených...provádějte plošné prohlídky a za nalezené zbraně popravujte.
      Vladimir Iljič Lenin


      Svobodní lidé by nejen měli být ozbrojeni a disciplinovaní, ale měli by mít dostatek zbraní a munice, aby uhájili svou nezávislost před kýmkoliv, kdo by je chtěl utlačovat - včetně jejich vlastní vlády.
      George Washington

      Totalitní stát může dělat velké věci, ale jednu věc udělat nemůže: nemůže dát dělníkovi v továrně pušku a říct mu, aby si ji vzal domů a měl ji v ložnici. Puška visící na zdi dělníkova příbytku nebo farmářovy chýše je symbolem demokracie. A je naším úkolem dohlédnout, aby tam zůstala.
      George Orwell

      Vymazat
    4. tak si to vygooglete a o Ptaci chripce jste uz slysela?

      Vymazat
  52. 12:00 - 13:00 videa
    https://youtu.be/khKiAmh2oOQ
    -----------
    https://plzen.rozhlas.cz/statni-cenzura-pod-rouskou-koronaviru-video-zmizelo-a-s-autory-se-nikdo-nebavi-8173631

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi


    1. 15097
      Průběžné zpravodajství

      Počet mrtvých v Británii stoupl o 20 procent na 4313. Zemřelo i pětileté dítě
      Britské listy 3.4. :
      - Neuvěřitelné. Plzeňský rozhlas se rozčiluje, že z YouTube bylo právem odstraněno blábolivé video herce Duška s jakýmsi léčitelem, který navrhoval herbální léky (!!) "proti" koronaviru. Prý je to "cenzura". Publikace takovýchto nesmyslů v dnešní době ohrožuje životy lidí, stejně jako naprosto neodpovědné výroky jakéhosi lékařského "odborníka", kterého neodpovědně publikuje IHned, že prý koronavirus bude mít stejnou úmrtnost jako "sezónní chřipka". Novináři i autor tohoto blábolu ponesou osobní odpovědnost za životy tisíců zemřelých, protože publikace takovýchto nesmyslů povede lidi k tomu, aby nedodržovali sociální distancování a karanténu, které jsou v současné situaci - a dlouho budou - jedinou ochranou proti smrti. (JČ)

      Vymazat
  53. Bože, kde zůstala lidskost a soucit se starými lidmi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nejde o soucit, ale o demokratická pravidla, která se jisto jistě schované v ochraně starších lidí pomalu ale jistě vytrácí. A je potřeba si to uvědomit. To je apel celého příspěvku.

      Vymazat
    2. Plky. Bezte se podivat do nemocnic na covid positivo.

      Vymazat
  54. Veroniko, na FB v následné reakci uvádíte, jak Vás Ti hejtři nepochopili/y a jsou agresivní. Včera večer mi to nedalo a nejen, že jsem si několikrát přečetla Vaši úvahu, ale díky své profesi (výzkum trhu, myslím, že jste v dané branži také pracovala) mne velice zajímaly názory a postoje těch cca 800 lidí (resp. komentů). Zafungovala profesionální i lidská zvědavost, udělala jsem si pro sebe takovou malou digitální analýzu. Netroufnu si tvrdit, zda poměr "souhlasím" x "nesouhlasím" s Vaším postojem byl 1 : 1, ale pokud vezmu tu část komentářů, která s Vaší úvahou nesouhlasila, dovolím si svou interpretaci této názorové oponentury. Ano, pár primitivních reakcí a agresivních reakcí tam bylo (pominu je), ale zůstalo mnoho názorů, které si od Vás (coby člověka, který se mi zdá, že rád hloubá) nezaslouží jednoduché smáznutí "nechápou, co jsem chtěla říci". Mám pocit, že většina z oponentů pochopila, že nechcete rušit roušky, opatření atd, ale projevili nesouhlas s některými tvrzeními, které ve Vašem článku skutečně zazněla. Prosím, přijměte tento můj výklad jako kolega "výzkumník", který Vám předkládá své interpretační roviny…
    a) Vystrašenost. Mnozí z nás nesdílejí Váš názor a necítí se býti v panice, hysterii, vystrašenosti (třeba i já). Prostě snaží se svou troškou do mlýna přispět k co nejrychlejšímu „vyřešení“ nastále situace a věří tomu, že pokud se tak zachováme všichni, Co – období rychle přejde.
    b) Totalita. Podprahové podsouvání myšlenky, že nás ohrožuje „další totalita“ vzhledem k vývoji opatření (či poukazováním na Madarsko). Mnohým se zdá, že opatření mají racionální podklad a dějí se de facto všude (kromě Švédska a Tatarstánu), nesouhlasí s Vaší výzvou v bdělost nad „blížícím se období utahování a nesvobody“. Možná je to i o tom, že hodně lidí dnes vědomě potlačuje svou AB alergii.
    c) Svoboda x Sounáležitost. Z Vašeho příspěvku (opět, stejně jako u jiných) silně rezonoval pojem osobní svobody. Ok, ale pak je tu i riziko, že v této době bude člověk, svobodu preferující, vnímán trošku jako sobec a málo atruistický. Za povšimnutí stojí, že země, kde je osobní svoboda na vysokém stupni v žebříčku hodnot (USA, VB, Nizozemí) velice dlouho otálela se zavedením „omezujících“ opatření, nechtěla se právě osobních práv svých občanů dotknout. A dnes? Silně jim ujíždí vlak ve vývoji počtu a opatření také zavádějí, leč velice pozdě. Mne, coby bioložku velice zajímá vývoj a následná výsledek ve Švédsku, které jako jediné k opatřením nesáhlo.
    d) Ekonomika. Mnozí z oponentů si silně uvědomují ekonomický dopad. Všichni kolem sebe máme číšníky, kadeřnice,…Ale prostě dávají přednost tomu, aby byli v relativním bezpečí jejich staří, ohrožení příbuzní, blízcí i za cenu ekonomických ztrát.
    Celé je to velice těžké. Kdo z nás má na to rozseknout, čemu dát přednost a jak se zachovat? Kdo z nás by nyní chtěl být v krizovém štábu? Váhy - ekonomická prosperita (resp. ekonomické krize, ztráty, krachy, sociální nejistota) versus zahlcení zdravotnického systému vážnými případy a jeho následný kolaps i u ne Covi případů (resp. omezující opatření omezující naše osobní svobody) – ani CR, ani Evropa a celý svět – nikdo neví a ta rovnice o nespočtu neznámých bude mít své řešení možná za rok, dva po pandemii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdíl je, že ostatní vlády už upozorňují a omlouvají se za omezení práv lidí, takovou omluvu jsem ze stran ČR nikde neslyšela.

      Vymazat
    2. Tak lip poslouchejte.

      Chcete omluvu za ochranu vaseho zdravi? :-)

      Vymazat
    3. A ktere vlady se omlouvaji ? Ty, co se rozhodly promorit cele obyvatelstvo ? Fakt nevim, kdo se omlouva za omezeni prav. Napiste.

      Vymazat
    4. Hezky sepsáno, paní Líbo.

      Vymazat
  55. Paní tady ještě před pár týdny vykřikovala, jak se pro ni vlastně nic nezměnilo, a radila, jak my ostatní máme virus a všechna ta omezení brát jako úúúžasnou příležitost vykřesat z našich životů to opravdu důležité...
    Jenže najednou zjistila, že se omezení dotýkají i jí ... a najednou žádná příležitost, ale pomalu se utahující smyčka nesvobody.
    Prý: "Absolutně si nyní netroufám hodnotit, která ze současných opatření jsou nebo nejsou smysluplná." Ale kecy o tom, jak je něco (jen ještě nevím co - to budu vědět až později, jako ten příslovečný generál po bitvě) špatně si troufá do světa pouštět.
    Snaha být za každou cenu proti (jedno proti čemu, ono se vždycky něco najde, že) a pak se cítit výjimečně že jsem někdo víc, protože přece já byla vždycky "ta divná".
    Ale letadlo pro návrat do ČR se hodilo, ne?

    OdpovědětVymazat
  56. Já bych chápala hrozbu ztráty svobody globálně, nikoli u nás z vůle naší vlády. To je nesmysl. Utahovat šrouby lidstvu a zneužít situace budou chtít ne jednotlivé státy, ale 1% nejbohatšich lidí, kteří vlastní banky, korporáty, investiční fondy atd. Jejich zájmem jsou prachy, centrální banka, centrální měna, zrušení hotovosti, sledování a ovládání států i lidí. Ti mohou situaci využít k větší nesvobodě ve světě! Ne nějakej Babiš a naše vládička. Tohle sledujte, ČR je jen kolečkem v soukolí. Jiřka

    OdpovědětVymazat
  57. Dobrý den. Také by mě zajímaly ty historické zkušenosti o omezení svobody po pandemiích či jiných extrémních společenských záležitostech. Zatím se k tomu nikdo nevyjádřil. Může někdo, kdo se v tom vyzná ?

    OdpovědětVymazat
  58. https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif?fbclid=IwAR1o8NQIwzEfx3vtiqjK6xJxAjs6TXZS1yFIWAhGLI0LSPHBXhcKxlQWERk

    OdpovědětVymazat
  59. 1/ pandemie koronaviru mě neděsí, ale ten bordel číňanům, ani zdejším nezapomenu
    2/ nesvobodu necítím, aktuální nařízení mě prakticky neomezují
    3/ současnou vládu, resp. ANO jsem nikdy nevolil a rozhodně nebudu
    4/ s restrikcemi souhlasím

    Světový kapitalismus a honba za ziskem za každou cenu to dotáhla tam kde jsme - až k téhle pandemii. Nezřízený konzumní život většiny obyvatel "vyspělých" zemí na tom má svůj lví podíl. Teď vám skrze karanténu sebrali bábovičky a najednou nevíte co dělat. Zvykejte si. Svět se změnil.

    OdpovědětVymazat
  60. Takovou patlaninu jsem uz dlouho necetla,placate pate pres devate,chtela bych videt jak se ukryvate v horach.Clovek by musel mit obrovskou fantazii,aby z toho neco pochopil.Nikdo Vas do Spanelska nevolal,tak sedte doma na zadku!Nekoupila bych si od Vas ani zalozku,natoz knihu!

    OdpovědětVymazat
  61. Veroniko nechcete jít namísto Vašich podivných"úvah" se podívat do nemocnic,DD,LDN a jiných zdrav. a sociálních zařízení? Místo nesmyslných plků o nesvobodě a začínající totalitě? Vy, která jste totalitu vlastně nezažila? Jsem zdrav.sestra a pracuji v nemocnici a "miluju" tyhle řeči od zeleného stolu.Vzpamatujte se laskavě,jste trapná.
    Díky.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Vámi,mladá paní nemá ani potuchy o čem to vše je, jen papouškuje nesmysly,které kde slyšela a četla.Kdo přímo na vlastní kůži nezažil totalitní dobu,nelze to srovnávat s dnešní situací.Je to zcestné.Jde o zdraví nás všech a to máme snad všichni zájem.Nemám ráda jasnovidce, kteří v tom vidí jiné politické zájmy.Lidi nerejte do toho a zklidněte se, aspoň v tomto čase,který je vyjímečný pro nás všechny na celé planetě.

      Vymazat
  62. Milé :) Jen bych rád doplnil pár filmů, co doporučuji pro Vás zhlédnout :)
    V jako Vendetta
    Die Welle

    A jako knihu bych řekl, že BIBLE tohoto všeho je GEORGE ORWELL - 1984 :)

    OdpovědětVymazat
  63. Knihu a filmy prineste na oddeleni do prvni linie. Ted. Uvidite kam vas poslou,mily:) Mozna do Italie nebo taky jinam.S.

    OdpovědětVymazat
  64. Dovoluji si predikovat přesně opačný scénář než paní Veronika. Některé státní regulace se uvolní kvůli velkému schodku státního rozpočtu. A zapomínáme třeba na církev - ta má novou výzvu, zmodernizuje se (nikdo nechodí na bohoslužby).

    OdpovědětVymazat
  65. Na seznam by se ještě možná hodilo "V jako vendeta"

    OdpovědětVymazat
  66. Plést si epidemiologická opatření s okupací, to už vyžaduje hodně fantazie...

    OdpovědětVymazat
  67. No, ekonomicky je to nesmysl. Vlada bude mit dve moznosti: bud prevzit nektere krachujici podniky (to je ale bezna metoda napr. ve Francii), anebo podnikatele podporit. Hlavne by mela snizit statni vydaje. A mela by zacit, jak řika Klaus st., "na stat prisatymi neziskovkami".

    OdpovědětVymazat
  68. Nevím, jestli má smysl se vyjadřovat...
    Poslední dobou jako zdravotník, který je v oboru desítky let, začínám být alergická na to, jak se teď kdekdo ohání první linií...hlavně když nechce slyšet názor, který se mu nelíbí. Než přišel virus, tak byla první linie každému u zadku.
    Každému bylo ukradené, v kolika lidech a za kolik se tam slouží, jak se řeší služby, dovolené, neschopenky, atd. Tam to bylo náročné vždycky (ale s tím vědomím do první i dalších linií v bílém jdete), jen to doteď nebylo vidět a nehodilo se to nikomu do krámu...hlavně že systém nějak šlapal s těmi, co tam zbyli.Ve zdravotnictví si naopak občas začnete klást docela zajímavé životní otázky a myslím, že Veroniky článek by mnohým nepřišel mimo.
    Spíš nechápu ty nesouhlasící čtenáře, proč do už tak napjaté atmosféry úzkosti a nejistoty, která vládne teď už v celém světě, nejen v této diskuzi vnášejí další kapky jedu, místo aby Veronice nebo jejím příznivcům slušně sdělili, že článek nebo názor není jejich šálek čaje a šli tam, kde jim to sedne...zřejmě si pak vylepší karmu šitím roušek nebo potleskem zdravotníkům...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč myslíte, u zadku? Pracuji v jedné z největších českých nemocnic. Platy zdravotníků kontinuálně od revoluce stále rostou. Je to velmi silná skupina, mají odbory, jsou zvyklí si stále hájit to své. Nejeden lékař u nás stíhá souběžně soukromou praxi a přetahuje si do soukromé ambulance pacienty z nemocnice. Bez mrknutí oka. Vůbec tady nemám pocit, že je zdravotníků málo. Teď je krize, to ano, ale za normálního provozu je to spíš naopak....Co jsem za ty roky ve zdravotnictví vypozorovala, tak není dobře řízeno, ředitelé a top management nemocnic je neuvěřitelně úplatný, pro spoustu nejen farmaceutických firem je to zlatá žíla.

      Vymazat
  69. Prdjas, nedostatek svobody... Domácnosti se naučí šetřit, protože zjistí, že se bez různých hovadin můžou obejít, a pak teprve nastane ekonomický problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím to podobně, v prvním kole se buou třást poskytovatelé zbytných věcí a služeb.

      Vymazat
  70. S Duškem nemusíte přemýšlet nad tím, jak by dříve média informovala. Zde je vše velmi jasně zdokumentováno : https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/nemoc-horsi-nez-valka_539026.html

    OdpovědětVymazat
  71. IF YOU NEED A LOAN NOW EMAIL CONTACT drbenjaminfinance@gmail.com




    TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $520,000.00 FROM A RELIABLE AND TRUSTED LOAN COMPANY. IF YOU NEED A LOAN NOW EMAIL CONTACT drbenjaminfinance@gmail.com

    Hello, I'm here to testify of how i got my loan from BENJAMIN LOAN FINANCE(drbenjaminfinance@gmail.com) I don't know if you are in need of an urgent loan to pay bills, start business or build a house, they offer all kinds of loan. So feel free to contact Dr. Benjamin Owen he holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly without cost/stress via Email: drbenjaminfinance@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...