pondělí 29. dubna 2019

6 tipů jak začít doma šetřit vodou už dneska

Je asi jedno, jestli věříte klimatickým alarmistům nebo ne.
Sice už i Vašek přiznal, že se ohledně globálního oteplování mýlil, ale hádek mezi ekologickými aktivisty a popírači ekokrize je plný internet, tak nechci přilívat olej do ohně.

Ať už si myslíte cokoli, těžko lze ignorovat, že (nejen) Česku dochází zásoby pitné vody.
Přijde mi skvělé, že existují lidé, kteří k tomu nejsou lhostejní.
Někteří sázejí stromy. 
Jiní berou do ruky lopatu a upravují krajinu.
Fanoušci státních regulací sepisují proti suchu e-petice.

Připravovat krajinu na sucha je určitě chvályhodné, ale tahle skládanka má ještě druhý dílek, který zůstává opomíjený.
Jedna věc je vodu v krajině zadržet, druhá nespotřebovávat.

Dokud nám totiž z kohoutku teče voda, prakticky nic nás nenutí vodou šetřit.
Schválně mrkněte na vyúčtování vodného a stočného za loňský rok. Na kolika procentech spotřeby jste oproti nastaveným zálohám?

Přitom kdyby každý z nás udělal drobné změny, v součtu bychom denně uspořili pěkných pár hektolitrů.

A protože jedna kapka moře nedělá, ale hodně kapek by už moře vytvořit mohlo, sdílím věci, které děláme u nás doma, abychom vodou neplýtvali.






1. Mluvte s dětmi o ekologii!


Nejvíc eko je prý nemít žádné děti. Nicméně já už tři mám a když už tu na světě jsou, vybíjet je nebudu. Už jsem si na ně docela zvykla. :-)

Protože jsou ale na domácím vzdělávání, máme spoustu času probírat spolu témata, která je zajímají. A zrovna péče o přírodu je něco, co je dlouhodobě zajímá velmi.

Většinu dalších bodů, které zde budu uvádět, seskládaly dnes u snídaně mé dvě starší děti (7 a 5 let). Říkala jsem jim, že o tom chci večer psát článek, tak ať mi řeknou, co už doma pro úsporu vody děláme a co by mohli případně dělat i další lidé. 

Mám vám od Grétky a Marjánka vzkázat, ať zkusíte aspoň něco z toho, protože to tu na světě chtějí mít hezký, až budou velký.

Kdybyste nevěděli, z jakého konce se do "enviromentální výchovy" dětí pustit, přikládám tipy na knížky, které je učí vztahu k přírodě:


Určitě je podobných knížek spousty. Budu moc ráda, když mi napíšete své oblíbené do komentářů.

Jakkoli u nás doma knížky o přírodě frčí, stejně mi přijde, že nejlepší je obout boty (nebo v našem případě spíš neobout :-)) a vyrazit do přírody. Tam číhá inspirace za každým rohem.




2. Buďte minimalisty!


Méně je více. U vody to platí taky.

  • Nenapouštějte vanu, dejte si radši sprchu.
  • Když už ve sprše jste, nestůjte pod ní deset minut. Na kvalitní umytí stačí minuta a půl. Potvrdí vám 9 z 10 návštěvníků kempů, kde jsou sprchy na žetony.
  • Pokud máte víc dětí, vykoupejte je v troše napuštěné vody všechny.
  • Nekoupejte se každý den. Já vím, že to zní jako čuňačina, zvlášť pokud si dáváte sprchu 2x denně. Ale ani z lékařského hlediska není denní vystavování kůže vodě prospěšné. Já sama se koupu spíš podle toho, jaký jsem měla den a jak sama sobě smrdím. :-) Děti se naučily na cestách koupat obden a pokračují v tom i doma.
  • Splachujte méně. Ne každé dětské cvrnknutí je potřeba hned spláchnout. My to často doma děláme tak, že když jdeme třeba ven, vyčuráme se postupně všichni a spláchneme jen jednou.
  • Používejte na pití jen jednu sklenici. Když si budete brát s každým napitím novou, bude se vám rychleji plnit dřez či myčka.
  • Vařte v přiměřeně velkých hrncích. Ne vždy je třeba sáhnout po tom největším.


3. Nepouštějte vodu rovnou do výlevky!


Kolik vody denně proteče kohoutkem jen tak, aniž by měla nějaké využití?

  • Při čištění zubů vypněte vodu.
  • Při šampónování a mydlení stopněte sprchu.
  • Když potřebujete teplou vodu, zachytávejte studenou, než se prohřeje. Můžete ji pak využít na pití, když byste zas naopak potřebovali odpouštět teplou, abyste získali studenou.



4. Mějte trpělivost!


Trpělivost vám růže asi nepřinese, ale ušetřit pár litrů vody by mohla.

  • Pračku zapínejte jen když ji máte plnou.
  • Na nádobí si napusťe vodu do dřezu, až když ho bude dostatek.
  • Myčku zapínejte jen plnou.
  • Počkejte s čuráním do sprchy. Já vím, že vám jako malým doma říkali, ať to neděláte. Ale když se to za rok sečte...


5. Dejte vodě víc šancí!


Voda, kterou získáte z kohoutku, nemusí být na jedno použití.

  • Slévejte do nádoby nedopité zbytky vody, ke kterým se už nikdo nemá. S touhle vodou můžete zalévat kytky nebo ji využít na špinavé hrnce, které necháváte odstát.
  • Při sprchování nebo při vypouštění vany zachytávejte vodu. Můžete ji pak využít na splachování záchodu.
  • Zachytávejte slitou vodu od vaření těstovin apod. Můžete s ní pak splachovat WC.
  • Pokud máte možnost, zachytávejte dešťovou vodu. Prší sice málo, ale lepší pár decek než nic.


6. Buďte chytří!


Pár drobných úprav v domácnosti uspoří hodně peněz. A hlavně vody.
  • Pořiďte si na kohoutek regulátor průtoku vody. Když jsem to zvládla namontovat já, zvládnete to taky.
  • Na sprchu připevněte perlátor.
  • Pokud nemáte splachovadlo s funkcí water stop, můžete si ho do WC zabudovat.
  • Pokud nemáte pračku třídy A, perte aspoň na krátký program a bez předpírky.
  • Já sama nemám zahradu, takže tento velký výdej vody neřeším. Dává mi smysl zalévání ovoce a zeleniny, nicméně už moc nerozumím tomu, proč je nutné mít i v době sucha zelený trávník a okrasné kytky. Já chápu, že je to hezké. Nicméně estetika můj enviromentální žal nezmírní.



-----------

Tenhle blog píšu už přes pět let. Takřka u každého příspěvku týkajícího se ochrany přírody se strhne kritika. I tak se do toho pouštím znovu a znovu. 

Zkusím nadhodit nejčastější protiargumenty a moje důvody, proč i přesto mi tohle sdílení dává smysl.

"Tohle je jen kapka v moři. Skutečný problém naší planety je..."

Ano, máte pravdu. Země (ale hlavně my) má spoustu problémů. Ale to neznamená, že se na ty menší máme vykašlat.

"Jedinec nic nezmůže. To velké korporace by musely..."

Ano, máte pravdu. Jenže když je jedinců víc, nejsou už jedinci. A když se jedinci spojí, začne se měnit i společenské klima. A jsou-li jedinci spotřebitelé, mohou svým chováním a tím, u koho vytáhnou peněženku, změnit i chování korporací.

"To je hezký, že děláš to a to. Ale zároveň ne/děláš tamto a ono."

Ano, máte pravdu. V oblasti ekologie nejsem konzistentní. Porodila jsem spoustu dětí. 2x ročně letíme po Evropě letadlem. Nejsem komplet zero waste. Nejsem vegan, jen vegetarián. Používám (sice méně a méně, ale stále ještě) auto.
Je to ale důvod přestat dělat to všechno, co dělám? Co se týče ekologie, NIKDO z nás nejsme 100%. Snažím se dělat, co je v mých silách. Tam, kde se mi to daří, posílám inspiraci dál. Tam, kde mám mouchy, snažím se je pochytat. 

Je to cesta. A ta cesta bude tak dlouhá, jak dlouhou si ji na téhle planetě uděláme.

40 komentářů :

  1. Čůrání ve sprše je zdravé!
    https://lekarnickavnas.cz
    (navíc pokud byste se do toho vopřeli 100%,nemusíte skoro ani splachovat ;-))

    OdpovědětVymazat
  2. Se vším naprosto souhlasím.A k tomu čuněti,přečtěte si knížku :10%člověka a budete všichni trošku čuňátka dobrovolně,je to totiž nutné pro naši imunitu a zároveň zachraňujeme naši Zemi.
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice máte pravdu, ale kdo to má v MHD vydržet ? Vy asi nejste z Prahy, že ?

      Vymazat
  3. Dnešní pračky napouští pouze tolik vody, kolik je potřeba, aspoň já když jsem se sháněla po takové, která má funkci prát poloviční množství, bylo mi řečeno, že už se to nedělá, protože pračka si napustí tolik, kolik je potřeba.
    Osobně ji většinou plnou mám, ale žiju sama, a v rámci minimalismu zas nechci mít doma tolik oblečení, aby mi vystačilo na měsíc a víc bez praní :D

    OdpovědětVymazat
  4. Docela by me zajimalo, jak vytvorit precerpavani vody z vany, aby se ji dalo zalivat. Zkouseli jsme hadici a kbeliky, ale slo to strasne blbe a proces zalivani taky zadna hitparada, kdyz mate doma malou nerizenou strelu, ktera rada caka ;). Jo, mohlo by to byt motivem pro mene vody a mene caste koupani, ale dopadlo to predvidatelne a tento potencial jsme tedy vyuzit nezvladli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My koupeme prcky v přenosné plastové vaničce, napouštím tak 7 cm a po vykoupání přelévám do kýblů a splachujeme s tím záchod. I tak je to skoro 20 litrů a vylít to, byť i obden jen tak do odpadu, nám trhalo srdce. Navíc máme osmotický filtr na pitnou vodu, kde na litr filtrováné vody protečou 4 litry do kanálu. Děláme totéž-"zbytkovou" vodu chystáme do kanistru pod dřezem, odtud přeléváme do kýblů a pak s tím splachujeme. Já vím, že to zní jako moc práce navíc, ale jsou dny, kdy skoro nesplachujeme splachovadlem, jen z nasbírané vody. A to už je, vzhledem k tomu, jak často musím s dvěma dětmi a látkovými plenami, prát, pěkná úspora. Aspoň někde :-)

      Vymazat
    2. No, vy jste zralá na sociálku..... chudáci děti....7 cm vody v přenosné plastové vaničce, kterou kvůli úspoře určitě ani nemyjete. Strašné. A co dovádění dětí ve vodě při mytí ? To Vám nic neříká ?

      Vymazat
    3. Souhlasím. Chudáci děti..... A k čemu máte filtr na pitnou vodu, kde "na litr filtrované vody protečou 4 litry do kanálu" ? Vy žijete někde, kde z kohoutku neteče pitná voda ? Tedy v mém okolí všichni pijí kohoutkovou vodu bez filtru, a přitom o žádné ekologii či úsporách vody nikdy nežvaněj. Jste prostě normální pokrytec, jako všichni ekošílenci.

      Vymazat
    4. Tý jo, já nestačím zírat...když prostě někdo kritizuje namísto tvořivého smýšlení,tak dycky anonymní příspěvěk?Vy se za to jednání asi stydíte,že? To nemusíte...jsme přeci dospělí, ne? Nu a chudáci děti,co se koupou v 7 cm vody? Možná budou chudáci až teprve ve válce o vodu?Hm?

      Vymazat
  5. Ahoj,myslim,ze kdo ma oblozeny domek kytkama,ktere si navic sam predpestovava par mesicu,tak je nenecha uschnout kvuli konvi vody denne.I kytky jsou zive organismy stejne jako travnik,ktery je domovem spousta hmyzu.Prave kvuli suchu biologove radi davat vodu vsem moznym zivocichum na zahrady,aby neposli zizni. Clovek ma koukat na cely potravni ekologicky retezec,jinak je to kratkozrake...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je potreba se divat jako celek, ale v anglickem travniku moc brouku nenajdete, navic kratky travnik rychle vysycha, spotreba vody se tedy nasobi. A kvetiny na parapetech? Je lepsi, i pro kvetiny,dat je do zeme, na parapetu se zbytecne vari a uz nejde jen o jednu konev vody za den.

      Vymazat
    2. Travnik na zahrade je umely ci prirodni ekosystem obsahujici spoustu ruznych forem organismu zavislych na vode i mikroorganismu propojenych potravnimi sitemi. Jsem biolog a chemik. Tudiz nemluvime pouze o broucich.
      Kvety opyluji vcely a motyli,i tech par na parapetu. Nekomu konvicka vody dle poctu truhliku staci nemluve o pozitivnim dopadu na psychiku. Vse propojeno.
      O anglickem travniku se zde nepise.
      Diky ale za kazdy takovyto clanek myslici na nasi planetu:)

      Vymazat
    3. Nektere kvetiny jsou pouze do truhliku.
      A stopa 3truhliku vs.letadlo?
      Lide proste budou litat. I pestovat kvetiny v truhlicich.

      Vymazat
    4. Vidim smysl tohoto clanku spis inspirovat se tim, jak a jakou vodou ty kytky, at uz jsou kdekoli, zalévat... Napr. nemusí byt cerstva z kohoutku, staci napr voda, ve ktere jsem uvařila brambory :)

      Vymazat
  6. Taky se prosím zastanu trávníků a kytek. Protože tráva zadrzuje vodu v krajině. Proto je dost blbé když trávník uschne a kytky tak samo. My se snazime chytat destovou vodu. Porad navysujeme množství nádrží. Abychom dopřáli vodu všem rostlinám, ne jen těm jedlým.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné, díky, opravdu jeden jedinec není to samé co spousta jedinců. :-)
    Jen bych byla opatrná s pitím teplé vody, než se prohřeje. Jde-li o vodu z bojleru, není to z principu voda pitná (protože se drží teplá déle v zásobníku a to, že se pak ochladí cestou v trubkách, z ní pitnou neudělá). Ale dá se s ní třeba zalívat. ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky v tom frčíme...kýbl je ve sprše-na studenou vodu,dokud nezačne téct teplá,pak do něj liju vodu z dětské vaničky. V kuchyni mám kýbl na vodu z oplachování apod...máme zahradu tak mě to o to více motivuje. Už jsme si i s tchýni říkaly,ze kdyby jsme znovu stavěli,že bych chtěla vyřešit dvojí odpadové trubky právě na vypouštění nekontaminované vody.

    OdpovědětVymazat
  9. Mně přijde argument, že nejekologičtější je děti vůbec nemít, poněkud absurdní (podobně jako kdyby někdo z ekologických důvodů vyzýval například k hromadné sebevraždě). Jistě, globálně se planeta sice potýká s přelidněním, ale v našem koutě světa máme spíš přesně opačný problém. Ani nechci domýšlet, kam bychom to jako civilizace bez dětí a mladých dopracovali. Kdo dnes pořádá stávky za klima? Středoškoláci. A jaký jiný argument je přesvědčivější pro změnu životního stylu směrem k větší skromnosti než budoucnost vlastních dětí? I mateřství lze přece pojímat nekonzumně, chcete-li ekologicky, v čase pracích plen a bazárků dětského oblečení je to spíš o volbě životního stylu rodiny.

    OdpovědětVymazat
  10. Zaujalo mě, že všechno tohle děláme doma přirozeně, bez vyloženě červené kontrolky v hlavě, že musíme nebo bychom měli. Naprosto s vámi souhlasím, jen mám dvě poznámky. Máme velkou zahradu, ale takovou dost nadivoko, nepěstujeme golfový trávník, v tom nespatřuji logiku. Buď nám sečou králíci nebo já, i tak nechávám kusy neposekané kvůli motýlům včelám a jiným bezobratlým a taky vodě. Když je větší tráva, země tak snadno nevysychá a většinou nemáme v létě vypálený trávník jako většina sousedů. Když se děti vykoupou ve vaně (a hlavně, když to přeženou s množstvím vody), zalijeme s ní zahradu (zeleninu). V podstatě mě teď ale napadlo, že ty zbytkové vody, které nejsou chemizované, by se mohly vylívat prostě ven, protože půda je ta, která vodu potřebuje a která je bohužel odvodňována melioračními zařízeními - tam si myslím, že je nutné začít a pokračovat přes tvorbu vodní krajiny (jezírka, potůčky atd.), kdo má pozemek (místo bazénu :D ).
    Druhá poznámka se týkala jedné knihy (nebo spíše knih) - Medovníček. Naše děti je milují, já je moc nemusím, neb je to poměrně moralistické (to je spíše můj osobní problém), ale po několika přečtených knihách mi došlo, že jsou psané nejspíš někým, kdo podporuje myslivost. Myslivci a lesní hospodáři vidí důležitost naší přírody úplně jinde a často je jejich hospodaření přírodě spíše škodlivé než prospěšné. Pamatuji si několik příběhů, kde Medovníček káral zvířata za to, že se v podstatě chovají tak, jak je jim přirozené (přišlo mi to jako paralela takového toho nadávání na bobry a jiné "škůdce"). Tak bacha na to ;)

    OdpovědětVymazat
  11. helejako, cizi haranti (jako ti Tvi, treba) mne nezajimaji, at si klidne v dospelosti chcipnou na pousti. ale ti mi, to je jine kafe, takze vetsinu tech veci uz delame, protoze taky by mohli jednou zit v nejakem rozumnem svet. po nas totiz nejpravdepodobneji nebude potopa, ale poust :(

    OdpovědětVymazat
  12. Základní myšlenka - šetření vodou - je správná a souhlasím s ní. Jináč mi Verunko začínáte připomínat poněkud šílené ekobiomatky,co mají na vše patent a vše dělají nejlíp. A ty mě neba neboť se berou příšerně vážně.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak odhlásite sledování a my ostatní co nás to ba,budeme spokojeni dál.a vy se budete bavit jinde ��super nápad né?

      Vymazat
  13. A budete ochotná po Vašich úsporách (a úsporách jiných ekošílenců) platit za hektolitr vody mnohonásobně více ? Fixní náklady na vodné a stočné jsou stále stejné, takže můžeme pracovat jen s variabilními, a tam platí ruka trhu: čím nižší spotřeba , tím vyšší cena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže ruka trhu přestane platit ve chvíli, kdy Vám vyschne pramen, nemyslíte?

      Vymazat
    2. Ne, nemyslím. A také si pamatuji, kdy Veronika Hurdová prohlašovala v nějaké věci, že jí nejde o "blaho a budoucnost lidstva" (parafráze), ale hlavně o to, aby se měly dobře její děti. Takže asi tak legenda o pokrytectví....

      Vymazat
    3. Resp. pokud má někdo velmi nízkou spotřebu vody, nepokryje svoji platbou fixní náklady a musí na něj přispívat ti, kteří odeberou mnohem víc vody.

      Vymazat
    4. Smarja,to vám vážně nedochází,že se může stát že ta voda prostě NEBUDE??!!tohle jsou kecy,že by z toho jeden padl...pak můžete ocucávat prachy na žízeň,schválně jestli to pomůže...

      Vymazat
    5. Povrch Země je ze 71% pokrytý vodou. Je to tedy jen ekonomická okázka, jak ji přeměnit na vodu pitnou. Tzn. finančně podpořit různé start-upy a jine firmy, které se tímto výzkumem zabývají. Tím , že budete splachovat na záchodě jen jednou denně situaci určitě nezachráníte.

      Vymazat
    6. Presne.
      Tady se zapomina na vedu:)
      Potravni retezce a zemepis.
      Proto veskera opatreni jsou kratkozraka...

      A zpusoby setreni vodou,ktere jsou zde uvedeny,jsou prece davno znamy,praktikovali je uz davno vsichni prarodice,stejne jako chozeni naboso,minimalismus,apod.

      V tom nejste vubec divna,to jsou stare dobre zname veci desitky let uz z doby kdy jsem v osmdesatkach navstevovala zs.
      Sabina

      Vymazat
    7. No právě, my, kdo pamatujeme komunismus, víme, co to znamená mít minimum věcí, autem nejezdit, letadlem nelétat, koupat se jednou za čas ve škopku (bydleli jsme sice na Malé Straně, ale v bytě 4. kategorie), na pavlači na záchodě splachovat z kýblu, a to ještě po sousedech, abychom měli teplou vodu, museli jsme zatopit pod kotlem, proto jsme při šamponovani, mytí, čistení zubů vodu zastavovali, atd.atp. Takže děkuji, nechci ! Proč raději nevymyslet něco nového ?

      Vymazat
    8. 71% je hezké číslo, ale k moři to máme trochu daleko a jiné zdroje na výrobu pitné vody mne nenapadají. Prosím, můžete být konkrétnější, upřímně by mne zajímalo, jak by se v našich podmínkách dal získat dostatek pitné vody nějakou vědeckou metodou. Třeba v Emirátech jsou jedné straně města na písku a s pouští za humny, kde si vesele zavlažují, ale čerpají vodu z moře a tu draze odsolují. Pro mne je v našich poměrech pochopitelnější opravdu ta cesta citlivého přístupu k přírodě, zachování přírodních zdrojů, přiměřené spotřeby - což se týká každého jednotlivce. Inspirována akci Jedno vědro denně, jsem zkusmo postavila ke dřezu v kuchyni velký hliněný džbán a když oplachuji zeleninu nebo rýži, tak tu vodu naleju do něj - překvapilo mne, jak rychle se plní. Pak jdu na zahrádku, kterou u bytu máme, a přilepším nějaké kytce. Asi to nepohne planetou, ale minimálně to jedno malé místo ožije a zelená se. A ta voda jen tak mohla odtéci do odpadu...

      Vymazat
    9. Tady diskuze nemá smysl, protože selský rozum zastíní lidé, kteří žíjí ve své sociální bublině.
      Jsme stát, ze kterého všechny řeky odtékají, takže jediná možnost zadržet vodu jsou rybníky či přehrady. I spodní voda někam teče. Takže říka, že když budu používat méně vody, tak ji šetřím a zůstane nám je tak trochu proti přírodě.
      Pokud vodu pustím do kanalizace, tak se nestratí, ale vyčistí a pouští zpět do řeky.

      Vymazat
    10. Přesně tak. V našich podmínkách jsou účinné skutečně jen přehrady, rybníky a mokřady. Takže vyzývám všechny ty "přelévače vody z kýblu do kýblu", nechť se přemístí k rybníkům a pomohou s jejich čištěním. Spousta rybníků je soukromých, majitelé Vaši pomoc jistě uvítají !

      Vymazat
    11. To je ale moc práce - vyčistit rybník nebo znovu zavést mokřadla. To se totiž musí někam dojet a dělat rukama a to spousta lidí dělat nechce. Zrovna na Šumavě mokřadla znovu oživují a vše se musí dělat ručně - kopat, odnášt, přinášet a to je práce. Sousta lidí raději bude žít dál ve své sociální bublině a šetřit vodu, jak oni říkají. Ono je lepší o některých věc mluvit nebo psát, než přidat pomocnou ruku.

      Vymazat
    12. At o tom uvazuju, jak uvazuju, jakmile zacneme získávat vodu z jinych zdroju (odsolovani morske vody apod.) zasahneme tim prece do dalsich ekosystémů a zpusobime dalsi problem, ktery ted jeste nikdo nedokaze predvidat, je to kratkozrake řešení

      Vymazat
  14. Skvělý článek a spousta inspirace, děkuji!
    Většinu z toho už praktikujeme, ale i tak jsem tam objevila bezva nápady. Sprcha ob den je naprosto OK, půlroční dítě koupeme jednou za tři / čtyři dny, jen pokaždé umyjeme pokakaný zadeček.
    Přeji Vám všechno dobré!

    OdpovědětVymazat
  15. Mám jednu faktickou: Václav Klaus nic takového neřekl, resp. nepřiznal.

    OdpovědětVymazat
  16. Koupat se obden je teda trochu moc ne? Asi pro Prazaka normalni.....pro obycejneho cloveka prezitek.
    Nase deti se poprve koupaly pi vic jak tydnu, mazek je zdravy. V zime se doma koupeme nanejvys 1x tydne a v lete na dvore ve skopku nebo v rybnice dlelibosti. A nejsme Prazaci, takze nam to prijde normalni...

    Fajn rady, ale nechce se mi verit, ze 80% z napsaneho nekdo jeste nedela

    OdpovědětVymazat
  17. Myslim, ze jste to napsala hezky. Pred par dny jsem zalozila skupinu na facebooku: ,,Voda znamena zivot,,. Rikam si, ze pokud inspiruji jednoho cloveka a ten dalsiho, tak je to uspech. Rada budu sdilet vase clanky.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...