úterý 7. května 2019

Nemoci z nesouladu. Co s tím, když biologická evoluce pokulhává za tempem doby?


Cílem každého zvířete je přežít. I člověk je takové - někdy méně, někdy více - roztomilé zvířátko.
A když už člověk jednou je, tak kouká... aby se mu žilo pohodlně.

V tomhle jsme věru opravdovými mistry.
Člověk je první zvíře, které díky kultuře hacklo biologickou evoluci.

  • Nosíme brýle a pohybujeme se v prostředích, kde je vše doslova na dosah ruky.
  • Většinu dne můžeme prosedět.
  • Když už chodíme, chrání nás měkoučké boty.
  • Umíme si potravu bohatou na kalorie nejen vypěstovat , ale nově i synteticky vyrobit.
  • Jídlo vaříme a rozmělňujeme nejen dětem, ale i sobě.

Jenže právě tyto rychle se kupící moderní výdobytky vedou k tomu, že naše tělo zatraceně nestíhá


Nemoci z nesouladu.
Termín, který jsem si vypůjčila z knížky Příběh lidského těla.

Autor, evoluční biolog, jím popisuje nemoci, které vznikly v důsledku toho, že člověk nežije v souladu s tím, na co se jeho genom stihl během evoluce přizpůsobit.

Jsou to v návaznosti na výše zmíněné kulturní výdobytky tyto lidské neduhy:

  • Krátkozrakost.
  • Osteoporóza.
  • Ploché nohy.
  • Cukrovka.
  • Neprořezané osmičky.


To je jen nepatrný výčet nemocí, které v posledních letech v populaci raketově narůstají.

Samozřejmě jedna z možností, jak tuto situaci řešit, je nechat to být s tím, že evoluce si poradí i tak. Prostě přežijí ti nejzdatnější, co se zvládnou změněným podmínkám přizpůsobit




Jenže já

1) jsem stará konzerva a
takže se budu spíš snažit o to, abych těmto nemocem z nesouladu předešla. 

Ať si o tom myslí kdo chce co chce, budu dál...

  • tahat děti ven a také regulovat a tříštit jim (ale i sobě) čas, který stráví koukáním do obrazovek nebo knih, aby se jejich oči měly možnost zaostřovat na různé vzdálenosti. A zároveň budu cvičit se svýma očima, abych zmírnila svou vrozenou krátkozrakost.
  • vystavovat děti přiměřené fyzické zátěži v době, kdy jejich kosti mají schopnost vyvinout si díky tomu účinnou prevenci proti nadměrnému řídnutí kostí ve stáří,
  • nechávat děti bosé i na tvrdém povrchu, protože jakmile se naučíte běhat přes špičku místo obvyklé paty, je to zdravé nejen pro nohu, ale i pro zbytek těla. Grétka už mi slíbila, že mi bude dávat lekce, protože chodit přes špičku zvládám v pohodě, ale ten běh mi jde mnohem hůř.
  • vařit ze základních surovin a hlídat denní příjem sacharidů, protože kromě prevence cukrovky to má spoustu dalších zdravotních benefitů,
  • nechávat děti od prvních příkrmů pořádně žvýkat syrové ovoce i zeleninu (když to jde tak se slupkami), později semínka, ořechy (znáte metodu BLW?). A občas budu dál hodná a koupím jim žvejky. Bez cukru. :-)


Některým lidem zdviháme naším způsobem života obočí, mandle či zadek ze židle


Já to chápu.
Všichni čtyři chodíme bosí, jak jen to jde. A dokonce po Praze!
Děti nechodí do školek a škol a místo toho "lítají celý den po lese a lezou po stromech".
Jejich matka sice propaguje sebeřízené vzdělávání, ale v oblastech spánku, moderních technologií a jídla je nekompromisní autoritativní pes. Teda fena.

Jakkoli jsem po příčinách svého chování nikdy nepátrala, z logiky evoluční biologie jsem překvapivě konzistentní.

Uvidíme.
Já sama jsem byla u obvodního lékaře naposledy před 17 lety, děti chodí jen na preventivní prohlídky.
A jen čas ukáže, jak se nám podaří vykličkovat před nemocemi z nesouladu.

Pozitivní na tom je, že ať už žijeme, jak chceme, konec nás čeká stejný.
A tu dobu mezitím nehodlám strávit hádkami o tom, kdo má větší pravdu.






29 komentářů :

  1. Vy jste naprosto úžasná, opravdu velmi inspirující, objevila jsem Váš blog teprve nedávno (na mateřské, mám půlroční dcerku) a moc Vám děkuji za zajímavý pohled na svět, věci, vnímání, výchovu. Děkuji a přeji krásný den, M. K.

    OdpovědětVymazat
  2. Veru, to je moc zajímavý článek. Myslím, že neprořezané osmičky nejsou tak dramatickou reakcí na kulturní výdobytky, mnohem víc to je epidemie kazu (zvlášť u dětí) v reakci na přemíru jednoduchých cukrů ve všech průmyslově zpracovaných potravinách, jako je sacharóza a fruktóza (a uspěchaný životní styl-čistit!). A pro děti jsou relativně vhodné žvýkačky s cukrem-xylitolem, je tam několik mechanismů pro prevenci zubního kazu i pro vývoj čelistí(žvýkání). Ale nemusí se to přehánět, jako ostatně s čímkoli. Před padesáti lety byla masivní kampaň proti cholesterolu, tukům. Dnes je proti cukrům. Vím, že zlatou střední cestu nemáš ráda, ale důležité je přemýšlet v mnohem širším kontextu, dnes je barefoot na instagramu moderní stejně jako vysoké platformy, cukrfree plakáty jsou na každé pražské zastávce podobně jako vegetariánské nebo paleo. Než jako reklamu na životní styl bych 17 let bez obvoďáka přičetla mnoha šťastným okolnostem včetně genetické výbavy, potřebě revolty vůči systému, relativní izolaci před patogeny:) a samozřejmě i snaze o své zdraví. Důležité je znát sám sebe, rozšiřovat svoje znalosti o tom, co je pro naše zdraví důležité a k tomu Tvůj blog slouží jako úžasná inspirace. Díky i za tento článek!

    OdpovědětVymazat
  3. Sacharoza je disacharid slozeny z monosacharidu,tech vasich jednoduchych cukru,tak jakapak premira jednoduchych cukru v sacharoze??
    Stejne tak Fruktoza je monosacharid,ten vas jednoduchy cukr,tak jakapak premira jednoduchych cukru v nem??

    Protimluv Jde mi jen o dobro mych deti a ne lidstva...copak tu nezijeme dohromady a neovlivnujeme se? Proc clanek Setreni vodou??

    Spousta deti s rodici "leze po stromech" a v lese,chodi bosky v lete.. nic zvlastniho.
    Mejte se hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. Diabetes mellitus nezpusobuje premira sacharidu.

    OdpovědětVymazat
  5. "Jídlo vaříme a rozmělňujeme nejen dětem, ale i sobě"- no, ale bez toho bychom tady jako druh homo sapiens vůbec nebyli! Základním mezníkem v evoluci byl oheň, potažmo vařená strava, resp. vařené maso.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, Veroniko. Uvítala bych více informací, proč je pro dítě lepší chodit přes špičku než přes patu. Můj prďola má bohužel po tatínkovi ploché nohy a doktorka mu doporučila, ať chodí po špičkách. Takže chodí. Už dlouho. V létě chodí i často bos - máme dům se zahradou, chalupu, chatu, je zkrátka furt venku. Přesto má plochou nohu stále a hlavně se mu nevyvíjí řeč tak, jak by měla. Bylo nám řečeno, že to může být i tou chůzí po špičkách. Máte k tomu prosím nějaké informace ? Děkuji, Alena

    OdpovědětVymazat
  7. Můžu se zeptat, kde beret informaci, že teď mají děti více kazů než dříve? To by mě docela zajímalo.
    Dříve lidi chodili ke kováči a né k zubaři a ten jim vytrhl bolavý zub a zda to byl kaz či né, tak to jim bylo jedno. No a že děti mají kazy, tak to je často způsobeno tím, že rodiče (spíše maminky) dětem už od miminka ocucávají dudlíky, lízají společně zmrlinu nebo jí jednou lžičkou. Je dokázáno, že takto dětem předávají svoje bakterie, které poté způsobují dětem zubní kaz.
    No a osmičky se většinou u 90% lidí prořežou. Někomu musí být ale ještě před prořezáním odstraněny neb můžou být špatně uložené a pokud by se prořezali, tak by mohli tlačit na ostatní zuby a tím zuby posunout.
    To, že jste 17 let nebyla u obvodního lékaře nelze přičítat životnímu stylu, pokud dobře počítám, tak blog píšete od roku 2013, což je cca 6 let a nikde jsem nečetla, že tak, jak žijete dnes jsem žila i před 12 čí 17 lety. Takže to, že nechodíte k doktoru může být dáno i geneticky. Znám spoustu lidí, kteří chodí k lékaři pouze na preventivní prohlídky předepsané zaměstnavatelem a jinak jsou zraví a jí úplně normálně. No a to, že nejste klasicky nemocní - chřipka, angína atd. je dáno tím, že si žijete ve své sociální bublině a děti nechodí do klasické školy a školky a vy do práce. Nejste vysvováni bacilům v kolektivech, kterým musí ostatní lidé čelit. Zda je to dobře či špatně Vám ukáže až čas.

    OdpovědětVymazat
  8. Bože Verunko,jsem na Vás zvědavá za 15let...Tyhlety"pravdy" co píšete jsou možná fajn,ale ne na každého pasují a Vy jste v tomto ohledu měla zatím štěstí,že jste zdravá i když zdravě moc nevypadáte. A jak tu někdo psal - nechodíte do klasické práce a děti do školy, tudíž jste mimo bacily. To hraje obr roli víte? Synovi teď vysekávali osmičku z dásně neb ji měl špatně uloženou a skutečně tlačila na ostatní zuby.A čí je to vina? Moje,že jsem mu občas dala zmrzlinu a pamlsek?... Je občas dobré použít selský rozum,ale to nemáte ráda,jak jste už někdy psala.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, Verunko. Připadá mi, že jste se dala k nějaké sektě, neboť jste čím dál více indoktrinovaná různým fakem. Kdybyste tam neuváděla konkretní věci, které jsou o Vás známé, tak bych si myslela, že si děláte ze čtenářů srandu :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Moje děti taky chodí jen na preventivní prohlídky a jinak jsou zdravé, přestože chodí v botách, jí maso i cukr a chodí do školy. Dokonce po škole chodí ještě do zuš a každý den mají trénink, přesto mají čas lítat po lese a lézt po stromech. Ani 5 let školní docházky je neodradilo od snahy se vzdělávat i mimo rámec školních osnov.

    Začínáte to přehánět, navíc do toho michate věci, které nemáte šanci ovlivnit. Cukrovka???? Osmičky???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne se ve skole libilo,ucila jsem se vyborne a chtela. Mym detem se libi taky,nejsou izolovane,takovou socialni vazbu odpoledne na hristi neziskate jako pri reseni ukolu spolecne. Navic jsem ucitel a netroufla bych si ucit vlastni dite predmet,ktery nemam vystudovany,nebot chapani daneho predmetu,to chce roky praxe a poznani souvislosti coz Vam dojde az treba za x let...to neni o tom,ze si prectu reky a potoky v jiznich cechach a pak to diteti reknu...
      Mozna tak do 3.tridy,ale co ty socialni vazby...? Navstevy to nevytrhnou:)
      Mejte se.

      Vymazat
    2. Cast teto odpovedi byla pro Veru

      Vymazat
  11. Oukej Váš názor,takže učíte děti doma?Co Vás živí,blog,psaní knížek?oukej já to beru,ale osmičky neovlivníte,ploché nohy také ne,cukrovka-to je přehnaný neprofesionální názor názor.Je spousta věcí,které neovlivníte i kdyby děti lezly od rána do večera po stromech.Nechci se Vás dotknout,ale přijde mi,že jste se nedokázala odpoutat od osobních problémů ve svém životě a věříte jenom své pravdě,která je místy mimo.Chápu Váše psaní jako terapii po ztrátě muže,ale nemáte v mnohém pravdu a Vaše názory se neopírají o podložená fakta.
    Jsem normální ženská se střízlivým rozumem,mám barák,zahradu,děti,milujicího muže,chodíme do práce,do školy,vaříme podle metabolic balanc,prací kolem baráku se zůčastní i děti,výletíme,válíme se u tv a jsme děsně spokojený.
    Zdravý selský rozum nám byl nadělen požehnaně,přeji ho i Vám........Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den,myslim,ze lidem nezdvihate mandle,nestavte se porad do pozice "divna",vzdyt v lese po cyklostezkach apod.chodi spousta rodin s detmi,i naboso:),na narodce sem tam se deti vzdelavaji doma....lidem mandle nezvedate,lidem je to jedno,maji svych starosti dost...
    Preji vse dobre!D.

    OdpovědětVymazat
  13. A k čemu jsou dobré osmičky ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu samému, co ostatní zuby.

      Vymazat
    2. To není tak jednoznačné. Názory odborníků na zuby moudrosti se liší. Někteří je považují za škodlivé, protože jsou podle nich už vývojově překonanou součástí chrupu (osmičkami se nežvýká). Proto doporučují jejich extrakci. Naopak jiní považují násilné odstranění jakéhokoli zubu (zvlášť zdravého) za nepatřičné, ale uznávají, že se mají odstranit, když například při prořezávání působí komplikace, mají kazy, protože se obtížně čistí, apod.

      Vymazat
  14. Zdravim z Australe.Dalsi inspirativni clanek. You go girl.
    Nechapu negativni komentare. Pokud se vam mysleni Veroniky nelibi, tak blog nectete. Civilizacni choroby jsou celosvetovym problemem!!!! Australani maji obrovsky problem napr. s obezitou. A to kvuli nekolika duvodum. Za prve vsichni maji auto a tudiz se malo hybou. Za druhe tuky- fast foody jsou na kazdem rohu a za treti cukr- cukrovinky koupite i v mistech, jako posta, zelezarstvi nebo lekarna!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má právo napsat svůj názor. Paní Veronika sdílí svoje názory na internetu, píše blog a tak i ostatní můžou sdílet svoje názory ať už pozitivní tak i negativní.
      Svým psaním může ovlivnit slabší jedince, kteří podlehnou jejímu stilu života, a může to mít negativní vliv na jich zdraví. Každý jsem jiný, každý máme jiný metablismus a také jinak žijeme. Cukr člověk potřebuje to mi nikdo nevymluví. To, že to odepírá svým dětem jim možná v budoucnu zadělává na velké problémy. Ono zakázané chutná nejlépe.
      No a to že Australané jsou jak vy píšete obézní, není vůbec způsobenu cukrem, ale stylem života.
      Já třeba také do práce jezdím autem a vlastně na každý větší nákup, k lékaři i do školy z dětmi, ale na druhou stranu o víkendech jezdíme na výlety nebo chodíme na procházky. Že chodí do fas footů tak to je věc jejich lenosti. U nás jich je požehnaně, občas tam člověk zajde, ale raději si doma uvaří - vše je jen o lenosti něco ze sebou dělat.

      Vymazat
    2. Glukoza je nutna pro funkce neuronu.

      Vymazat
  15. Z komentaru od ucetele a Jany jsem vycetla jedine zavist. Pokud Veronice zavidite jeji karieru, tak si taky zalozte blog, napiste knizku.... Vzhledem, ale k vasemu pisemnemu projevu by jste si nevydelali ani na slanou vodu.
    Veroniko, moc Vam fandim a tesim se na dalsi chytry blog. Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vám ta čeština taky dělá potíže.

      Vymazat
    2. Zdene: Jsem doktor prir.ved s 25 letou praxi na gymnaziu. Byl to ciste muj nazor na vzdelavani doma. Kde tam ctete zavist? Co clovek,to nazor.
      A ohledne ostatnich komentu?
      Tady nikdo nezpochybnuje civilizacni choroby,o tom nebylo napsano nic.
      Je treba se hybat,vyvazena strava.
      Pak se nebudete zabyvat hloupostma typu cukrfree,drive pro zmenu "tukyfree", a behat denne par km jako ja,neresite cukry,tuky ani plet.
      Metabolismus funguje,plet v pohode,zarite,mate dobrou naladu.
      Mejte se hezky,Veru.

      Vymazat
  16. Ehm. Netuším, na čem paní jede, ale bude to kvalitní matroš.

    - Pěšky po Praze? V psích výkalech, odpadcích po zemi, moči bezdomovců?
    - Uznávám, že pobyt venku je (nejen) pro děti prospěšný. Avšak z dětí budou jednou dospělí a proto je dobře učit je sociální dovednostem v kolektivu, tj. ve školce, škole.
    - Domácí výuka? Ehm, pokud paní není zrovna pí. uč. pro první stupeň, tak bez šance. Nedávno jsem procházel rámec prvního stupně a ani omylem bych si netroufl na čtvrťáka bez řádné přípravy.
    - 17 let bez doktora? Chápu, člověk se cítí dobře a nepotřebuje lékaře. Jenže. Mnoho věcí nebolí. Namátkou: vysoký tlak, cholesterol, duševní nemoci... Plíživě se blíží a štěstí přeje připraveným.
    - metoda BLW... Jako lidi už vymysleli kde co (včetně toho mazlavého). Ovšem nechat půlroční dítě, aby se samo rozhodlo, co bude jíst... Inu, kéž by děti byly chytřejší než jejich rodiče a papaly, protože jinak jim zakrní mozečky a kostičky a vůbec.

    A tak dále a tak dále. Celý článek mísí jedno přes druhé. Paní by určitě pomohlo zastavit se. Klidně bosky v Praze, ale zastavit se. Ubrat na performance a show o tom, jak je v pohodě a jak ví. V jejích slovech je strach, nejistota, hledání a nenacházení. Extrém k extrému - absolutní svoboda BLW versus diktát se sacharidy.
    Opravdu. Zastavte se. Odpojte se od všeho a všech těch rádců a poradců a názorů a knih a nevím čeho. Pravdu dávno znáte, jen jste ji nepojmenovala. Někde hluboko pod slovy cítím, že jste fajn ženská, akorát se jako zviřátko v koutě zuby nehty bráníte. Na svůj pocit jste si asi zvykla, dokonce o něm píšete knihy a pořádáte besedy. Ve skutečnosti tím ale jen oddalujete svůj nevyřešený niterný konflikt - nepřijetí skutečnosti. Manifestuje se všemi těmi obaly, jimiž přikrášlujete realitu. Jsou na nic, nefunkční, zbytečné.

    Držím vám pěsti, to je štěstí, abyste našla sílu být sama sebou. Bez knih a bez volání skrze blogy a besedy. Abyste našla to, co hledáte. A abyste to našla rychle, protože soudě dle vašich jiných blogů se boříte do balastu chaosu hlouběji a hlouběji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehm,anonyme, nebude to tak trochu o tom, ze nemuzes rozdychat skutecnost, ze autorka svym zivotnim stylem dokaze s usmevem na tvari prechazet takove idioty jako jste sam?
      Narozdil od Vas, nevim, jestli je Veronika "fajn zenska", jen tak nejak tusim, ze fajn chlap si sve nevyzadane rady ponecha nejspis nekde hluboko v utrobach..
      Uz jen proto, aby zbytecne nezapachal..
      S pozdravem, ela

      Vymazat
  17. Ahoj Veroniko,
    máme Vás rádi,pište nadále blog,vše je tu super.Jste krásná žena a super máma.

    OdpovědětVymazat
  18. Nevím, Proč se všichni tak snažíte. Autorka v jednom článku psala, že komentáře na blogu nečte. Nicméně už ta věta v tom článku není. Nejspíš ji sama autorka smazala? Třeba nechce působit na své čtenáře až tak extrémně...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak nechápu, proč vlastně píše. To mi přijde fakt ulítlí. Píše blog, vyjadřuje nějakým způsobem svůj názor a pak ani není schopná reagovat na komentáře. To asi o něčem značí. Kdyby psala jenom knížky, tak OK, tam se komentáře nevkládají, ale takto to nechápu. Asi nebude tak silná osobnost, aby byla schopna unést i negativní ohlasy. Takže blog je nejspíš volání o pomoc, o kterou vlasně ani nestojí.
      To by mě zajímalo,zda také, když má někde besedu, tak na otázky přítomných neodpovídá :-)).
      Paní opravdu žije v bublině, z které promlouvá k světu pomocí blogu, ale do té bubliny už nikoho nechce pouštět - což znamená, že nečte komentáře.
      Také jsem si všimla, že nikdy neodpovídá a to je myslím škoda. Asi opravdu není schopna reagovat rozumně.

      Vymazat
    2. Spíš ji pravděpodobně nebaví neustále vysvětlovat věci, které píše už jasně srozumitelně ve svých článcích - třeba to, že sdílí svoji cestu a ne že ji hlásá jako jedinou pravdu. ;)

      Vymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...