sobota 21. prosince 2019

Vánoce (skoro) bez nakupování

Už loni se mi sešla kupa dotazů, jak to máme u nás s Vánoci a jestli děti dostávají nějaké hmotné dárky. Pořád mi přišlo, že vlastně není co sdílet, že si to stejně všichni udělají podle svého.

Ale pak když jsem si to v duchu prošla, tak několik tipů pro ty, co přemýšlí, jak z toho dárkového kolotoče ven, dohromady poskládat zvládnu.



1. Den s maminkou o samotě

S dětmi jsem hodně. Ale vlastně pořád jsme všichni čtyři spolu.
Být se mnou jeden na jednoho je pro ně naprostá vzácnost. A pro mě taky.
Tenhle dárek určitě někdy zopakujeme.







2. Kartičky splněných přání

Sepsala jsem věci, které mají děti rádi a nedopřáváme si je z různých důvodů úplně každý den.
Super na nich bylo, že jsme je vytahovali v průběhu celého roku a mohli tak mít Vánoce klidně i v létě.





3. 10 důvodů, proč...

Pro tenhle rok si zapisuju ke každému z dětí, proč si jich vážím a mám je ráda.
Bohužel to ještě nemám sepsané na nějaký hezý papír, abych vám to nafotila, ale aspoň to bude pro ně překvapení (kdyby teda náhodou četli můj blog, což nepředpokládám :-)).



4. Fotoknížky

Za každý rok vyberu ty nejlepší fotky a poskládám je do fotoknížky.
Mám na to v PC speciální složku, kam fotky během roku hrnu, takže mi pak finální výroba knížky zabere jen jeden večer (a dá se u toho koukat na romantické vánoční komedie).
Do dvou dnů od odeslání máte vytištěno.
A opět je to dárek, který si užíváme celý rok. Knížky máme vystavené nad gaučem a často v nich listujeme a vzpomínáme, kde všude jsme spolu byli a co všechno jsme tam zažili.








5. Jedlé dárky

Strašně ráda vařím a peču. Spoustu věcí si chystáme doma od základů, takže mě napadlo, že to třeba uvítají i lidé, kteří na to čas nemají.
Můžete vyzkoušet do skleniček udělat třeba ghí, domácí nuttelu, oříškové máslo, pesto, muesli, granolu, karamel, směsi koření, směsi na přípravu sušenek, směsi na instantní kaše, ... je toho mraky, každá sklenička zabere jen pár minut a najde využití v každé domácnosti.




6. Přečtené knížky

Ráda si kupuju knížky, ale vzhledem k tomu, že jich přečtu tak padesát ročně, musela bych už se stěhovat do hangáru, kdybych si je všechny nechávala.
Už několik let praktikuju to, že co dočtu, posílám dál. Dělám to i v průběhu roku, nicméně na Vánoce se to dá uplatnit taky skvěle. Aspoň vím, komu co dávám.




A kupuju teda dětem něco?
Ale jo. Každý letos dostane krom bodu 3 a 4 ještě jednu novou knížku.




No a potom nám ještě nadělím čtyři dřevěné misky na kaši, po kterých jsem pokukovala už dlouho. Taková drobnost, kterou budeme používat každý den na tyhle naše ranní kaše.





Balení dárků bude taky rychlá záležitost. Zrecykluju všechny dárkové taštičky, co jsme během roku nastřádali. Nezaručuju, že všechno bude mít vánoční motiv. Ale dětem je tohle upřímně jedno.

A co Ježíšek? Já vím, že se už kolikátý rok vedou na internetu války, jestli dětem lhát nebo jestli držet tuhle krásnou tradici. Mně přijde v pohodě obojí a nemám pocit, že jeden nebo druhý přístup by dětem měl zkazit Vánoce.
My třeba říkáme, že dárky nosí Ježíšek, ale děti ví, že to jsem já. Zavinil to Honza, který při své pravdomluvnosti nebyl schopný tohle tajemství udržet ani první Vánoce s Grétkou, takže jsem nad tím u dalších dětí nějak dlouhosáhle nepřemýšlela a pokračovali jsme v tomhle polovičatém ježíškování dál.


Poprvé za svůj život budu na Štědrý den jen se svými dětmi. Strašně se těším na to, že si ten den užijeme podle svého. 

Budeme snídat v pyžamu, půjdeme se projít do lesa a dáme Honzíkovi svíčku na místo, kde jsme před čtyřmi lety vysypali jeho popel. 
Pak ozdobíme náš stromek v květináči a budeme koukat na spoustu pohádek a zapalovat svíčky. 
Dáme si k obědu houbového kubu a místo kapra k salátu večer udělám falafel a tofu "rybí" prsty. 
A večer budeme sedět spolu u stromečku, prohlížet si fotoknížku a vzpomínat, co všechno jsme tenhle rok spolu zažili.

Mějte se nádherně a užijte si Vánoce přesně takové, jaké si je přejete.
Veru


29 komentářů :

  1. Hezký nápad, letos nám to s dárkama nějak ujelo, ale až bude hadice trošičku starší zkusím se inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krása "krásoucí"! Kéž bych to jednou se svými dětmi ve stejném duchu doma též zvládla ukočírovat.
    Od jaké firmy si necháváš tisknout fotoknihy prosím? Google jich najde spousty, hledám ale něco osvědčeného. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Veru, jsi moje OBR inspirace. Pohodový rok 2019. Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Teda 2020, ale nepiju u toho-:)

    OdpovědětVymazat
  5. Tedy, nemám ráda komerční způsob Vánoc - to fakt ne,ale přijde mi,že jste v nějaké sektě či co...a že si děláte i Vánoce jak chcete Vy sama a ne jak si je představují Vaše děti.Jsem zvědavá, co si odnesou z toho co jim předáváte, posléze do svých rodin a co jim na to řeknou jejich budoucí partneři...
    Ale je to Vaše věc a jen aby se Vám to kapánek nevymklo z rukou Veru.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, aj u nás doma si robíme Vianoce podľa nás :) je na tom niečo snáď spatne? Tento rok sme napríklad nemali stromček ani cukroví, no a? :D
      Veru, mate môj obdiv! Nesúhlasím so všetkymi vašimi krokmi (coz je jediné dobre), ale svoje deti vediete ku krásnym hodnotám a to sa mi moc paci :)

      Vymazat
    2. At ma vanoce kazdy podle sebe.Urcite. Ale anonymni vyse myslel,ze jsou vanoce podle V. a ne podle deti.Spatne ctete..
      Vsechny male deti si preji kupu darku,to nepoprete.
      Presto pani V. vede deti ke spravnym hodnotam,i kdyz tahle poza me zamrzela..

      Vymazat
  6. Veroniko,kdyz teda Jezisek tusi,co by si deti praly-neco chlupateho,strasidelneho atd.,proc jim to nedoprejete?
    Kazde dite by melo vedet,ze je mama miluje a proc a ne si to precist na vanoce. Den pro kazdeho lze udelat i pres rok kdyz chcete..
    Na blogu to vypada pekne,ale ve finale...to musi byt smutny jak rekla ma mala dcera.

    Jinak jsem vas blog driv rada cetla a preju Vam hodne zdravi a sil.
    Sandra

    OdpovědětVymazat
  7. Jste velmi svérázná žena, máma, občas čtu váš blog a některé vaše postoje jsou zajímavé, jiné na mě už moc... Ale teď jste mě dostala. Vy si vážně kladete otázku, proč milujete své děti???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych to nazvala deset věcí, které na tobě miluji, nebo deset věcí, kterých si na tobě vážím. Proč na mě působí dojmem nátlaku ve smyslu, když takový nebudeš, nebudu tě milovat. Jinak se mi článek líbí.

      Vymazat
  8. Po přečtení článku jsem musela zavolat své matce, jak moc jí děkuji, že jsme měli vánoce, kdy mi přinesl Ježíšek spoustu dárků, a jak moc ráda na to vzpomínám.....
    Eliska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ja zase dekuji te sve, ze je pro me mamou, mamkou a maminkou, coz zadne kupy darku nezajisti, jak je vidno u vas;) Lali

      Vymazat
    2. No, když může být autorka blogu krkavci matka, nevím proč by jiná matka nemohla být taky matka. A krkavci matky jsou v říši ptactva ty téměř nejodpovednejsi


      Vymazat
  9. Vsechny deti se tesi na darky.Tohle,mila Lali,proste neokecate :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemam potrebu neco okecavat, jak uvadite. Jen nerozumim prispevkum, ktere se snazi pani Veroniku, potazmo na jejim vlastnim blogu, presvedcit, ze "neni normalni" nenadelovat detem darky (a vlastne ve vsech dalsich ohledech, ze). Je to jeji volba, jeji zivotni styl, jeji zpusob vychovy a nam dava moznost do nej takto verejne prostrednictvim jejich myslenek a sdileni nahlednout. Bud tedy tyto pro vas odlisne nazory respektujte, nebo tento blog nenavstevujte a treba si zalozte vlastni pro "normalni rodice"..Lali

      Vymazat
    2. Lali, rozumim vam....s Veru taky souznim v mnoha ohledech...ja sice mivala kupu darku, ale taky si stejne pamatuji tu prazdnotu po tom, kdyz skoncilo to rozbalovani, vnimam, ze je jedno, zda 2 nebo 20 darku, tak to teda citim ja...a ze nejvic jsem touzila po hluboke a bezpodminecne lasce..to jsem chtela aspon ja nejvic...ano, na chvili sice tenhle pocit prehlusila kupa darku, ale...

      Vymazat
  10. Ano,respektujte nazor ostatnich,mila Lali..:-)
    A neokecate..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Respektuji nazor pisatelky blogu. V pripade, ze budu pravidelne navstevovat jiny blog, tzn. ze mi bude myslenkove blizky, budu respektovat nazor autora/autorky tohoto blogu. Nebudu svuj volny cas travit ctenim textu, ktere nesouzni s mym zivotnim stylem a presvedcovat v diskuzich ostatni, ze "tohle delaji spatne", protoze "ja to delam jinak"..Jako autor/autorka sveho blogu ale sve myslenky sirte dal do sveta, jiste si najdou prijemce. Ovsem je otazka, co jim budete sdelovat, stokrat omlete "pravdy" nebudou zrovna inspirativni. Lali

      Vymazat
  11. Kazdy si muze cist co chce a vyjadrovat nazor. Je spousta clanku na netu se kterymi clovek nesouzni a muze na to reagovat.O tom je svoboda slova a demokracie.
    :)
    Victory

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V poradku, ale kdyz si vypujcim znamou vetu: "Komu tim prospejete?" Konkretne zde na tomto blogu..co sem prinesete noveho tvrzenim, ze "deti by mely dostavat darky"? Protoze to ani neni prezentovano jako Vas nazor ("domnivam se, ze deti by mely.."), ale dana nezpochybnitelna pravda. Zkuste mi prosim odpovedet, jak pani Veroniku, pro kterou jsou prispevky pod clankem zpetnou vazbou, muze Vas text obohatit..v cem konkretne ji obohati tvrzeni "deti by mely dostavat darky"..ona svuj postoj vysvetlila

      Vymazat
    2. Je zajimave, ze kdyz dojdou argumenty, ohanime se demokracii a svobodou slova..ale nejdriv by bylo fajn mit CO rict, nez jen opakovat omlete fraze..nechci tu jiz vice zaplevelovat diskuzi, tak se nezlobte, ale jiz nebudu reagovat. S pozdravem Lali

      Vymazat
    3. Moc to prozivate, je to jen diskuze u clanku na blogu. Kdyby autorka chtela, mohla by se sama sebe zastat nebo obhajovat. Ale to by ty diskuze musela cist, nekde psala, ze to nedela. My jsme letos detem dali jednu hracku, dve knizky a jednu uzitnou vec kazdemu. Necitim se jako horsi nebo lepsi rodic. Bylo mi jasne, ze kupou darku zahlti deti prarodice, a i tak me to mnozstvi hracek sokovalo. Uz to ani neni kam davat. Byla bych radeji, kdyby je vzali na vylet treba.

      Vymazat
  12. Take jsme letos pod stromeckem dali: kazde dite jeden darek a dva spolecne cela rodina.skvele jsme si to uzili, je to o atmosfere -pohoda, radost, prskavky, svicky, pisnicky, take fotoalbum co jsme letos zazili...specielni cas..deti byly nadsene...a ja tez.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den. Je tu prosím někdo z Prahy, kdo má zkušenosti s letem balonem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem letěla 2x...tak není to zkušenost, ale zážitek to byl :-)

      Vymazat
  14. Taky spíš preferuji skromnější Vánoce, za to prožité společně s rodinou, budu vyrábět vlastnoručně vyrobené dárky a číst si knihu. Veroniku a její příspěvky čtu ráda, ale tohle mi přijde hodně mimo a vyhrocené. Jasně, Vánoce a Black friday se stali smutnou metaforou naší dnešní konzumní společnosti, za to tohle mi přijde jako ten druhý, vyhrocený extrém, přičemž budu děti hodnotit na papírek za co je miluji a podprahově je soudit. Ne, děkuji, raději si dám kapra, který můj děda uloví a malým dětem koupím jeden velký strašidelný, chlupatý dárek, který si přáli ;)

    OdpovědětVymazat
  15. Je to sranda, ty komentáře některé. Z me zkusennosti - detem se fakt nic nestane kdyz nemaji obri dary. Ty resime stejně behem roku kdyz je třeba. Kolo na jare, koloběžka, luk,... A vetsinou nejakou jejich spoluúčastí. Dcera miva na vanoce jedno! Ano jedno přání. Od malička. Je prostě taková. He ji ted 14. Syn miva dlouhy seznam a druha dcera ma letos psane darky dva. Nejvic se tesi na pohodu. A prijde mi naprosto úžasné 10 veci ktere na Tobe miluji. Absolutne to nevnimam jakou soudící. Ja miluji kdyz se dcera usměje, miluji kdyz tancuje, miluji kdyz vidim radost v ocich z prectene knihy,atd... Diky moc za pohled Krkavci matky. At kazdy travi vanoce tak jak to ma rád ❤️

    OdpovědětVymazat
  16. Nesouhlasím s tím,že všechny děti si přejí kupu dárků. Nase děti nejprve kupu dostávaly,rozbalily první dárek a víc je nezajímalo, každý rok jsme tedy ubirali až nakonec mají každý pouze jeden mini a jeden větší. A to vlastně jen proto, že se ještě nedokážeme sami odpoutat od té představy,že děti dárky pod stromkem potřebuji.Nejstarsi syn (8 let)si napsal Jeziskovi pouze o spoustu sněhu. Takže tak.Mne se tedy Vánoce popsané v článku moc zamlouvají. Ale na tom co si o tom kdo myslí stejné nesejde,hlavní je jak se v tom cítí ta daná rodina. Preji krásně prožité chvíle.

    OdpovědětVymazat
  17. Myslím, že Vánoce by měly být takové, jaké lidi chtějí. Jestli je někdo chce s dárky, ať má dárky, jestli je někdo chce slavit s rodinou bez dárků, ať je tak slaví. Ale obecně si myslím, že se lidé dost zaměřují na to hmotné a komerční. Resp. jsou lidé, kteří tím žijí a pak jsou lidé, kteří jsou zásadně proti tomu, ale tak moc, že o tom stejně pořád mluví. To opravdové začíná už na začátku adventu a Vánoce jsou vyvrcholením. A je jedno, jestli si to, že nám na sobě záleží vyjadřujeme dárky, slovy nebo tím, že spolu jsme. Já mám dárky ráda, protože vím, že si ten někdo dal záležet, aby mi tím udělal radost. A nemusí to být žádný veledar. A teda neumím si představit, že bych na základní škole nic nedostala, tam se to totiž dost řešilo. Typická otázka učitelek po Vánocích - co jste dostali? A děti umí být dost kruté. Takže si myslím, že je potřeba dbát i na tohle.
    Co se týče seznamu 10 věcí co se mi na tobě líbí/oceňuji... přijde mi to jako milý dárek. Samozřejmě, že láska a přijetí je potřeba po celý rok. Ale to, že to někdo napíše na papír, dá si tu práci zformulovat to do vět. To mi přijde moc milé. A myslím si, že to zas tak často neříkáme. Ono si to často třeba ani neuvědomíme nebo to zapadne mezi to, co jsme nestihli, co musíme udělat a milion dalších věcí. A Vánoce jsou tady k těm hezkým věcem jako stvořené. Takže závěrem, co se týká dětí, především rodiče by měli vyhodnotit situaci a povahu svých dětí a udělat jim hezké Vánoce. Ať už s více nebo méně dárky.

    Požehnaný advent všem. :)

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...