neděle 16. července 2017

Odevzdávání svéprávnosti od kolébky po rakev

"VAŠE ZDRAVÍ SI BEREME NA STAROST" sebevědomě hlásá nápis na vratech BENU.
Děkuji ti, síťová lékárno, ale svoje zdraví bych si na starost vzala s dovolením sama.

Co se týče léků, jsem trochu magor. To přiznávám. Rozhodně si ze mě neberte příklad.

V lékárně mám živočišné uhlí, sprej do nosu, homeopatika na chřipku, těhotenský test a náplasti. Náplasti s obrázkem kočičky samozřejmě. Protože kočička léčí každou bolístku.
(Veru, zapiš si do TO DO "zkontrolovat, jestli nedošly náplasti"!)




Nevěřím na zázračna uzdravovadla v pilulích.
Naopak hluboce věřím ve schopnost samouzdravování těla, pokud mu dáme důvěru a necháme ho konat.

Slogan BENU lékárny mi proto nadzdvihnul (mé dosud nevytržené) mandle.

Vím, že asi nemá cenu dávat rádoby líbivým reklamním slovíčkům větší důležitost, než si zaslouží.
Na druhou stranu mě ale děsí, že slogan může odrážet něco hlubšího, co už prorostlo svými nenápadně vtíravými kořínky do dalších oblastí v našem životě.




Kde všude ještě bez povšimnutí, ne-li s ochotou odevzdáváme vlastní svéprávnost?



  • Péči o své zdraví přenecháme lékárnám.
  • Schopnost vyléčit se doktorům.

  • Necháváme "se" odrodit.
  • Organizaci pohřbů našich nejbližších předáme bez výčitek lidem, kteří zemřelého neznali.

  • Uvěřili jsme, že bez Hornbachu to nezvládneme, bez Maybelline může být krásných jen pár vyvolených, bez Bobíku se neroztančíme s kamarády a bez DM drogerie nejsme člověkem.

  • Na to, jestli jsme normální, potřebujeme ujištění od virtuálních i opravdových přátel.
  • Na to, jestli jsou naše děti normální, potřebujeme utvrzení pediatra, psychiatra, fyzioterapeuta, neurologa a Modrého koníka.

  • Když tříletého prcka nepošlete do školky, dostanete z několika stran kartáč, že jste tím zajistili jeho sociální, emoční i mentální propad ve vývoji.
  • Když sedmileté dítě nepošlete do školy, zařadíte se mezi podivnou skupinku psychopatů, kteří by měli být zbaveni svéprávnosti, protože ochuzují děti o "všeobecný přehled".


Předáváme zodpovědnost od kolébky po rakev



Víc a víc kousků našich životů svěřujeme někomu jinému.
Někomu, kdo ví líp. Někomu, kdo se postará.



V samém nadšení z toho, že jsme si zase o fous usnadnili život, si ani nevšimneme, jak invalidní se stáváme. 
Voláme o pomoc tam, kde si dokážeme pomoct sami - tak jako v tomhle vtipném videu o zaseklých eskalátorech.


Ve snaze o bezstarostný život se stáváme závislejší a snáze ovladatelnější


Nevolám po návratu do středověku. Jsem šťastná, že žiju právě v téhle době. Jsem ráda, že existují lidé, kteří mi dokáží pomoct ve chvíli, kdy na to moje kapacity nestačí.
Po čem ale volám, je návrat k 
  • důvěřování svému tělu a intuici
  • uvědomělé spotřebě
  • přebrání zodpovědnosti za věci, které se nás blízce dotýkají
Ještě v mnoha oblastech dozajista pokulhávám, ale snažím se být vnímavá k okamžikům, kdy si někdo (jako BENU lékárna) bere něco mého na starost.


Inspirací jsou mi mé děti.
Nepochybují o tom, že jsou schopné
  • léčit se(be samé): "Neboj, mami, vyspím se a zítra budu bez horečky."
  • milovat se(be samé): "Jsem krásná jako princezna."
  • ocenit se(be samé): "Tyhle dva obrázky se mi fakt povedly!"
  • socializovat se(be samé): "Ty ještě neznáme? No to neva, tak je poznáme."
  • učit se(be samé): "Teď mi to nejde, ale porostu a porostu a nakonec to zvládnu."
  • postarat se o sebe samé: "Já sám!"
Tuhle "schopnost bezmezně věřit ve svou schopnost" bych si přála mít.



12 komentářů :

  1. Pár reklamních sloganů už mi také hnulo žlučí, ale naštěstí se mi je daří tak nějak ignorovat. Jinak však souhlasím - člověk by měl být co nejvíce samostatný a nesvěřovat vše (hned) na starost někomu jinému. Poslouchat svou intuici, to se právě snažím dělat, ale je stále co se učit.

    OdpovědětVymazat
  2. A já si zase rád nechám poradit v oblasti, o které vím uplný prd a intuice mi našeptává, že vlastními silami se dostanu leda tak do...však víte kam. A reklamu ignoruju.

    OdpovědětVymazat
  3. Reklam a sloganu si nevsimam. Horsi je to teď s dětmi, které je začali kolem sebe vnímat a nechávají se jimi ovlivňovat. Snažím se jim vysvětlit, že to je pouze lákadlo na děti (dospele).
    Léky doma máme a lekarum věřím (už jenom pro to, že pocházím z lékařské rodiny a vím, že jsou takový lékaři, kteří umí pomocí, když už si sám člověk pomocí neumí).
    Asi před měsícem se nám stalo, že se syn vzbudil a špatně se mu dýchalo, začal kaslat a během velmi krátké chvilky se začal dusit. Měl pro modrale rty a nemohl se nadechnout. Nebýt léků, které mám u sebe a rychle lékařské pomocí (zavolala jsem zachranku), tak to nezvládnul. Dostal nejakou alergickou reakci. Bylo to tak strašně rychlé, krk mu otekl tak rychle, že jsem se nestačila ani vyděsit. Ale díky bohu za ty léky, které tahám s sebou.S tím by si sám neporadil. A moje intuice mi poprvé v životě velela "zavolej pomoc"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co to bylo za leky?

      Vymazat
    2. Ano, alopaticka medicina umi zachranit zivot v pripade akutni nouze. To je bez debat. :) Ale v ramci prevence velmi pokulhava a v pripade lecby umi tak maximalne utlumit pritomne symptomy (v tom lepsim pripade), ale ne 'vylecit' problem. Radeji nebudu psat jak je to s nasi frekvenci navstevy lekarskych zarizeni (nastesti nezijeme v CR kde jsou preventivni prohlidky povinne), ale myslim ze Verce rozumim.
      PS: Leky doma tez nemame, ale naplasti milion. :)

      Vymazat
  4. Jestli si berou na starost moje zdravi, tak at. zlevneji. Kdykoliv platim cokoliv v nejake lekarne, tak mam
    pocit ze omdlim ��

    OdpovědětVymazat
  5. Je to o důvěře a dělbě práce. Důvěřují lékárníkovi/ lékaři/ učiteli/ kosmetičce/ prodavači/ porodní asistence....? Nebo nedůvěřuji nikomu a ničemu než sobě?
    Inzulin opravdu slinivku nenastartuje k jeho opětovné produkci, ale diabetikovi život zachrání. Appendektomie vyléčí zanícené slepé střevo jeho odejmutím a léčba vysokého krevního tlaku zabrání vzniku pozdních komplikací. A jestli máte recept na prevenci některé z těchto namátkou vybraných zdravotních obtíží, tak se prosím podělte.
    Takže buďte rádi, když doma nepotřebujete mít léky, ale nemyslete si, že vás to nikdy nemůže potkat.
    Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendulko, ta prevence právě u vámi popsaných zdravotních problémů je dost "profláklá" a zmiňuje ji i běžná západní medicína. Zdravý životní styl, zodpovědný přístup ke svému tělu, přirozená strava, spánek...atd., atd. Jana

      Vymazat
  6. diabetes prvého typu s obezitou nesouvisí (to jen ten druhého typu) , appendicitis nesouvisí se životním stylem, hypertenze může potkat i štíhlé o sportovce. Stejně tak jako psychiatrické nemocnění, roztroušená skleróza, reumatoidní artritida, Crohnova choroba, onkologické onemocnění, meningokoková meningitida, astma, plicní hypertenze, vrozená srdeční vada, hypertofická kardiomyopatie a další a další a další. A vidíte, žei ta konvenční medicína vám k němčemu je, co se týká prevence, protože ta pozitiva zdravého životního stylu podložila množstvím studií a vyplývající doporučení, co zmiňujete jsou založena na důkazech a ne vycucaná z prstu.
    Vendula

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju vám za vaše články. Jste mi velkou inspirací a přeju vám to nejlepší. Věřím, že se něldy potkáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za podporu. Potkat se můžeme na některé z akcí http://www.krkavcimatka.cz/p/akce.html

      Vymazat
  8. dobry vecer,
    na nektere Vase clanky a prispevky "narazim" az mnohem pozdeji. Tento prispevek mi prisel obzvlaste inspirativni a to z nekolika duvodu:
    1) uz dlouhou dobu se zamyslim nad nasi kazdodenni spotrebou a jak se z kazdeho z nas stal bezmyslenkovity konzument (ted ani nemam na mysli pouze leky, ale v podstave vse, co se konzumovat da od potravin, pres kosmetiku, obleceni, boty, auta, lednicky, dovolene atd.) Urcite neni pro dnesniho cloveka v Evrope jednoduche se v nabidce vseho mozneho orientovat. Az kdyz jsem se zacala pidit po lidech, kteri smysleji jinak, tak jsem zjistila, ze je cim dal vice iniciativ, komunit a ruznych sdruzeni, ktere iniciuji zmenu naseho zabehleho konzumniho chovani a je citit snaha neco zmenit (Who made my closes, Zero waste, Sauberes Wasser für alle, Bio demeter, francouzsky film "Demain" ... )
    2) tema nemoci a zdravotnictvi je urcite velice obsahle, ale zjednodusene bych to rekla asi takto: dnes kazdy, kdo je zdravy, tak se o sve zdravi moc nestara. Kdyz se neco poroucha (zacne se hlasit nebo projevovat nemoc) tak to jdeme opravit (zajdeme k lekari a ten me vyleci nébo mi predepise prasky a je to...) Ale ono to takto uplne nefunguje. Malokdo se o sve telo a dusi stara a casem se to musi nekde projevit. Pokud se nestarame o auto nebo jiny spotrebic, taky se poroucha... U nas u lidi je to jeste horsi v tom, ze si myslime, ze jsme strasne chytri a inteligentni, ale o sobe samych toho skutecne moc nevime. Vzdyt se musime vsechno ucit, intuici uz snad krome saciho reflexu nemame vubec zadnou a o nasem tele se stejne moc nedovime dokud se neco neporoucha ... A kdo dnes veri na lidovou medicinu, akupunkturu nebo homeopatii? Nekdy je az smutne, ze dnesni moderni clovek tak zhloupnul a zratil veskerou schopnost sebepoznani a rozpoznani co mu prospiva a co nikoliv. Myslim, ze alternativni medicina pokud se tak da nazvat napr. akupunktura, ayurverda, relaxace, yoga atd jsou urcite cesta, ovsem pozor na marketing! bohuzel i v tomto smeru ne kazdy, kdo tyto alternativni metody nabizi je seriozni a sarlatani si prijou urcite na sve....
    3) vzdelani a informace jsou pro lidsky mozek sice inspiraci ale zaroven nas mozna jednoho dne uplne prevalcuji ... Z meho pohledu jiz nad nekterymi technologiemi lidstvo ztraci kontrolu a nikdo nevi, zda je jeste cesta zpet (OGM, nanotechnologie, zmena klimatu, robotizace, drony, rizeni a ovladani vsech moznych lidskych cinnosti skrz satelity atd....
    myslim, ze dnes ma kazdy jedinou sanci, jak se v tom zamotanem Svete trochu zorientovat. A sice zacit zpytovat sve ja, proc tu jsem, co mohu udelat nejen pro sebe, ale pro tuto planetu, pro druhe? Jaky mam zebricek hodnot, co je a co neni dulezite ? Budu stastnejsi a spokojenejsi, kdyz si poridim nove auto, novy dum nebo exotickou dovolenou ? A hlavne prosim prestanme neustale kritizovat ostatni nebo cekat, ze ten prvni krok udela vzdy nekdo jiny. Kazdy mame moznost neco zmenit k lepsimu a nechat se inspirovat lidmi, kteri jiz neco zacali ... Uspech je kazdy krok, ktery vede k tomu, ze delam neco pozitivniho pro druhe, aniz bych za vsim hledala vlastni prospech.
    Dekuji Veroniko za Vase temata a ze jste pro mnohe z nas inspiraci !
    Thiksey Planet

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...