sobota 29. srpna 2015

14 let jsem bez obvodního lékaře. Zdravotnictví neví, co se mnou

"Ženská, to snad není možný!" opakuje už asi po šesté během pár minut sympatická mladá doktorka na pohotovosti v rumburské nemocnici.

Na dovolené v Českém Švýcarsku mě začalo jeden večer bolet v krku, druhý den se přidala teplota a třetí den mě Honza za mého mohutného držkování, frflání a odmlouvání vezl do nejbližší nemocnice, protože jsem nemohla polknout ani vodu a pod krkem se mi skvěly dvě parádní boule od nateklých uzlin.
Co víc by si skromný český člověk na rodinném teambuildingu mohl přát.

"Říkáte, že máte alergii na antibiotika, ale nevíte na jaká?" pokračuje doktorka.
"No. Dávali mi je kdysi preventivně a osypala jsem se od hlavy k patě doruda."
"A neví to ani váš obvoďák?"
"To asi neví. Protože žádného nemám," dodávám se sklopenýma ušima.
"Ženská, to snad není možný! Jaktože žádnýho nemáte?" diví se opakovaně doktorka.
"No, já totiž nebyla v dospělosti nemocná. Nebo ne tak, abych si to za dva dny nevyléčila sama."
"Jak jako sama?"
"To ani nechtějte vědět."


Večer po návštěvě pohotovosti už mi bylo do smíchu.








Kdybych na ní vybalila, že nachlazení spolehlivě do druhého dne zaženu zázvorem s citrónem a medem, tak si asi poklepe na čelo.


Kdybych jí začala říkat o tom, že když je to vážně peklo, lehnu si, představím si kolem sebe zlatý tunel a do pár minut je mi líp, pošle mě rovnou na přilehlé oddělení psychiatrie. 
Já vím, že to zní jako totální fantasmagórie, ale dělám to tak co si pamatuju od dětství. 
A když je zle dětem, zavřu si je k sobě do tunelu a zahazujeme spolu horečku

No jo. Bláznivá ženská. 
Ale doma žádné pilule na srážení horečky nepotřebujeme a s dětmi chodím jenom na pravidelné prohlídky, aby na mě neposlali sociálku.


Když jsem nemocná, vždycky je mi líp venku než vevnitř. A tak jsme chodili ven.

"Ženská, já nevím co s váma. Zavoláme přítele na telefonu," lomí rukama doktorka a volá svého zkušenějšího kolegu.
Z rozhovoru slyším jen útržky:

"Pane doktore, tohle si poslechněte, to jsme tu ještě neměli. Sedí tu naproti mě paní, která má angínu jak prase, má alergii na antibiotika, ale neví jaká. Už 14 let nemá obvoďáka a její dětský už dávno umřel, takže nemáme žádné záznamy. Co s ní mám dělat?"
"..." rachotí to ve sluchátku.
"Ano, je hezká," odpovídá mladá doktorka.
"..."
"No sedí si na něm, ale předpokládám, že zadek má taky hezký."
"..."
"Paní Hurdová, mám vám vyřídit, že máte velké štěstí, že dnes nemá službu pan doktor, protože by vám dal na holou."

Tomu já říkám alternativní přístup k léčbě!


Na hradě Tolštejn.

Nakonec jsem vyfasovala růžové pilule. A možná protože jsem Ibuprofen taky nikdy předtím nebrala, do druhého dne mi bylo ejchuchu juchuchu a bolavý krk jsem vyřešila kloktáním slané vody a studeným ručníkem.

Tipuju si, že půlka z vás se okamžitě a střelhbitě odhlašuje z veškerých příspěvků Krkavčí matky, protože jsem právě spadla do škatulky šílená biomatka, co lítá po loukách a sbírá býlí, aby jím vyléčila na dálku kuří oka svých neočkovaných dětí.

Tak to pardon, ale tohle fakt neumím. 
Nicméně beru to jako výzvu.
Jo a děti, ty očkované jsou, kdyby to šťouraly zajímalo.

Mohlo by to možná vypadat, že si doktorů nevážím. Nic není dál od pravdy.
Nelidská pracovní doba a největší možná zodpovědnost odměněná směšnými penězi stojí za to, abychom si lidí, kteří se pro tohle poslání rozhodnou, cenili.

Třikrát nám už taky pomohli z pěkné bryndy.
1) Odoperovali mi cystu velikosti pomeranče z vaječníku, když už Grétka trůnila v břiše.
2) Zachránili Marjánovi život, když se u něj ve třech týdnech projevila vrozená vada srostlého vývodu ze žaludku do střev.
3) Přišili Grétce prst, který jí urval eskalátor.

Kaju se tu veřejně za svoji nezodpovědnost, že nechodím na pravidelné prohlídky. 
Nejsem úplně pitomá a chápu finanční i zdravotní dopady zanedbané prevence.

Chodím na gynekologii a k zubaři, protože mi to dává smysl. U prohlídek mám pocit, že "tam" doktoři opravdu můžou něco najít.
Pokud si ale pamatuju své prohlídky u dětského lékaře, tak při pečlivosti svého konání by nezaznamenal pravděpodobně ani spolknutou kovadlinu nebo vypíchlé oko. Možná jsem jen měla smůlu na doktora.

Co mě na tom fascinuje ale nejvíc, je fakt, že zdravý člověk je divnost.
Nepotřebovat k vyléčení lékaře a umět si pomoct sám, je přinejmenším podezřelé a hodné prošetření.
A nepoužívat chemicky vyrobené léky je prachsprostý alternativismus a propagátora této myšlenky by bylo fajn preventivně podrobit středověké čarodějnické zkoušce vodou.

Tohle mě moc zajímá, tak mi napište, jak to máte u vás doma?








32 komentářů :

  1. Díky za tip. Zlatý tunel jsem nezkoušel, budu "muset" zkusit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak za zkoušku to stojí určitě, jen si nejsem jistá, jak moc je ta představa univerzální.
    Moje děti o tom třeba nevědí, ale stejně to na ně funguje. Podle mě spíš jde o ten pocit, který u toho člověk má, než o to, jestli je to zlatý tunel, červená nafukovačka nebo pruhovaná šála :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky nemám už 13 let obvoďáka :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, tak další! Na FB se už taky jedna paní přiznala.
    A já myslela, že když na mě koukali jak zjara, tak že je to rarita :-) A ono ne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla u obvodního jen těsně před porody kvůli požadovanému předoperačnímu vyšetření .) Nenacházím důvod, proč tam jinak jít :)

      Vymazat
    2. No vidíš, já ani na ty "povinné" prohlídky k obvodnímu před porodem nešla. Prostě jsem vždycky porodila "nějakou divnou shodou náhod" dřív, než jsem se k němu dostala :-)

      Vymazat
  5. já k obvodní také nechodím :-)

    OdpovědětVymazat
  6. No tak třeba můj otec obvoďáka má, a nebýt řidič z povolání, který na prohlídky musí ze zákona, tak by tam nechodil už minimálně 25let...a nad tímto se nikdo nepozastaví:D
    Já obvoďáka mám, na preventivky chodím, to je vše..vždycky si jen potvrdíme jak jsem zdravá a nazdar. Nachlazení taky léčím zázvorem, medem a citronem, virózu prostě vyležím a vypotím i bez paralenu, stejně tak se snažím postupovat i v případě syna, ono totiž kdyby lidi furt ty nemoce nepřecházeli a na každou bolístečku si nelupli "růžovou vílu" , nebyli by ani tolik nemocní a nemuseli se tolik cpát chemií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím musím jen souhlasit. Spousta lidí chodí třeba do práce i nemocných, protože mají pocit, že nemůžou chybět, že jsou nenahraditelní. Přijde mi to nerozumné nejen ke kolegům, ale hlavně k nim samým.
      Sama jsem si teď zažila, že růžová pilule umí do půl hodiny fakt ulevit a chápu, že je to velké lákadlo, ale osobně i u dětí taky preferuju vyležet se.

      Vymazat
  7. To se teď asi Pl přetrhnou, kdo si vás zaregistruje- taková kapitace není špatná a když navíc dotyčný po lékaři nich nechce a nejlépe k němu nechodí, to je terno...Divím se, že Vaše zdravotní pojišťovna vám ještě nenapsala výhružný dopis, že nejste nikde zaregistrována.
    Angína se dá slušně vyléčit i Angin-heelem a prieznitzovým obkladem, akorát to trva déle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že Angin-heel nebudu už nikdy potřebovat, ale přesto děkuju moc za tip :-)

      Vymazat
  8. U obvoďačky jsem nebyla pres 5 let nyní se tam potřebuji vydat kvuli potvrzení vstupní prohlídky do zaměstnání. Mám stejné, že mi dává smysl prevence gyn. a zubař. Mimoch. Tolštejn je moc hezké místo jezdila jsem tam moc ráda na tábory a víkendy s oddílem (než byl přestavěn pro komerční využití - restaurace, vstup na vyhlídku atd) Držím palce a souzním s přirozeným vzděláním i zdravím... Lenka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Lenko.
      Ono možná to přirozené vzdělávání, zdraví, radost, pomáhání si navzájem, ... souvisí s přirozeným žitím celkově, abychom si dokázali najít zpátky cestu k sobě samotným.

      Vymazat
  9. Souhlasím s Vámi Lenko :),
    u lékaře jsem byla naposledy kvůli "povinné" prohlídce v těhotenství a pokud něco přijde, tak věřím přírodě, která má na všechno lék a taky svému vnitřnímu nastavení. Zlatý tunel si dokážu živě představit i jeho účinek :). A taky sázím na prevenci formou zdravé stravy, zelených potravin, pohybu a pozitivního postoje k životu. K dětem se snažím přistupovat podobně jako Vy. Zkouším si představit sebe ve věku např. 3 let a tomu, že na mně někdo křičí, zesměšňuje mě, předhazuje neustále mé chyby. Taky bych si to nedala jako dospělá líbit, ale dítě se moc neubrání... Držím palce a přeji krásné slunečné září :) Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že prevence je věc, na jejímž významu a pozitivním účinku na kvalitu lidského života se shodne západní i východní medicína. A stejně je to i s kladným postojem k životu, to potvrdí taky každý doktor.
      Je škoda, že když nás pak zklátí nemoc, tak si málokdo z nás řekne "no jo, vždyť je to vlastně moje vina, že jsem si své tělo nehýčkal".

      Vymazat
  10. tiež od detskej lekárky nemám obvoďáka (13 rokov) :D chorobu beriem ako čas pre seba, kedy sa potrebujem zamyslieť a spomaliť ... zlatý tunel znie dobre, musím tiež vyskúšať, ja odporúčam "sledovať" dúhu stojac pod vodopádom (voda takej farby, na akú mám práve chuť :-) :D

    OdpovědětVymazat
  11. Verco, mne to zas tak divný teda nepřijde a naopak, když za mnou někdo dorazí do ordinace s nachlazením, tak mu nic jiného než postel, zázvor, čaj, měď a citrony nenaordinuju...a paraleny dost rozmlouvám, pokud nemají přes 38... (jako zlatý tunel, jsem nedoporucila, to bych asi přišla o titul, ale proč ne, jestli ti to funguje?). Já sice obvodaka mám, ale naposledy jsem tam byla v 18ti při registraci a chodim taky jen na gyndu a na zubní a s detma jen na prevence. Takže mi zas takový exot nepřipadás a za exota považuji spíš mladé lidí, kteří lezou k doktorovi s každou blbosti a hned se klati...
    Lenka
    P.S. jo a atb bych ti na anginu dala �� vyšla bych z předpokladu, že ses nejspíš osypala po penicilinu a dala bych ti jinou skupinu, ale jestli si měla takový mandle, tak tam bych atb dala...

    OdpovědětVymazat
  12. Taky nemám, myslím, že naposled jsem byla u dětský v devatenácti, takže to bude osm let! Letos mě už teda vyčutla i ta dětská, měla příležitost, začala jsem k ní chodit se synem. No a když jsem tam byla v těhotenství syna přihlásit, zrovna mě bolelo v krku, tak se koukla a že si mám koupit cucací pastilky z lékárny. Tak jsem si potvrdila, že ten obvoďák fakt není nezbytnej :D.

    OdpovědětVymazat
  13. Tady nemůžu nereagovat... většinou příspěvků mi mluvíte z duše... ale tento! :D
    Navštěvuji pravidelně také jen gynekologii a zubaře (a v případě potřeby ještě očaře, neb nosím brýle)... všichni tito lékaři mi přijdou důvěryhodní, protože mě prohlídnou, většinou poděkují za návštěvu a rozloučí se se slovy: "Tak zase za půl roku, paní Machová." - navíc mám ještě alergologa, k paní doktorce chodím cca od třetí třídy a zná moje alergiemi a ekzémem prolezlé tělo... jako u ostatních špatně živených a nekojených atopiků se ty dvě předchozí vady (alergie a ekzém) v dospělosti přetransformovaly v astma... těžké, bohužel... paní doktorku jsem navštívila na doporučení dětské doktorky mého syna, která mě slyšela kašlat při jeho preventivní prohlídce (aby na nás neposlali sociálku, nachlazení léčím také sama)... po 10 letech jsem tedy zaklepala na dveře své dětské alergoložky, která se při pohledu (poslechu) na mě zhrozila: "Jitko, vždyť ty jsi ve fázi akutní dušnosti!" "No, už asi půl roku v kuse, ehm ehm..." - dostala jsem kortikoidy, a další dýchátka... do pár dní mi bylo po třech letech fajn (a já blbka myslela, že mám opakující se bronchitidy - praktička, u které jsem to byla jednou řešit, mi narvala antibiotiky - kupodivu na astma nezabrala) - od té doby jsem u ní nebyla... díky internetu jsem pochopila, co jíst, že se musím aktivně hýbat a už třetím rokem jsem na nejnižších možných udržovacích dávkách léků... vysadit můžu bez obav pouze na horách... tak si tedy chodím tak ke své alergoložce, gynekoložce a zubaři a mezitím se na poliklinice vystřídali asi 3 praktici...
    Letos jsem v létě z častého střídání horka a zimy (byli jsme v 35 stupních v Moravském krasu a v jeskyních bylo asi 7 stupňů) dostala po 10 letech angínu... vyléčila jsem si ji doma za 4 dny - kloktáním, bylinkami, zábaly a spánkem... no problemo... bohužel v září se mi vrátila... to mě poněkud nalomilo - že já měla v tom červenci jít pro anťáky... a firemní školení bylo přede mnou... Tak jsem k praktikovi šla... "Co vám je?" "Asi angína." "Tady máte antibiotika. Na shledanou. Další." Od stolu, ani na mě nekoukl. K čemu takový doktor je dobrý, mi jasné není...

    OdpovědětVymazat
  14. Ja bych ty praktiky zase tak neodsuzovala, znám pár perfektnich! Jako vsude jsou i v tomto oboru lidé různí, nemám rada pausalizaci.... Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. My máme křišťálovou - stříbrnou kouli :-) A obvoďáka také nemám co jsem odrostla povinným školním prohlídkám. A to už je hoooodně dávno.

    OdpovědětVymazat
  16. Jak se dá přijít o obvoďáka? Pokud jste alespoň jednou u nějakého obvoďáka byla, máte u něj kartu, a ten doktor na vás pobírá pravidelné kapitační platby od pojišťovny a byl by tudíž sám proti sobě vás vyřazovat z evidence. Já to mám podobně, tuším že mojí kartu někdo má, jen nevím kdo a kde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jsem to správně pochopila z textu, prostě nepřešla od dětského lékaře k praktickému.

      Vymazat
  17. Ano, měla jste smůlu na doktora... Mě moje dětská doktorka potkala venku a řekla, ať vyřídím mamce, aby se za ní se mnou stavila... Viděla pihu na mém krku, která se jí "nezdála" ... Ne,že by už měla být špatná, ale takové to tušení... Okoukla mi ještě další a poslala mě na vyříznutí... Když se mi v první třídě opakovala spálová angína, domluvila se s homeopatkou na podpůrné léčbě, když jsem měla vyrážku ve vlasech přeléčila to a pak mě poslala právě k té homeopatce s tím, že ona umí léčit jen tu vyrážku, ale homeopatka by mohla zvládnout příčinu...
    A váš dětský doktor zanedbal vaše předání dospěláckému, chápu-li to dobře... A nebo vás předal a nevíte o tom...

    OdpovědětVymazat
  18. Tak nemít obvoďáka - blbost, podle mě, né že bych k němu chodila s rýmou, nebo virozou..ale třeba prevence - náběry krve, změřit tlak...po čtyřicitce dobrý, myslím. Vysoký cholesterol(cukr) nebo tlak nebolí, zjistí se jen vyšetřením. Pak se to dá lehce zvládnout úpravou životosprávy, než se na to x let vyprdnout a pak koukat když už to tak lehce nepůjde.A co mě vytáčí úplně maximálně jsou lidi bez obvoďáka, který s problémem (vhodným právě pro obvodáka, jako jsou virozy, angíny...bolesti něčeho - od hlavy, přes klouby po páteř aj.)lezou na příjmové ambulance nemocnic a zdržují tak ty, co tam opravdu patří. Jo, jasně že na takové ambulanci dělám:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Byla jsem u obvodaka od dectvi poprvé po asi6 letech kvůli změně práce chtěli vstupní prohlídku. Kdyz jsem tam došla zistili ze tam nemam ani kartu ani nejsem vedena tak me znova registrovali v těhotenství sem tam taky nebyla po porodu mě k němu poslali kvůli tlaku dostala jsem sentam rok po porodu a vyfasovala prášky do dnes sem nevyzvedla prášky ani se tam neukazala znova..asi si zahravam..😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja jsem ela k obvodaku deset let po propištění od dětské a obvodak hledal rok kartu, než prohlásil, že jí nemůže najít. Tak jsem se zasmala a pravila, že je u dětské, vytčeetil oči:-):-):-):-)Dětská jí má doted:-):-):-)

      Vymazat
  20. obvodaka mam. Ale jen protože potrebuji 2x ročně, že můžu s léky letět letadlem na dovolenou. 2Xjsem tam byla s nemocí a vždy z toho byl takovy cirkis, že mě tam, už neuvidi. Tři roky jsem,se nenechala prohlednout, nebot jsem slepa a to kontrolujiůe oční, jsem hlucha a to ORL prohlasil za ztracený případ, mam civilizační chorobu, kterou kontroluje specializovaný lekař a obvodak prska, že nedodavam výsledky. Luxovat prsa studeným kolečkem mi může sousedka nalevo, neb je pediatr a EKG mi může dělat sousedka zezdola, neb je kardiolog, zuby mi kontroluje spolužačka, preventivní odběr krve odmítám, neb se bojím i toho nepreventivního, a myslím na zdraví sester. Osahavat břicho, či jiné kusy mého těla si odmítám nechat
    Když jsem jí tuhle pravila jak si léčím kašel, omdlela pod stůl.

    OdpovědětVymazat
  21. U obvodního lékaře jsem nebyl od 17ti tzn. bezmála 20 let, mé lékařské záznamy z dětství skartovala "moje první obvoďačka", když jsem se u ní 5 let neukázal (ani jsem nevěděl, že má "dětská" poslala kartu pryč a zrovna téhle paní). Kapitaci na mě už přes 10 let pobírá jeden šikovný pan doktor, kt jsem tehdy žádal o razítko kvůli práci v potravinářství, je tak šikovný, že už je s. r. o.
    Shodou okolností jsem očkován proti tetanu, protože jsem před 14ti lety nastupoval do zaměstnání, kde zaměstnavatel vyžadoval prohlídku, závoďačka byla z Ukrajiny a po rozhovoru "Kdi jste buil očkövan proti tetánu? -Nevím -Matě očk. preůkaz? -Ne. se už na nic neptala a prostě mi foukla tetanus do zadku dřív než jsem stihnul artikulovat protest.
    Léčím se horečkou a placebem typu divizna, lípa, bez, jitrocel a vdechování stříbrné páry solarem plexus dle receptu Květoslava Minaříka.
    K zubaři chodím marně, už dva roky mi nechce nic dělat, na gyndu ještě pár měsíců nebudu muset, ale už teď se na ty hádky o odmítání UZ a další "péče" netěším.

    OdpovědětVymazat
  22. Krásný den, u čtení vašich článků jsem se smála až mi tekly slzy :) :) Já sem člověk kočovný, celej život se stěhuju takže mít někde doktora obvodáka je pro mě nereálnost :) Teda mám kartu u jedný doktorky v Jihlavě ale už ani nevim jak se jmenuje.. Nepřijde mi to nijak zvláštní, až ted když čtu váš text si říkám že to asi "normální" v naší společnosti nebude :D až bude nejhůř (tzn až se někde usadím :)) tak se k někomu objednám... třeba, možná, uvidíme.... mějte se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ste fantastická,veď vy zvládate manažment zdravia perfekne a preto nepotrebujete obvoďáka.Pracujem ako lekárka a takýto zdravý človek ma v ambulancii vždy nadchne

    OdpovědětVymazat
  24. Mám angínu, jsem těhotná, u obvoďáka jsem nebyla 6 let, antibiotika nechci...nějak teď nevim, co se sebou, tak píšu sem :-(

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...