sobota 14. září 2019

Proč nemůžou být státní školy "zdarma" doopravdy zdarma?


"Kéž by byly takové typy škol dostupné všem lidem po světě jako možnost vzdělávání," rozplývala se jedna diskutující pod příspěvkem o fungování Sudbury Valley School. "A zdarma," dodávala, "tak jako ostatní formy základních škol."

Jenže jsou ty státní základní školy opravdu zdarma?


Možná namítnete, že je jasné, že nejsou.
  • Je potřeba koupit dětem obědy.
  • Musejí mít cvičebnice, penál a jarmilky (nebo co se teď nosí).
  • Chodí se do divadel. Jezdí se na školy v přírodě.

Takže jaképak zdarma?

Ale i kdybyste si odmysleli všechny ty doprovodné výdaje, pořád se domníváte, že základní státní škola je zdarma?


Jak může být na nákladech zdarma něco, z čeho je potřeba zaplatit výdaje na učitele, kuchařky, metodiky vzdělávání, pronájmy a provoz budov, učebnice, ...


Možná namítnete, že když to jsou státní školy, tak peníze logicky dává stát.

To je sice pravda, ale jen taková polovičatá.
Stát tyhle peníze nevydělal ani nevytvořil ze vzduchoprázdna. A když jste něco nevydělali ani nevytvořili, nemůžete to ani nikomu dát.
Stát peníze od lidí "pouze" vybírá, aby je pak přerozdělil.

Jakkoli na to svůj názor mám (a pravidelní čtenáři asi uhádnou jaký), NECHCI SE TEĎ PROSÍM HÁDAT O TOM, 
  • jestli to stát dělá dobře nebo špatně,
  • jestli je to skutečně pro dobro všech,
  • jestli tenhle centrálně řizený přístup zajistí tu nejlepší úroveň provzdělanosti populace a 
  • jestli by nebylo lepší to postavit tak, aby lidé, co chtějí jít jinou cestou, než stát ve vzdělávání určí, by neměli dostat šanci z toho vystoupit. 
Líbí se vám článek? Podpořte mě v dalším psaní. Třeba tím, že si koupíte některou z mých 12 knížek.

RÁDA BYCH ZAMĚŘILA DISKUZI na slovo "ZDARMA".


Netuším, kdy jsme se to takhle naučili říkat. Přijde mi to ale v zásadě jako skvělý eskamotérský kousek.

Kdykoli je něco zdarma, evokuje to u nás pozitivní emoce.

Tak nějak tušíme, že když nám nějaký prodejce dá "dárek zdarma", není to tak úplně zdarma, protože ty peníze z nás prostě vytáhne jinde a jinak. Jakkoli třeba tvrdí, že je to proto, že nás má rád a dělá to z lásky ke svým zákazníkům a podělí spravedlivě všechny.
(Doporučuju na toto téma knížku "Jak drahé je zdarma?".)

Proč ale ten stejný eskamotérský kousek prochází státu bez povšimnutí?

Přišlo by mi fajn, kdybychom se dokázali zastavit a zamyslet se pokaždé, když vyslovíme slovo "zdarma" u jakýchkoliv služeb, které poskytuje stát.

Zdarma je spousta věcí. Třeba dobrý pocit potom, co se vyšplháte na kopec. Ale služby státu mezi ně nepatří.


39 komentářů :

  1. dobrý deň

    Ďakujem, za pekný blog. Želám vám všetko len to pekné.

    Hugo

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsou zdarma, ale jsou bezplatné. To znamená, že čistě výuka a vzdělávání na těchto školách jsou pokryty z prostředků, které se sice sbírají prostřednictvím daňových a jiných odvodů do rozpočtu, ale nemusím na ně vynaložit žádné další (třeba měsíční paušální) výdaje. Placení pomůcek, cviček, svačin, obědů atd. nepatří do nákladů na čisté vzdělávání. Proto taky většina rodičů volí státní školu. Naproti tomu soukromá instituce od vás vybere školné a navíc nad to opět náklady na pomůcky, cvičky, svačiny obědy atd. Stejně tak se říká o státním zdravotnictví, že je v základu bezplatné. Všichni přispíváme formou zdravotního pojištění, které pokrývá jakýsi nezbytný základ. A platíme si buď nadstandard nebo prostě služby, které v tom základu nejsou. Slovo zdarma nebo i slovo bezplatné, je sice možná zavádějící, ale nějak bylo nutné odlišit tyto dvě alternativy a většina lidí se základním přehledem ví, že platí daně a několik druhů pojistného a co se z nich hradí, zároveň také pod pojmem "škola zdarma" nebo "bezplatné ošetření" chápe, že náklady při těchto činnostech vznikají. Je to prostě jen označení pro základní druh státní služby, kterou hradíme všichni bez ohledu na to, jak moc nebo málo ji během svého života využíváme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ja neviem ale slovo zdarma a bezplatne ma ten isty vyznam, lebo v konecnom dosledku tento clanok hovori o tom ako vacsina ludi ponima skolstvo - ze sa za vyuku neplati. To je jedno ci to nazveme zdarma alebo bezplatne, vysledok je ten isty.
      Lucia
      Lucia

      Vymazat
    2. Rekl bych ze autorka blogu se prave pokousi trochu nadzvednout tu mlhu v uvazovani, ktera nejakym kouzlem oddeluje v mysli lidi mesicni pausalni vydaje ktere si stat bere sam bez ptani a ten zbytek o kterem si muzeme rozhodovat. 64,5% z mesicni vyplaty (pokud vydelavate hodne, nebo mate velkou spotrebu paliv, alkoholu, cigaret... tak i mnohem vic) je to, kde je skryto to "bezplatne" i "zdarma". Presto lide z nepochopitelneho duvodu toto oznaci za "zdarma" a dal mesicnim pausalnim vydajem plati drahe, mizerne a povinne sluzby. Misto aby si sami vybirali co a v jake kvalite chcteji platit...

      Vymazat
    3. A jak to chcete zařídit, pokud nejste živnostník nebo právnická osoba, nezbývá vám nic jiného, než platit. Termín bezplatně a zdarma tady už byl ve srovnání se soukromým sektorem dostatečně vysvětlen. Prostě jsou státní služby vždy dostupnější než ty soukromé. Všude na světě. To, že se prodražují, jsou nerozumně řízeny a platíme je v jiné podobě a míře všichni na daních na tom nic nemění.

      Vymazat
  3. No,ve zdravotnictvi se taky hradi naklady za zamestnance,provz..atd..to vsude ve statni sprave:)
    A v soukromych skolach ci domskolakum taky hradite knihy,je obed:),atd.

    Takze jde opet o navazku do skolstvi?:)
    My jsme na nasi zs a stredni moc spokojeni.
    Nic v zivote neni cernobile,svet je barevny:)
    Sandra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prijde mi to jako navazka do pocitu ze statni skolstvi je zdarma a soukrome skolstvi by si lide nemohli dovolit. Coz je nesmysl protoze stat z podstaty dela veci draz a nekvalitneji nez soukromnici. Ale umi dobre kouzlit s cisly a skryvat skutecne naklady. Ve vysledku Vam pak nekdo komu bere vic nez polovinu vyplaty kazdy mesic rekne ze ma od statu neco zadarmo... Aktalni zdaneni je v prumeru 64% mzdy. A v tom neni zapocitan naklad usle prilezitosti - prave to o kolik levnejsi a kvalitnejsi sluzby bychom mohli mit, kdyby si na ne stat nevynucoavl monopol. Predstavte si jak by to tu vypadalo kdyby monopol na mezilidskou komunikacui mela Ceska Posta - myslite si ze bycho si ted povidali na internetu?

      Vymazat
    2. Nemůže být pr. zdanění 64 %, když den daňové svobody letos připadá na 30.6., tj. zhruba 50 %.

      Vymazat
  4. No, na ten kopec jste take nevylezli zdarma. Asi jste sli po nejake silnici, ktere zaplatilo Ministerstvo dopravy, ci po nejake pesine, kterou financovalo Ministerstvo zivotniho prostredi, nebo mistni samospravy. Do cile cesty jste se zrejme dostali opet po silnici (Ministerstvo dopravy), anebo dojeli nejakou dotovanou hromadnou dopravou. NIC NENI ZDARMA !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ten dobrý pocit z výstupu zdarma je, a tom autorka mluví ;)

      Vymazat
    2. Treba jako ma dobry pocit me dite,kdyz ve skole neco pochopi nebo prinese jednicku;)

      Vymazat
  5. Nejsem zastáncem neomylných jediných pravých systémů. Domnívám se,že existence alternativ má ve společnosti své místo. Stejně tak si myslím,že bez odvodů státu a bezplatné zdravotní péče a bezplatného školství bychom byli brzy zpátky ve středověku. Nebo vy si opravdu,Veroniko, myslíte, že by na to všichni lidé měli? Aby si každou službu zaplatili? Taky si dovolím dodat,že ani bezplatné státní školy neposkytují stejné služby. Ta,na které pracuji, díky vstřícnosti obce, poskytuje dětem zdarma školní autobus, dopravu na lyžařský výcvik, hradí jim z rozpočtu školy preventivní programy zaměřené na patologické jevy, spoustu nadstandardních besed a aktivit... Pořád existují lidé,co si uvědomují, že investice do dětí je investice do budoucnosti. A když na to rodiče nemají, snaží se aspoň u nás obec. A upřímně nechápu, co se snažíte tímhle příspěvkem říct. Že byste chtěla pro své děti, které nejsou součástí tohoto systému, adekvátní částku na domácí vzdělávání? Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to mi taky uteklo. Nepochopila jsem pointu. Navíc, žádná základka nijak halasně nedeklaruje "u nás to máte zdarma". Prostě jen při srovnávání se soukromým sektorem naprosto každý soudný člověk musí zvážit, zda na soukromou školu bude mít na rozdíl od té státní finance. Buď je to tedy opět kritika státního vzdělávání nebo kritika toho, že když rodič vzdělává doma, nemá to kompenzováno finančně nebo prostě obecně plivanec na státní školství s tím, že lidé jsou tupci, kteří nechápou, že nic není zadarmo. Já se ale čím dál častěji při čtení článků zde bojím, že lidé mají mnohem širší obzory, znalosti a zkušenosti i schopnost věci analyzovat a posoudit, než Veronika tuší.

      Vymazat
    2. "Já se ale čím dál častěji při čtení článků zde bojím, že lidé mají mnohem širší obzory, znalosti a zkušenosti i schopnost věci analyzovat a posoudit, než Veronika tuší."
      Jo, tohle je přesně to, co mě při čtení článků napadá. Jako fakt většina lidí není tak pitomá, aby nechápala, že školství se platí z daní, ale to vzdělání jako takové prostě JE zdarma, neexistuje měsíční paušál, který musím platit, aby dítě vůbec někdo učil. Narozdíl třeba od mnoha jiných států a narozdíl od jiných typů vzdělávání. (Třeba VŠ v Americe.)

      Vymazat
    3. Myslim si ze by na to opravdu meli vsichni kteri o to alespon trochu stoji. Ve slumech v Africe lide ziji z ruky do ust, ale ten dolar na skolu nekde vyhrabou. A kvalita tech soukromych skol je vyssi nez na statnich. A my nejsme Africky slum. Nemluve o charite - i ve forme stipendii. Ja pkud bych platil detem skolu a sousedka by na to z nejakeho duvodu fakt nemela, nevidim problem pribrt i jeji dite. Nikdy to nemuze byt drazsi nez centralne planovay moloch s tisici experty a konrolory, byrokracii a korupci.

      Vymazat
    4. alzika: jaký je prosím rozdíl, mezi daněmi a měsičním paušálem? Obojí je něco, co mi odečítá příjem. Rozdíl je v tom, že měsíční paušál si mohu rozhodnout, kdežto daně ne (ty musím platit, pokud nechci do vězení).

      Máte pravdu, že vzdělání je zdarma, nicméně vzdělání není to stejné jako škola. A navštěvování školy rozhodně zdarma NENÍ (což píšete i sama, že se platí z daní).

      Vymazat
  6. Paní Veronika žije v bublině, do které vtahla i své děti. Asi je těžké vyrovnat se se smrtí manžela, ale paní Veronika to prostě nezvládá. Znám dvě ženy, které obě přišly o manžela, obě měly v té době malé děti a musely začít fungovat. Chodily do práce, staraly se o děti, domácnosti, zahrady.
    Paní Veronika sic byla na mateřské začala psát knihy o živitě - o jejím živitě, o její pravdě a pohledu na svět. Spoustu lidí začalo její knihy kupovat, tím jí začali přispívat na její životní styl a utvrzovat ji, že to co hlásá je Pravda. Paní Veronika nesnese kritiku a je skálopevně přesvědčená, že jen ona má pravdu a že tak jak žije je OK. Možná je a možná není. To my soudit nemůžeme - to posoudí za pár let její děti, zda jim zkazila život svými pokusy ve výchivě a životě.
    Začala jsem číst její blog ze zvědavosti, ale teď již přestávám. Její názory se s mími hodně liší, jak ve výchově, tak stravování i pohledu na život. Vadí mě, jak neustále přetřásá, že ona je ta hrdinka, která se sama stará o děti, učí je doma a podniká výlety. Peněz má asi dost, když si výlety může dovoli a vlastně nechodit ani do práce a být s dětmi doma. Znám spousty matek samoživitelek, které musí do práce chodit a občas nemají ani na ten výlet pro děti. Některé články mi připadají jako výsměch těmto ženám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Pěkný den. Nevím z čeho usuzujete, že zrovna Veronika nesnese jiný názor. To, že nerozumí životním osudům jiných žen, je zajímavá myšlenka. Ostatní ve vašem příspěvku je taková osobní zpověď.

      Vymazat
  7. Napadlo mě něco podobného už v souvislosti se školkami. Do státní jsme se nedostali, tak jsme zvolili lesní, a pak tam pokračovali, i když už by se dítě dostalo, čímž jsme systému ušetřili peníze na náš úkor. Přišlo mi to nespravedlivé. A totéž teď, když platíme synovi školné na soukromé ZŠ, protože na té naší spádové mají prostě angličtinu až od třetí třídy, což je z našeho pohledu pozdě. Proč se nepobavit o tom to platícím rodičům nějak kompenzovat, třeba polovinu školkovného/školného? (mě třeba finančák školkovné neuznal, že školka není kdesi zaregistrovaná, a museli jsme vracet i 11tis. ze zaplacených dalších asi čtyřiceti). Určitě ne formou sociálních příspěvků rodičům, jedině odečtu z daní. Proč si nemoct odečíst z daní třeba půlku ze zaplaceného školného, ze zaplacené školky, (tu druhou půlku chápu jako investici rodičů za to, že si školku, školu, domácí vzdělávání mohli vybrat) nebo za ušetřené peníze státu za to, že dítě vzdělávám doma? Mě by to přišlo fér. Svobodnější.
    Mějte se fajn, Veroniko, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdo to vase ditko prezkousi,ze vse umi podle skolniho vzdelavaciho planu? Taky vy?
      Myslim,ze skola.
      Kdo vas seznamuji s tim,co mate probirat a smeruje?
      Myslim,ze skola:)
      Za co chcete penize?
      OMG:)
      Linda

      Vymazat
    2. Státní školky se take musí platit. Sice né v tisících, ale platí se (školkovné a stravné). Jen poslední rok je bezplatná.
      Asi na tom budete finančně dost dobře, paní Markéto, když si můžete dovolit skouromou školku. V mém okolí se vyskytuje spoustu rodičů, kteří se do státní školky nedostali a rok dítě navštěvovala školku soukromou, než se dostalo do školky státní. Vím, že je to finančně dost zatížílo, takže byli rádi, že dítě šlo do státní. Jak píšete, tak první rok to bylo nezbytnost, ale ostatní roky už to byla Vaše volba - chtěli jste pro dítě něco víc, tak holt si připlatíte.
      Taktéž skouromá škola. Je to jen Vaše volba, že chcete něco jiného. Do státní jste nechtěli, protože angličtina je až od 3 třídy - moje děti ji mají od první a nevydím v tom žádný rozdíl. Raději bych chtěla až od té třetí, neb první a druhá třída je jazykově o ničem. Naučí se pár barev, počítat do 10, pár básniček a pár slovíček, ale teprve až od třetí třídy je to opravdu o učení. V první a druhé se nepíše, ale je to spíše formou hry, které jim stejně moc nedá. Prostě vy se nechcete přizpůsobit osnovám vaší spádové školy, tak hot musíte platit.
      A proč si to nemůžete odečíst? Jednoduše proto, že stat zřizuje státní školy, a že vy tam dítě dát nechcete je jen a jen vase volby. Takže si soukromou školu zaplatíte. Chci něco extra, tak budu platit.
      Taktéž domácí vzdělávání.
      Jak statu ušetří peníze, když budete dítě vzdělávat doma? Kdo může dítě doma vzdělávat. Já třeba né - protože chodím každý den do práce a na domácí vzdělávání nemám čas. Ale která rodina si může dovolit vzdělávat dítě doma - ta, kde jeden rodič do práce prostě nechodí. Protože mi nikdo nevymluví, že jde pracovat z domova a zároveň vzdělávat děti.
      L.

      Vymazat
    3. Souhlas. Stat by mel delat co nejmene protoze to z podstaty vzdy dela hur a draz nez soukromnik. Takze idealne skolstvi uplne pustit, pokud je to nepruchodne ze strachu mnoha lidi ze by jim na skolu nezbyly penize ( a neni uplne nerealne si predstavit ze vlada by rada odepsala vydaje, ale dane nesnizila...) tak se jen dohodnout na pusalu na vzdelavani. Mrknete se na rozpocet ministerstva skolstvi a podelte poctem zaku a studentu...

      Vymazat
    4. A to jsou jen platy, bez budov a zazemi ktere zpravidla jdou z krajkych a obecnich supliku.

      Vymazat
    5. Já tedy nevím, ale dochází tu všem, že vsechny ty učitele plati stat a to i na těch doukromych. (Tedy pokud neplatíte 30 - 40 tis. měsíčně?) Vše nizsi je s přispěním státu a tedy jsou to v podstatě školy polostátní a to skolne je jen příspěvek na lepší pomůcky, ale ne na plat učitelů. Tak nechapu, proč by měl pak někdo mít nějakou slevu na dani.

      Vymazat
  8. Veru, začněte, prosím, články překládat i do AJ, ať zasejete víc semínek a ať nemusím překládat Vaše texty kamarádkám v zahraničí:)

    OdpovědětVymazat
  9. Já nejsem věřící a mám tušení, že i z mých odvodů se církvím přispívá. Můžeme to postavit tak, aby přispívali jen věřící....? A do zdravotnictví jen nemocní? ��


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od té doby co stát zaplatil restituce církvím už církve od státu nic nedostávají.

      A máte pravdu, že by dávalo smysl, aby do zdravotnictví přispíval pouze ten, kdo jejich služby plánuje využívat.

      Vymazat
    2. Já např. děti nemám a platím stejné daně, navíc mi hrozí, že budu mít nižší duchod!

      Vymazat
  10. Zajimave kolko ludi berie tento clanok ako utok na ich osobnu volbu v zivote a obhajobu toho ze stale mame pravo hovorit ze skoly su zadarmo, napriek tomu ze tu zatial nikto neprezentoval nejaky logicky argument.

    Tak ja pridam trochu iny uhol pohladu.

    Mozno ze v Cechach alebo na Slovensku ludia vnimaju skolu su 'zadarmo' lebo vo vela inych krajinach je aj zakladne skolstvo spoplatnene priamo od rodicov, napriek tomu ze je dotovane statom. Dalsi dovod moze byt ze sa nikto nikdy nezaobera tym kolko penazi zo statneho rozpoctu ide do skolstva a ako su prerozdelene a ked to nevidime v cislach, lahsie sa vyjadruje o skolstve ze je zadarmo. Vacsina ludi ktori tu komentovali o tom ze skolstvo je zadarmo to robili na zaklade porovnania so sukromnym skolstvom. To ale nema nic spolocne s argumentom ktory tu bol prezentovany.

    Na Slovensku nas byvaly premier zaviedol skolske obedy pre deti 'zadarmo'. Tie tiez neboli zadarmo a peniaze z rozpoctu boli zobrane niekde kde zase budu chybat. Vacsina ludi sa ale vytesovala z toho ze sa ich deti najedia 'zadarmo', aj ked si nedomysleli ze vdaka zmenam v rozpocte napriklad zaplatia viac u lekara.

    Ja zijem momentalne vo Finsku, ktore ma podla vela rebrickov najlepsie skolstvo na svete,ale tu sa nikto nebije do hrude ze maju skolstvo zadarmo. Lebo maju tak vysoke dane, ze si kazdy mesiac na vyplatnej paske pripomenu ze nic v tejto krajine nie je zadarmo.

    Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tady nikdo netvrdí, že je státní školství zadarmo, Lucia, tady tvrdí v první řadě ten článek - že si to lidé myslí. Ne, nemyslí, lidé jsou tu vzdělaní a vědí, že se na státní sektor přispívá zejména ze státního rozpočtu, tudíž i z daní fyzických a právnických osob a dalších odvodů....Jak jsem už psala výše, je to bezplatná položka v tom smyslu, že to není přímý výdaj např.ve formě měsíčního školného. Srovnání se soukromým sektorem není od věci - protože do státní kasy prostě přispíváte, i když státní výdobytky nevyužíváte. Proto je pro vás soukromá škola vždy investicí navíc.

      Vymazat
  11. Ano,nic neni zadarmo:)

    Presto zbytecne se navazeni do skolstvi z pozice matky ucici sve 1 dite 1 rok doma.
    Kdyby nebyly skoly,kde bysme vsichni byli?
    Kdo by nas lecil?
    Asi bychom si doma otvirali ucebnice anatomie. Muhehe...
    Sylva

    OdpovědětVymazat
  12. Zdarma tam chodí ty děti. Jejich čas nikdo nepočítá. Musejí být zavřené ve škole že zákona. Takový starozákonní otrok, když mu jeho pán vyrazil zub, získal svobodu. Dítě, kterému někdo ve škole vyrazí zub, musí do školy chodit dál.

    OdpovědětVymazat
  13. tak dle mne je velky rozdil mezi tim, pokud stat vybere penize na danich a pak "zdarma" poskytuje sluzbu a tim, ze sama za službu zaplatim - ten rozdi je především v kontrole té poskytnute služby, kdy se přímo mně musí poskytovatel zodpovídat, kdežto když se mi nelíbí něco ve chvíli, kdy to dostanu "zdarma", "bezplatně" či jak jinak to nazvete - tak jsem já ta špatná, protože místo abych byla ráda, že to mám "zdarma", tak remcám. Funkční stát vybírá a přerozděluje málo, protože každým přeorzdělováním rostou náklady a klesá možnost kontroly. Za mne je dobré si toto uvedomit, ono to neni jen o tom, ze si reknu, jo ja vím, ze to neni zadarmo, ale je to placene z dani - ta uvaha dle mne má jít jeste dál, v tom, že já jsem ten klient a poskytovatel služby by měl být zodpovědný mně, že je v pořádku mít požadavky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ale přece v zásadě funguje. Škola musí komunikovat s rodiči, nemocnice s pacientem, úřad s občanem. Nespokojený občan má aspoň minimální možnost zpětné vazby, oporu v zákoně atd.

      Vymazat
  14. Ježíš, promiňte, ale tohle je článek a diskuze debilů.....

    OdpovědětVymazat
  15. Hlášení místního rozhlasu:"Kokoti."

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...