sobota 27. července 2019

Jak pro mě menstruace přestala být otravná a bolestivá


Takhle jsem pozorovala úplněk v tomto měsíci.

Chlapi, kteří jste to rozklikli titulku navzdory, varuju vás. 

Tenhle článek čtete na vlastní nebezpečí. Je pro ženy a bude dost naturální a nebudou se v něm vyskytovat veselé dívky hopsající na diskotéce, modrá krev ani bílé těsné šortky.

Měla jsem ho v hlavě už dlouho, víceméně od konce roku 2017, kdy jsem napsala článek 20 let dlouhá cesta plná krve. Zachytila jsem v něm změnu, která se odehrála v mém vnímání a prožívání menstruace.


  • Před 20 jsem se strašně styděla, kroutila se v lavici bolestmi a bála se trapasu, že když se po konci hodiny rychle zvednu, proteče mi vložka a zakrvácím si kalhoty.
  • Před 10 lety pro mě menstruace byla protivnou tetou, kterou jsem byla s to akceptovat jen proto, že mi dávala jistotu, že nejsem těhotná. Protože jsem měla v hlavě natlučeno, že před nechat se zbouchnout před dokončením studia je konec života.
  • Dneska mám ráda všechny fáze cyklu. I tu menstruační. Nemám žádné bolesti, žádné strachy, žádné výčitky. Nejsem naštvaná, nenapadají mě myšlenky jako "sakra proč to musím dostat právě teď? ty pitomý krámy mi zkazily to a tamto".


Letos na jaře se mi ozvala Jana (Jani ahóóój!), která u mě rok předtím byla na konzultaci, udělala od té doby ve svém životě spoustu změn, ale pořád se jí nedaří hnout s jednou oblastí. Ženstvím.

Její otázka byla poměrně obsáhla, ale krom jiného se týkala právě bolestivé menstruace.
A já si vzpomněla, že jsem sice psala o změně ve vnímání i prožívání menstruace, ale nijak jsem se už nezabývala tím, co konkrétně jsem změnila a dělám v současnosti jinak než dřív.


Jana mi psala, že když už narazí na nějaké informace o jiném přístupu k menstruaci, tak jsou strašně ezo a to je na ni prostě moc


Chápu ji. Taky jsem to tak měla.
Vlastně až teď poslední roky, kdy nebojuju s tím, že jsem žena, jsem s to bez tiku v oku naslouchat vyprávění o "uctívání vlastní jóni" a nesměju se sukénkám "pizzetkám" s obrázkem dělohy.

Zkusím ty své postřehy teda napsat tak, jako bych to vyprávěla svojí ségře, se kterou mám ohledně sdílení věcí okolo menstruace asi nejdůvěrnější vztah a zároveň u toho nemusíme zapalovat svíčky a provádět posvátné rituály.

Jak jsem tedy došla k tomu, že pro mě menstruace přestala být otravná a v důsledku toho i bolestivá?


1. Nechávám krev téct


Tohle bude takhle zkraje možná znít jako divná úchylárna, ale mně to fakt pomohlo jako jedna z prvních věcí, která mi zásadním způsobem zmírnila bolesti při menstruaci.
Dřív jsem hodně používala tampóny. Teď u nich ale (krom materiálu) vnímám dvě zásadní nevýhody:

1) Necítím vytékat krev. Já vím, že výrobci tampónů to uvádějí jako prodejní argument, že "ani nebudete vědět, že máte své dny". Jenže co když CHCI VĚDĚT, že mám "své dny". A co když chci vědět, jak silnou mám menstruaci. Co když si to chci připomínat tak často, jak si to připomíná moje tělo? Co když chci cítit, co se s mým tělem děje?

2) Zavádí se dovnitř. U většiny žen to bude asi důvod, proč je používat, protože není nic vidět ani cítit. Nicméně já jsem během celé menstruace přecitlivělá. Nejen emočně, ale i fyzicky. Zavádění tampónů je pro mě poměrně agresivní záležitost, kterou si ráda odpustím.

Hádám, že tady budou i zastánkyně kalíšku nebo houbiček. Určitě vám to rozmlouvat nebudu. Jak je komu milo. 

Nicméně pokud s vámi tohle rezonuje a nepřijde vám "cítit téct krev" ekl, tak zagooglete "volná menstruace". Ve zkratce jde o to, že žena vědomě ovládá svůj děložní čípek a vypouští krev ve chvílích, kdy potřebuje, např. na záchodě nebo ve sprše.
Já to testuju už asi rok s parciálními úspěchy. Nedaří se mi krev zadržovat, když potřebuju, nicméně daří se mi ji vypouštět, když chci.
Nevím, jak moc to s tím souvisí, ale mám pocit, že čím víc času mám se tomu "vědomému vypouštění krve" věnovat, tím je moje menstruace kratší.
Každopádně je to obecně fajn pocit, když vnímám, že dokážu ovládat své tělo.


2. Nebalím se do igelitu


Když tedy nechávám krev téct volně, tak co používám za menstruační pomůcky? Z 90 % jsem ještě donedávna používala látkové vložky. Krom toho, že ušetřím spoustu odpadu a peněz, je to fakt rozdíl oproti tomu, když si vezmu běžnou vložku z drogerie.

Pokud jste ještě látkové vložky nevyzkoušely, kupte si třeba jednu intimnku na zkoušku. Je to opravdu jiný pocit, než když menstruaci dusíte klasickou "igelitovou" vložkou. Materiály látkových vložek jsou velmi jemné, měkkoučké, prodyšné a zároveň se nemusíte bát prosáknutí. Po použití stačí vložky přeprat mýdlem s jelenem, nechat namočené a poté dát prát s běžným prádlem do pračky.

Nicméně nedávno jsem narazila na menstruační kalhotky Snuggs, které bych se nebála označit za svůj objev roku. Všechno, co se o nich píše, je pravda. Tohle není placená reklama, koupila jsem si je v předprodeji úplně anonymně, teď je už druhou menstruaci testuju a jsou prostě boží. Pokud vás zaujaly, mrkněte na rozhovor s Lindou Šejbovou, zakladatelkou firmy.




3. Raduju se, když přijde


Když začnu krvácet, tak první myšlenka, která mi střelí hlavou, je: "Jupí! Tři dny odpočinku a ňuňání!"

Přijde vám to ustřelený? Možná trochu jo. Já to ale prostě vnímám tak, že budu mít teď pár dní výsostné právo bez výčitek se povalovat, nechat se obsluhovat a klidně i trochu skuhrat.

Je pravda, že slovo "sebeláska" je tak zprofanované, že už se snad probíralo i v Snídani s Novou, ale jestli někam sebeláska fakt patří, tak právě do prvních dní menstruace.


4. Odpočívám a ňuňám se


Vím, že ne každý má práci, aby si mohl na tři dny lehnout, zabalit se do dek a koukat na romantické filmy. Ani s dětmi za zády to asi neklapne.

Nicméně dokážu se přepnout do minimálního udržovacího módu. I když mám přednášky nebo plný barák domškoláků, snížím svůj výkon na nutné minimum. Neuklízím, k obědu udělám těstoviny s pestem, nepodnikám dlouhé výlety, místo cvičení třeba jen ležím a dýchám, nenadávám si, když mi nejde beachvolejbal, víc sedím a míň pobíhám, chodím brzy spát.

S dětmi dělám víc klidových aktivit. Čteme, hrajeme deskovky, malujeme, děláme doma projekty do školy.

Omezuju sociální kontakty a málo mluvím.

Nosím pohodlné, prodyšné a volné oblečení (což už je vlastně všechno moje oblečení :-)). Mažu si nohy. Vařím čaje. Zapaluju svíčky. Jím čokoládu. A tak.


5. Mluvím o tom


Když mám menstruaci (nebo před menstruací), moji nejbližší to vědí. Zbylé fáze cyklu nepotřebuju jejich asistenci, ale když chci zvolnit a chci, aby na mě okolí nekladlo tak velké nároky, je potřeba si o to říct.

Mluvím s dětmi o ženském cyklu, vysvětluju jim, jak se cítím, s čím bych potřebovala pomoct a proč některé dny po mně nemají nic zásadního chtít nebo po mně skákat nebo proč s nimi nelezu na stromy a neběhám.

Je to velká úleva i v tom, že není potřeba nic tajit.

Menstruace je vlastně obvykle spojována s utajováním. O tématu se na veřejnosti skoro nemluví. Když žena menstruuje, tají to. Často nesmyslně i v čistě ženském kolektivu. Krev se považuje za něco špinavého, co se mezi lidmi nesluší zmiňovat. Standardní menstruační pomůcky mají za úkol krev "zadusit". 

Říct svému nejbližšímu okolí, že jsem unavenější a potřebuju větší péči, je takové dobré první odtajnění, které vám pomůže "pustit" i jiné oblasti. 

Přestala jsem se snažit menstruaci tlumit. Před světem i před sebou.


Měsíc v úplňku na Vysočině.


6. Nemám žádná očekávání


Je mi jedno, kdy menstruace přijde. A čím víc je mi to jedno, tím je pravidelnější.
Je mi jedno, jak dlouho bude trvat. A čím víc je mi to jedno, tím je kratší.

Respektuju, že tělo vypustí přesně tolik krve, kolik potřebuje. A od té doby mám menstruaci slabší.
Respektuju, že moje tělo je unavenější a víc citlivé. A od té doby mám po bolestech.

---

Tak. Víc toho nemám. Ale třeba něco máte vy. Sem s tím!

Seznam to není určitě vyčerpávající, protože menstruace je propojená se ženstvím a to je otázka mnohem širší, než aby se dala rozepsat do pár řádků. 

Dala jsem dohromady jen pár konkrétních věcí, které mi pomohly a které může začít dělat kterákoli žena třeba hned, ať už je na tom s přijmutím svého ženství jakkoli daleko.
Tak ať slouží.

43 komentářů :

  1. Neodpustím si k tomuto tématu takový malý fun fact - nevím, jestli jste někdy přemýšlely o tom, jak je možný, že menstruační krev se i po hodinách nesráží - narozdíl od jakéhokoliv jiného spořádaného krvácení. Není za tím nic tak světobornýho, menstruační krev má v sobě plasmin, který srážení zabraňuje, nicméně mi to přijde jako nádherná ukázka toho, jak je to všechno v lidským těle dokonale zařízený. Vždyť to by byl přece hroznej průser bez týhle zvláštnosti. Zkrátka matka příroda ví, co dělá, tak buďme i za tu menstruaci vděčný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám naopak. Mně se menstruační krev sráží už v těle. Když mám silnou menstruaci, tak že mě jdou už kusy sražené krve.

      Vymazat
    2. Nejedná se o sraženou krev, ale části sliznice, která se odlupuje od stěny děložní. Další část cyklu se poté znovu obnovuje a opět čeká na oplodněné vajíčko, které se zde uhnízdí, pokud se tak nestane, sliznice se opět odloupne a odejde spolu s menstruační krví...

      Vymazat
    3. Tady si dovolím reagovat - na webu Moniky Valové, která se věnuje ženským tématům, lze najít několik článků o ženské bylinné napářce. Ona sama z vlastní zkušenosti sdílí, že po pravidelném nahřívání a čistění napářkou se jí upravila konzistence menstruační krve. Předtím právě taky mívala kusy sražené krve, které považovala za odlupující se sliznici, ale po napařování se jí upravil jak cyklus, tak konzistence na hladkou tekutinu.

      Vymazat
    4. Kusy "srazene krve" je odchazejici delozni sliznice,koment nad vami je spravny! Zdravime anatomy! :-)S.

      Vymazat
    5. Samozřejmě, že sražená krev je odcházející děložní sliznicí ! Nechápu ženy, které se chlubí svým ženstvím a o svém ženství nemají ani ty anatomické základní znalosti.
      To se učí už na 2.st. základní školy.

      Vymazat
  2. Prosím ten rozhovor o kalhotkách najdu kde? Věta končí, nekončí se sympatickou... Děkuji. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to tak dlouho, co s ní byl rozhovor na DVTV, zkuste pohledat. ��

      Vymazat
    2. https://video.aktualne.cz/dvtv/menstruace-nema-byt-tabu-negativni-reakce-mam-jen-od-muzu-ri/r~eb3fd6b492c111e998d70cc47ab5f122/

      Vymazat
  3. "Nechám krev téci".. Musím říci, že jsem si prošla vložkami, tampony, kalíškem. Kde jsme se dostala do fáze že už nikdy více žádné vložky, tampony. Jenže moje tělo kalíšek přestalo chtít. Začalo mě více bolet břicho, když jsem ho měla zavedený a necítila jsem se vůbec dobře. Opět jsem se vrátila k vložkám, které teda kupuji s bio bavlny a zkouším vědomou mestruaci. Musím říct, že to je fakt bomba. Neříkám že se mi to daří stoprocentně, ale menstruaci mám kratší, jak píše ty, čím více tomu dávám pozornosti. Je to krásný Díky za článek!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám úplně stejně... Díky. Ve svém eko stylu jsem zainvestovala do kalíšku, ale hrozně mě potom bolí břicho. Jako bych si tam nacpala kus těžkého kamene... Takže stejně jako vy, zpátky k bio vložkám, mám i pár bio tamponů, ale jak psala Veru, když nechám krev téct, menstruace je kratší a méně bolestivá.
      Jinak na bolest mi nevíce pomohlo mluvit s ostatními ženami a dozvědět se něco o tom, jak funguje cyklus, jaké má části a jak to do sebe všechno zapadá :-)

      Vymazat
    2. Bolest při použití kalíšku může také znamenat, že máte špatnou velikost kalíšku. Měla jsem to také, koupila si mnohem menší a měkčí s vše je ok ;-)

      Vymazat
  4. Krasně napsané. Škoda, že takový přístup neumím. Jsem totální introvert, takže mluvit o tom nedokážu, ani před nejbližšími...

    OdpovědětVymazat
  5. Myslim,ze kazda zena to ma jinak...

    Ja jsem tyden pred M den dva unavenejsi,ale tesne pred a prvni dny,kdy je M nejsilnejsi,potrebuju pohyb..rozjet metabolismus,aby se odstranila nahromadena voda(nekdo pred M pribira).
    Takze vcera v pohode 10km 2.den mens.
    Pomaly beh leci vse a pohyb je podstatou zivota:)
    Takze zadny lezeni a zavirani se doma,to neni nic pro me:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, já všude čtu, jak se má odpočívat, ale já mám MS prokazatelně kratší, když dělám všechno normálně a jakoby jí nevnímám, prdím na to, zapomenu, že jí mám a ona je o 2 dny kratší najednou.)

      Vymazat
  6. Já nevím, ale mně i tyto "rady" připadají trochu "ezo" �� Jsou možná tak pro někoho, kdo má menstruaci průměrné délky a síly a běžné bolesti....Ale já s tělem plným endometrialnich cyst různých velikostí to mám asi trochu jinak....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím souhlasit (já měla naopak probléms e srůsty, teď jsem čerstvě po operaci, která by snad měla pomoct), trochu mě mrzí, že když už se dneska začíná o bolestivé menstruaci mluvit, že se endometrioza málokdy zmíní. Přitom průměrně od nástupu potíží do diagnozy uplyne klidně 10 let a stav se akorát zhoršuje :(

      Někdy prostě bolest pomocí smíření se s menstruací nejde vyřešit, protože má svůj fyziologický původ například v té endometrioze.

      Vymazat
    2. Ta jde také léčit. Úžasné jsou bylinky např. řebřiček a kontryhel a také aromaoleje napr. jasmín a růže.

      Vymazat
    3. Proboha, jak že se dneska začíná mluvit o bolestivé menstruaci a endometrióze ? Chodíte vůbec někdy ke gynekologovi ? Je to tam běžné téma snad víc než půl století.

      Vymazat
    4. Diagnostikovali mi endometriózu v roce 1995 (OK je to čtvrt století, ale ne půl století). Poté, co mne moje normální gynekoložka označila za hysterku kvůli bolestivým menstruacím (ukázalo se pak, že netušila, že endometrióza existuje), ujal se mne přes protekci (bohužel) jeden výborný lékař v ÚPMD v Podolí, který mi jako jediný věřil a operoval laparoskopicky a ejhle našel endometriózu - a sestry na gynekologickém oddělení ze specializovaného ústavu taky netušily, co to je. To, že jsem to musela pak vysvětlovat i svému obvoďákovi, co to je, už mě ani moc nepřekvapilo. Takže za sebe bych se hodně zdráhala mluvit o tom, že je to běžné téma snad víc než půlstoletí.

      Vymazat
    5. Andula to je zajímavé, že mě s existencí této choroby a spojením s bolestivou menstruací neseznámili žádní z mých předchozích tří lékařů (natože aby se zeptali, zda není menstruace výrazně bolestivá), nakonec s tím přišel praktik (ve spojitosti s naprosto netypickým problémem). Moji známé s jasnými příznaky kdy nemůže při MS normálně fungovat řekla doktorka, že fyziologicky je vše ok (jako by sama mohla z UTZ endo poznat) a že se to třeba po porodu zlepší (známé je 19).....Plus nejčastěji je stále ještě endometrioza diagnostikována při léčení neplodnosti.... A souhlasím s anonymní nade mnou, ještě dnes nemají o endometrioze ponětí zdaleka všichni zdravotničtí pracovníci, natož laici......

      Vymazat
    6. No,myslim,ze chytat za slovo zda pulstoleti nebo ctvrt neni na miste.

      Pochybuju,ze o endometrioze netusi spousta zdravotniku a gynekologu,je to bezna diagnoza a ja o ni slychala uz v roce 1990 bezne jako o jedne z pricin mych bolesti..a to jsem z typickeho "okresniho" mesta.

      A nepracuji ve zdravotnictvi,tudiz jsem laik.
      Pokud nekdo musi vysvetlovat co to je svemu obvodakovi,tak at jde o dum dal:)
      A doporucovat bylinky typu kontryhel na endometriozu? Muhehe...bez znalosti zdravotniho stavu dane osoby?
      Nejhorsi srazka v zivote je s b.bcem:) jak pravil Werich.
      Sandra

      Vymazat
    7. Ale no tak. Podivejte se na WIKI. Endometriozu popsal uz cesky anatom v r. 1860, nadale se s timto pojmem pracovalo od 20.let 20 st.
      V pražských porodnicích je to běžný pojem od cca r. 1985, prave v souvislosti s bolestivou menstruaci a nasledne i neplodnosti.

      Vymazat
    8. Jasný, takže zkušenosti ženských, u kterých to nikdo neřešil případně ani nevěděl, že by o endometriozu mohlo jít jsou asi vymyšlené..... Ty příběhy, kdy to ženy doktorům-gynekologům leckdy až vnutily. Jinak super, že je to běžný pojem v pražských porodnicích, ale vzhledem k souvislosti endometriozy a neplodnosti se velká část nemocných jaksi sama do té porodnice nedostane.....

      Vymazat
  7. Vazne uvazuji latkove vlozky vyzkouset. Prosim o radu - kam s nimi pri vymene behem dne mimo domov, aby nebyly citit a neznecistily obsah kabelky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je skládám a zapnu na patentek. Vznikne z toho takový úhledný balíček. Pak dát do nějaké nepromokavé taštičky. Na netu určitě najdete. Jen když cestuji déle, tak si beru normální vložky.

      Vymazat
    2. Dobrý den, výrobci látkových vložek na ně šijí také obaly, nebo můžete použít klasický zip sáček, který pak lze vymýt a používat také opakovaně.

      Vymazat
  8. Já bych jen ráda dodala, že bolestivá menstruace může být i příznak většího problému - například endometriozy, kterou trpí údajně až 10% žen ale obvykle bývá diagnsotikována poměrně dost pozdě, protože si všechny myslíme, že bolestivá menstruace je přeci normální (a když už o endometrioze člověk slyšel, tak má pocit, že by při ní přeci musel trpět mnohem víc). Bohužel se pak k tomu přidružují další problémy typu srůstů, neplodnosti apod.
    Takže za mě se s menstruací s radostí smiřovat (taky jsem si všimla, že mi tampony nedělají dobře a že důležité je umět se uvolnit a nebýt v křeči), ale je fajnsi nejdřív zjistit, že jde fakt "jen" o bolest a nic jiného.....

    OdpovědětVymazat
  9. Ps, víte že ženy v válkách byly schopny menstruaci ovládat velice dobře, skoro vlastně nic nebylo, tak si pomohly jak uměly a naučily se

    OdpovědětVymazat
  10. Mám kamarádku, která neustále řeší svoji menstruaci. V podstate pokazde, kdyz se setkame, tak me informuje, ze uz to zase ma a jake to ma dusledky. Me to fakt nezajima, menses neresim, bavi me jine veci.
    Jsem snad sama?

    OdpovědětVymazat
  11. Volná menstruace podle mě potřebuje trénink, zatím chodím do práce, nejsem doma s dětmi a to si myslím, že by zatím byl průser to zkoušet. Přecejen doma nějaká nehoda nevadí.) Já teda musím říct, že mi pocit vytékající krve vadí a dost, vždycky mám pocit, že se vyvalil tak litr a ona to je jedna kapka, ale ten pocit, když jsem někde na veřejnosti, wc nikde..no já zůstávám zatím u kalíšku.) ( a to jsem si o něm dřív říkala, že takovej ekl bych nikdy nepoužívala:D:D jenže s tamponama začal bejt problém a vložky nesnáším z pocitu a nejsou ani ekologický.)

    OdpovědětVymazat
  12. Dámy, myslíte že Vaše úzkost z menstruace je normální ? A ostatní Vaše úzkosti ze všeho možného ? Radím uvolnit se, zameditovat, ďobnout nějaká anxyolitika a obrátit se na psychiatra.

    OdpovědětVymazat
  13. Tohle je fakt velké téma. Problém je v tom,že každá z nás to má jinak a taky v každé životní fázi to je jinak(puberta-první menstruace,porod,menstruace po porodu(dech),období před menopauzou atd. Moc jsem menstruaci nikdy neřešila,pouze ze začátku když jsem silně krvácela, pak po porodech to bylo vklidu,teď před menopauzou mám zase potíže(silná menstruace,koagula,bolesti,anémie atd.)Snažím se to přijímat jak to je,ale pokud vás bolesti vyčerpávají asi není vše jak má být. Fakt bych se ráda první 3dny ňuňala, leč mi to zaměstnavatel nedovolí. Spoléhám na kolegyně,které se mnou soucítí a ulehčují mi. Potíže řeším bylinkami a homeopatiky. Zabírají což je fajn.Hlavně se z toho,že menstruuji nezbláznit. Je to přirozené,normální a zdravé.
    Jo Veroniko -a co ta čokoláda, když píšete jak je sladké a cukr fuj???
    Mějte se.
    Katka z Km

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četla, že je naopak normální menstruaci nemít. Dřív přece jen měli hodně dětí, třeba deset. Když se k tomu připočte kojení, tak si ženy menstruace dřív tak dlouho "neužívaly". Soudí se, že mnoho problémů s menstruací je kvůli tomu a také kvůli tomu, že máme děti později, po třicítce.

      Vymazat
    2. Co je zdravého a normálního na tom,když nemáte menstruaci a máte ji- ve fertilním věku- mít? Není to normální. Pokud jste zdravá a fertilní menstruujete.Tak je ženské tělo od přírody nastaveno.K čemu bychom pak měly vaječníky?
      Nazdar.
      Katka

      Vymazat
    3. Pokud žena ve fertilním věku, otěhotněla, jakmile začala po přechozím porodu zase menstruovat, tak mohla teoreticky mí třeba jen třicet menstruací za život. Pokud má dnes žena dvě děti a třeba kojí jen chvilku nebo málo, tak menstruuje za život asi 300x. Biologicky je tělo prostě nastaveno na několik desítek menstruací mezi těhotenstvími a plnohodnotným kojením bez omezování, nikoli stovek.

      Vymazat
    4. Tohle je hrozně nejasné, na co je vlastně ženské tělo nastaveno. Ono ani v historii ne vždy a ne všechny ženy měly děti jak na běžícím pásu za sebou..... Koneckonců kdyby to takhle platilo třeba u šlechty, tak nám Přemyslovci nevymřeli :)

      Vymazat
  14. Veroniko, odkud jste vzala, že se o menstruaci veřejně nemluví ? Asi nemáte televizi. Jinak byste zjistila, že se o tom mluví všude, a to na všech kanálech. Už je to fakt otravné.

    OdpovědětVymazat
  15. Já mám menstruaci pravidelnou ja hodinky, krátkou a nebolestivou. Můžu fungovat normálně. Mám ráda svoje tělo, starám se tak akorát...nedávám si to za zásluhu, mám asi štěstí. Nepátrám proč tomu tak je, jsem ráda že to tak je. Volnou menstruaci praktikuju aniž bych věděla že se tomu tak říká :) zjistila jsem, že ráno, když zatnu svaly a vstanu a jdu na záchod (v noci nekrvácím), dokážu zabránit vytečení krve na vložku...podívám se na to, díky za tip.Ale to že ze mě krev teče, poznám i když mám tampón, prostě to cítím.
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýno, děkuji, už jsem si připadala jako anomálie, mám to také tak.
      Taťána

      Vymazat
  16. Dekuji Veroniko, ze o tomto tematu pisete. Osobne si myslim, ze je to take spise tabuizovane tema. Ale zda se, ze se to zlepsuje (viz. novinky v oblasti menstruacni hygieny - kalhotky, kalisky, latkove vlozky, atd.). Poznavejme sva tela a predavejme nase zkusenosti dceram. Nebojme se o tom mluvit! :)

    OdpovědětVymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...