čtvrtek 5. července 2018

3+1 ultimátní tip jak na minimalistický šatník

Když jsem před pár dny psala článek o minimalistickém balení na cestyjako zásadní bod jsem zmínila minimalismus, který začíná doma.

Zasypali jste mě pak dotazy ohledně mého šatníku.
Říkala jsem si, že fotka možná bude lepší než tisíc slov.

Mám v současné době cca 50 kusů oblečení.

K tomu mi v komoře ještě pak visí 
  • 3 kabáty,
  • 2 bundy,
  • několik málo kousků na slavnostní příležitosti.
Na fotce také není mé 
  • sportovní oblečení,
  • čtvery boty, 
  • šátky (kupa šátků, protože na to jsem ulítlá!),
  • dvě čepice,
  • spodní prádlo.

Na internetu se potuluje spousta módních guru, kteří vám dají sofistikované návody, jak na minimalistický šatník.
Já jsem na návody lama a módní guru jsem byla naposledy na základce, 
kdy mi teta ze západního Německa posílala oblečení (které jsem nesnášela, protože poslední, co v dětství chceš, je vybočovat z řady a čelit posměškům v zářivě zelených kalhotech s klaunskými kostkovanými puky).

Napíšu tedy jen, jaké tři ultimátní otázky mi pomohly na mé cestě při redukci šatníku:

👚JAK TRÁVÍŠ DNY?
Na mateřské jsem už 6 let a do kanceláře už se vracet nechci.
Na veřejná vystoupení se oblékám stejně jako do lesa nebo na doma.
Beach volejbal hraju 2x týdně.
Pryč šly všechny halenky, obtažené sukně a kalhoty, saka.
A taky nadbytečná sportovní trička a mikiny.

👚KOLIK TI JE?
Já vím. Každý je tak starý, bla bla bla...
Ale i když ve svých 34 letech mám lepší postavu než leckterá dvacítka (no dobře, aspoň zezadu), tak už se prostě v některých věcech necítím patřičně.
Pryč šla všechna upnutá trička a svršky bez ramínek, protože podprsenky nenosím a přeci jen jsem po třech kojeních.
Až na výjimky odhaluju vždy jen nohy, nebo ruce. A nebo taky nic :-)


👚CO MILUJEŠ?
Miluju šaty. Tohle uvědomění mi přineslo strašnou úlevu.
Mohla jsem dát pryč všechny kalhoty a nechat si jen legíny a jedny džíny.
S tím šla pryč skoro všechna krátká trika, která k legínům nesedí.
Postupně jsem se zbavila i další věcí, které třeba byly pěkné, ale hodily se k máločemu.
Miluju pohodlný věci, který nikde neškrtí, nekoušou a nevylézají.
Miluju ňuchňavý teplý oblečení, do kterýho se můžu zachumlat.
Miluju jednoduchý střihy i vzory.
Pryč šlo tedy všechno, co mi z jakéhokoli jiného důvodu osobnostně nesedělo.

👚A možná ještě jeden extra tip na závěr: DEJTE SI ČAS
Klidně rok, dva.
Rozdávejte postupně věci přátelům.
Noste je na SWAPy.
Darujte charitě.
Budete z toho mít větší radost a bude vám to dávat další smysl.
A pokud si nebudete jistí, dejte nejdřív daný kus oblečení do horní police, potom do pytle pod postel nebo do sklepa a až teprve potom se ho zbavte.

Ten pocit na konci(?) je nepopsatelně úlevný
Ráno jste HNED oblečení.
VŽDYCKY se cítíte ve svém oblečení dobře.
A jen MÁLOKDY propadnete nákupním záchvatům. Pokud už jo, setsakra si rozmyslíte, co si domů pustíte.

Držím palce na cestě za vaším vysněným šatníkem.
Ať už bude jakkoli velký :-)


14 komentářů :

  1. Dobrý den, moc děkuju za milý článek, šatník redukuju, čas od času obcházím swapy, nakupuju slow fashion, líbí se mi, jak jste popsala co milujete, ňuchňavý oblečení:) I přes všechnu snahu mám pocit, že přítel má nejminimalističtější šatník, aniž by kdy cokoli takového řešil, protože to prostě neřeší:D PS: Kdybyste chtěla kouknout, na svém blogu píšu o minimalismu v hračkách, který momentálně doma propaguju:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. “Ňuchňavy” je Gretky slovo, trosku jsem ji vykradla :-)

      Vymazat
    2. Dobrý den, moc ráda si čtu Vaše příspěvky. Děkuji za ně! Máte parádní "ňuchňavé" svetříky, neporadila byste mi, kam na ně chodíte?

      Vymazat
  2. Dobrý den, musím s Vámi souhlasit. Čím méně oblečení ve skříni (dobře kombinovatelného a klasických střihů), tím méně kupuji další věci. Kolikrát jen obměním onošený kus za ten samý. I když moje skříň je pořád větší než ta vaše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze ten pocet neni dulezity. Spis ta vzajemna kombinovatelnost mi prijde jako zasadni. Zalezi to taky hodne na zivotnim stylu. Od te doby, co nechodim do kancelare, staci mi obleceni mnohem min,

      Vymazat
    2. Kéž by to tak šlo vždycky, koupit obnošený kus znovu, ale většinou se to už nevyrábí, to stejné. Kdybych to věděla, kolikrát jsem si bývala koupila jednu věc třeba ve třech kusech, abych měla zásobu:D
      A jak píšete, záleží na tom, jestli chodíte do práce do kanclu nebo ne, tam ať chcete nebo ne, musíte mít jiné věci než v čem chodíte doma, ale i tak mám oblečení minimum, až se někdy stydím, že chodím pořád v tom samým dokola, že už to kolegyni musí být divný:D Jedna sukně a k tomu trička a týden mám vystaráno:D

      Vymazat
  3. A nemyslite, ze misto snahy jak vypadat co nejmene pritazlive byste mohla sehnat detem tatinka :-) ? Takto se Vam to urcite nepodari :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se o samostatnou, kompetentní ženskou, která má úsměv na tváři, štíhlou, sportovní postavu, smířlivý přístup k ostatním a smysl pro humor k tomu, zas tak nebála ;-) Myslím, že s manželem se navzájem podporovali v tom, čím ten druhý chtěl být..a proto teďka po té síti mězi dvěma světy může běhat zpráva "zvládli jsme to " :-)

      Vymazat
  4. Minimalistický šatník se mi líbí, hledám kombinovatelné věci. Ale nevím, jak vyřešit ve dvou lidech praní, takže mám více oblečení. Nevadí mi mít věci několik let. Líbil se mi nápad Kamily Boudové: dát nějaké věci do bedny/kufru a při pocitu, že bych si měla jít něco koupit,tak toto otevřít.
    Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ve dvou lidech to ještě jde, musím toho mít teda víc, to jo, pereme tak 1 - 2 pračky o víkendu (bílý a barevný), to mi trochu brání ve větším minimalismu..i když ono dnešní pračka dá tolik vody, kolik v ní je prádla, ale mě to pořád je nějak proti srsti prát poloprázdné, tak hromadíme týden, abychom prali:D

      Vymazat
  5. Dobrý den, teď jste mi promluvila z duše. Za poslední rok jsem nemilosrdně "zajela" do šatníku a vyházela věci, které mi nejsou, nesedí strihem, barvou, k věku nebo ke zbytku. Zjistila jsem, že se mi ho za roky nakupilo dost, prestoze nemám ráda nakupování. Každopádně je to osvobozující pocit😀.

    OdpovědětVymazat
  6. Ach jo, potrebuji par kousku misto mych oblibenych uz obnosenych nebo tehotenskych, ale dnes jsem stravila hodinu v obchode (na me silene dlouha doba!), abych konstatovala, ze za rifle,ktere mi dokonale nesedi nedam dva a pul litru. A poprve jem pri nakupovani resila, co se mi hodi k tomu, co mam doma a bylo jasno :-) Ze tahavy material ani zkouset nebudu, musi to neco vydrzet. Ja v lete miluji saty, ale jak to delate na podzim nebo v zime? Jake vybirat saty, aby v nich bylo prijemne? Do tehotenstvi jsem saty nikdy nenosila, sukne se mi posouvaly a tak jsem valnou cast puberty i detstvi stravila v obleceni po starsim bratrovi a vsem, co nam kdo dal, coz zahrnovalo silene mikiny s fidzi u krku a jine skvosty a az ted se teprve hledam a zjistuji, ze saty jsou moooc hezke a pohodlne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Take miluji saty a sukne a nosim je i celou zimu. Od tehotenstvi jsem si zamilovala leginy a ty proste nosim pod sukne v zime a k tomu navleky na boty 😊 A jelikoz jsem ze všech kalhot "vyrostla", tak jsem si rekla, ze nadchazejici zima uz jedine sukne 😊

      Vymazat
    2. Já teda nosím sukně, kalhoty do práce nenosím nikdy, resp. poslední rok jsem je na sobě neměla (no jo, jsem tlustá víc než dřív a džíny se zařezávaj:D) a nosím sukně v létě v zimě.) Mám ráda LaKlara, českou značku, taky Black Mountain. Šaty moc nenosím, vadí mi, že když se zpotí, musí se hned prát, k sukni se prostě vezme čisté tričko, je víc univerzální a má víc kombinací.)

      Vymazat

Kdo je Veronika Hurdová?

Kdo je Veronika Hurdová?
Veronika je šťastná žena. Kdyby se snažila dopředu naplánovat svůj život, nemohlo to dopadnout líp než skutečnost. Je mámou tří báječných dětí, jejichž věk se neustále mění, ale vypadá to, že nebude trvat dlouho a všechny ji přerostou. Kdysi dávno, bylo to nějak hned potom, co vymřeli dinosauři, si založila blog s naprosto hloupým názvem Krkavčí matka. Její mladické neuváženosti navzdory si ale její psaní získalo srdce mnoha tisíců čtenářů, díky čemuž si Veronika dnes může žít svůj sen. Je autorkou několika knih a napsala jich už tolik, že při dotazu na jejich celkový počet znejistí. Ve zbytku času Veronika učí děti doma, hodně s nimi cestuje a dobrovolničí na farmách po světě.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...