středa 4. února 2015

Černá čočka s mrkví a květákem

Když jeden odhlédne od toho, že zrníčka černé čočky vypadají jako vydloubané dětské zorničky, je tohle jídlo opravdu skvělé. Mrknete (dětským) okem a je hotovo.

No nic. Konec černého humoru a zpět k černé čočce. Bůh ví, proč je černá. Asi to bude někde na internetu napsané, ale dneska jsem líná to hledat. Stejně tadyty vysvětlovací kecy na foodblozích všichni přeskakují. Nebo tedy aspoň já.

Každopádně černá čočka chutná trošku jinak než červená. Její velkou výhodou narozdíl od klasické zelené nebo tmavozelené čočky je, že se nemusí dopředu nakládat a za půl hodiny je uvařená.

Nevím, do jaké světové kuchyně tohle jídlo zařadit. Indické? Netuším, co by na to řekli Indové. Asi nic a možná by to i snědli, kdyby byli hodně hladoví. Mně to ale chutná moc, takže jim nic nepošlu.







(4 porce)
400g černé čočky (prodávají třeba v DM drogerii)
4 velké mrkve
1/2 květáku
1 cibule
1 kelímek zakysané smetany
kari, chilli, skořice, sůl

1) Čocku jsem si dala vařit. V druhém hrnci jsem rozpálila olej a osmažila na něm nadrobnou nakrájenou cibuli s kořením (kromě soli).

2) Mezitím jsem si oškrabala mrkev, pokrájela na menší kousky a v mixéru na smoothie ji nasekala najemno (jestli máte trpělivost, tak si ji můžete nastrouhat na struhadle).
3) Květák jsem omyla a nakrájela na malé kousky.
4) Květák a mrkev jsem přihodila do hrnce k cibuli, promíchala a smažila asi 10 minut. Potom jsem zeleninu podlila trochou vody, osolila a nechala ještě asi 10 minut probublávat, dokud se voda téměř nevyvařila.
5) K zelenině jsem nakonec přisypala uvěřenou okapanou čočku, kysanou smetanu a všechno prohřála. 
Pokud bude jídlo málo slané, dosolte si ho. To je myšlenka dne otce Fura na závěr :-)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...