středa 21. ledna 2015

Smetanové brambory

K přípravě těchto brambor mě vyprovokovala návštěva restauračního zařízení. Poprvé od té doby, co jsme se před dvěma měsíci přestěhovali s prací nad pražský Anděl, jsem se odvážila nevzít si vlastní oběd a zajít shánět potravu někam mimo zdi našeho baráčku. A jsem zase na dlouho vytrestaná.
Přiznávám. Už jsem jedla i výrazně horší francouzské brambory než v klubu Santoška (název je podle ulice, nikoli typu hostů). Ale já si pořád nějak myslím, že francouzské brambory by měly být jemné, neokoralé, rozplývat se na jazyku a držet pohromadě.
Tak abych nelenila a jen naprázdno nemlela pusou, pustila jsem se hned večer do přípravy vlastní verze z toho, co dům dal (takže bez masa :-). Vám nabízím vymazlenou verzi francouzských brambor, které mi chutnaly i takto samostatně, ale dokážu si je představit i jako luxusní přílohu třeba ke smaženému kaprovi.



4 porce

6 velkých brambor
2 velké mrkve
1 pórek
1 hrnek zeleného hrášku
3 vejce
150 ml smetany (33%)
muškátový oříšek
sůl
pepř
1) Brambory jsem si předem uvařila ve slupce doměkka, poté oloupala a nakrájela na silnější plátky.
2) Mezitím jsem si na troše oleje osmahla na kolečka nakrájený pórek a najemno nastrouhané mrkve. Do vzniklé směsi jsem přimíchala hrášek.
3) V misce jsem si rozmíchala smetanu spolu s vejci a vším kořením.
4) Do zapékací misky jsem naskládala vrstvu brambor (osolit + opepřit), pórku s mrkví a hráškem a zalila smetanou s rozšlehanými vejci. To celém jsem opakovala ještě jednou a jako poslední vrstvu dala brambory zalité smetanou.
5) Pekla jsem asi půl hodiny ve středně předehřáté troubě (všechno je vlastně hotové, čeká se jen na ztuhnutí vajíček se smetanou.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...