Jestli si myslíte, že cukroví peču jenom z rozemletých vloček a namočené pohanky, tak to teda ne. Na Vánoce peču i klasické prasárničky z cukru, mouky, másla a vajec. A i když se snažím všechno nahrazovat za přijatelnější alternativy, pořád to není žádný dietní zázrak.
Možná už máte taky napečeno linecké, išelské nebo jiné vykrajované cukroví, které se k sobě lepí marmeládou nebo krémy stvořenými z kostky másla a půl kila cukru.
Jestli rádi experimentujete, zkuste si letos cukroví poslepovat některým z mých nápaditých nápadů.
Tahini nutella
8 lžicek tahini
4 lžičky holandského kakaa
4 lžičky rýžového sirupu (nebo jakéhokoli jiného tekutého sladidla, pravděpodobně by fungoval i med)
Tahini je sezamová pasta, která je k sehnání ve zdravé výživě nebo já mám třeba tuhle, která je levná a moc dobrá.
Všechno jsem si smíchala dohromady a snažila se to namazat na cukroví rychleji, než jsem to snědla samotné. Je to nebezpečně návyková záležitost :-)
Mandlový krém
100 g mandlí
3 lžíce oleje (nějakého s neutrální nebo ladící chutí - třeba mandlový, lněný nebo rýžový)
3 lžíce strouhaného kokosu
1) Do mixéru jsem si nasypala mandle a rozmixovala je spolu s olejem na mandlové máslo. Trvá to pár minut, buďte trpěliví, stírejte ze stran mixéru a případně přilijte trochu oleje. Když v másle ale zůstanou kousky mandlí, tak to vůbec nevadí.
2) Do mandlového másla jsem přimíchala kokos a tímto "krémem" slepovala cukroví.
Z krému se pak dají péct třeba i sušenky nebo další cukroví, takže když vám zbyde, nezoufejte a zapátrejte pro inspiraci na zahraničních blozích. Sušenek z různých ořechových másel mám napečeno už fůru, ale zatím jsem se nedokopala k tomu je napostovat sem. Tak aspoň si můžu dát do nového roku nějaké to předsevzetí.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku
(
Atom
)
Kdo je Krkavčí matka?

-
Veronika Hurdová
- Aniž by v tom byl záměr, jdu celý život mimo hlavní proud.Narozdíl od svého 15letého já se za to dnes už nestydím.Mám víc dětí než rukou. Gréta, Marián a Janek se jmenují.Ty děti, ne ruce.Když děti spí, píšu blog a FB Krkavčí matka.A protože jsou všichni tři dobří spáči po mamince, napsala jsem po nocích ještěMiluju les, nohy v teple a mého muže Honzu, který na mě čeká v nebi.Děsí mě pobytové zájezdy, snahy o škatulkování a nesmířliví lidé se zavřenými hlavami.A že jsem žena opravdická a nevirtuální se můžete přesvědčit na mých besedách. Těším se na viděnou!

Ja som robila tento rok krem z mletych orechov, trosky kokosoveho oleja a hrozienok namocenych (v caji, rum fakt nemam rada;) a rozmixovanych. Bolo to fakt dobre, len teda ma asi obmedzenu zivotnost, pre istotu boli v chlade.
OdpovědětVymazat