Dnes to bude, milé děti, o hruškách s malým h. To je tak, když někdo objednává z iTesca 10 minut před půlnocí. Kdybyste náhodou neznali ten trik, tak Tesco vymyslelo, že když přetáhnete objednávací dobu po internetu do druhého dne, tak máte dvě možnosti. Buď si nechat poslat nákup až další den, nebo celou objednávku stornovat.

Vytrestaná touhle zkušeností si plánuji online nákupy aspoň s půlhodinovou předpůlnoční rezervou. Ale i tak je to někdy knap.
Člověk pak kliká jako divý, až se někdy diví.
Já fakt nechci vinit ty chlapíky, co to v depu nakládají. Jsou to dříči. Plní i ty nejnesmyslnější příkazy pitomých zákazníků, jako jsem já. Bez přemýšlení.
Přiznávám, je to docela možné. Možná jsem fakt klikla blbě. Ať už je to tak nebo tak, doma mi před Vánoci přistály čtyři kila hrušek. Místo čtyř hrušek.
Motivována dokumentem Z popelnice do lednice nevyhodím přeci ani zrnko máku. Ne fakt, nedívejte se na to. Jestli jste jenom trochu citlivá duše a brečeli jste u Chcete mě, pak vás to dozajista skolí.
Takže cože, o čem jsem to mluvila? Jo. Hrušky!
Část hrušek jsem naložila do rumu, ze kterého je pak skvělý grog, který v mrazu zahřeje. Část jsem dala do pečeného čaje (recept si schovám na jindy, abych měla o čem psát v důchodu). A zbytek jsem nakrájela na plátky a usušila na křížaly.
Hruškové křížaly
hrušky
skořice
1) Hrušky jsem si nakrájela na plátky. Tenké křupou, tlustší jsou žvýkavé. Řekla bych i nakrájejte si to podle toho, jaké křížaly máte rádi, ale jestli jste tak zruční jako já a na každé nohavici vám visí jeden metrový člověk, budete mít stejně každý plátek jinak tlustý. Nicméně i v tom je osobité kouzlo DIY.
2) Plátky hrušek jsem naskládala na plechy vystlané pečícím papírem, posypala skořicí a šoupla do trouby, ve které jsem je sušila několik hodin na 50 stupňů. Ve dvířkách trouby jsem nechala vařečku, protože to tak všude píší, ale jestli to má nějaký zvláštní efekt, to se mi vyzkoumat nepodařilo. Teda kromě toho, že to děti náramně zajímá a neustále strkají hlavičky do troubičky.
Hruškový grog
2 hrušky
2 dl rumu
3 lžíce třtinového cukru
5 kuliček nového koření
5 hlaviček hřebíčku
1 badyán
1) Hrušku i se slupkou jsem si nakrájela na kostičky, dala do zavařovací sklenice, zalila vrchovatě rumem tak, aby byly všechny kousky ponořené (pokud je rumu málo, přidejte, pokud se vejde další hruška, tak přidejte hrušku).
2) Rum jsem dosladila, přidala koření, sklenici uzavřela a proklepala.
3) Rum se dá pít jen tak, ale skvělá je i grogová verze s horkou vodou nebo černým čajem.
Takhle uskladněné hrušky vydrží klidně i měsíc. Každopádně u nás doma zmizely ještě před datem "expirace". Nikdo neví proč.
Žádné komentáře :
Okomentovat