sobota 15. listopadu 2014

Domácí pečené müsli

Ani vlastně nevím, proč jsem na to nepřišla dřív. Müsli jsem měla ráda vždycky, ale až díky první objednávce z Mixit mě poprvé napadlo, že to, co výrobci vydávají za racionální stravu, nemusí být tak úplně zdravé. Když si po pár dnech na müsli bez přidaného cukru zvyknete, nikdy už se ke klasickému nevrátíte.

Začala jsem se tedy v obchodech víc dívat, kolik cukru jsou schopni různí producenti do jednoho pytlíku dostat. A zjistila jsem, že jsou to kluci hodní a přející, protože mi chtějí přilepšit a umí můj život pěkně osladit. Kdyby byl někdo víc zvědavý, tak si to vygooglete, testů ohledně množství cukru obsaženého v müsli je poměrně dost. Evidentně nejsem první, koho napadlo strčit vločky pod lupu.


A protože máme doma spíž slušně zásobenou kupou vloček, semínek, ořechů a sušeného ovoce, řekla jsem si, že na tom přeci nemůže být nic těžkého. Za půl hodiny jsme měli napečenou snídani pro celou rodinu na dva týdny.




Receptu se nedržte nijak dogmaticky a dejte si tam, co máte rádi. Toto je základní recept, ale dají se určitě udělat variace s čokoládou, kakaem, kakaovými boby, kávovými zrny ... nebo gumovými medvídky. Proti gustu ...


1 hrnek ječných vloček

1 hrnek špaldových vloček
1 hrnek ovesných vloček
1/2 hrnku kokosu
spousta ořechů: kešu, para, mandle, pekanové, vlašské, ...
spousta sušeného ovoce: rozinky, brusinky, švestky, datle, ...
1/2 hrnku semínek: chia, slunečnicová, lněná, ...
lžička skořice
lžička sušeného zázvoru

1/4 hrnku medu (nebo jiné tekuté sladidlo - agáve nebo datlový sirup)

1/4 hrnku kokosového (nebo ořechového) oleje

1) Smíchala jsem si všechny suché ingredience a vysypala rovnoměrně na velký plech vyložený pečícím papírem.

2) V hrnku jsem si bokem promíchala med s olejem a suchou směs jimi přelila. Rukama jsem ještě všechno pěkně prošmrdlala, aby nevznikaly velké spečené hrudky medu.
3) Dala jsem péct do trouby na 20 minut na 200 stupňů a občas promíchala, aby se semínka a ořechy nespálily.
4) Müsli po vychladnutí skladuji v uzavřené nádobě. Vydrží určitě několik týdnů, jen nesmí navlhnout.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...