pátek 3. října 2014

Pohankový koláč s makovo-hruškovou čepicí

V týdnu jsem do práce pekla k obědu jako dezert i tenhle koláč, který sice vypadá suchý jak pochva 50leté ženy, ale opak je pravdou. Rozpusí se ještě než ho donesete do pusy.

Není to žádný slavnostní koláč, ale pohanka, mák, hrušky a rozinky se k sobě tak náramně hodí, že mu to snad i odpustíte.

Došly mi baterky ve váze a protože můj drahý muž byl v Mnichově a bez něj u nás doma nenajdu ani kliku od dveří, nezbylo než na vážení rezignovat a použít hrnek.



Těsto
1 hrnek pohankové mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek bílého jogurtu
1/3 hrnku třtinového cukru
3 lžíce javorového sirupu
1/2 prášku do pečiva
1/2 hrnku (burákového) oleje
2 vejce

Maková náplň
1 hrnek mletého máku
2 nastrouhané hrušky (i se slupkou)
1 hrnek mléka
3 lžíce třtinového cukru
hrst rozinek

Domácí marmeláda na promazání

1) Smíchala jsem všechny ingredience na těsto a nalila/rozetřela do pekáčku 15x25 cm vyloženého pečícím papírem.
2) Svařila jsem 5 minut v mléce nastrouhané hrušky, mák, cukr a rozinky a horkou směs jsem nalila na těsto.
3) Pekla jsem v troubě 45 minut na 180st, po upečení a vychladnutí jsem koláč rozřízla v půlce a natřela marmeládou od tchýně.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...