čtvrtek 23. října 2014

Cuketový čokoládový dort s limetkovým krémem

Co si budeme povídat, sester i bratrů mám víc než malé množství. Asi tak 6 přibližně. Ale jenom jedna sestra je mladší než já. Skoro přesně o rok.

A když vaše milovaná mladší sestřička slaví 30-tiny a objedná si u vás dort, tak se můžete přetrhnout, aby jí chutnal.


Maki si objednala nějaký zeleninový dort. Miluju tyhle výzvy, jak do dortu zamaskovat zeleninu, aby zůstala nezasvěceným strávníkem nepozorována a zároveň tam byla cítit.


Cuketa je na tohle suprová. Nemá tak výraznou chuť ani barvu jako fazole, řepa nebo zelí, ale udrží dort krásně vláčný.


Jsem milovníkem sachru. Dokonce takovým milovníkem, že jsem ho měla jako svatební dort. Ale odvážím se říct, že tenhle krasavec ho strčí do kapsy.


Tak Makuško, všechno nejlepší, ať jsi stále tak krásná, chytrá, plodná a nejúžasnější!




Korpus

1 střední cuketa
1,5 hrnku celozrnné mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1/2 prášku do pečiva
1/2 hrnku slunečnicového oleje
1/2 hrnku třtinového cukru
5 lžic medu
2 vejce
2 lžíce kokosového oleje (+1 na vymazání formy)
2 lžíce strouhaného kokosu (+ další na vysypání formy)

Na krém

1 zakysaná smetana
šťáva z půlky limetky

Na ozdobení

tabulka čokolády s vysokým procentem kakaa (já měla 70%)
na plátky nakrájená limetka


1) Cuketu jsem si oloupala a nastrouhala (poslední dobou "strouhám" všechno v mixéru na smoothie a kupodivu to funguje).

2) V jedné míse jsem smíchala mouku, kakao, prášek do pečiva a strouhaný kokos.


3) V druhé míse jsem utřela cukr s oběma oleji, medem a vejci.


4) Smíchala jsem obsah obou misek a těsto nalila do dortové formy vymazané kokosovým olejem a vysypané strouhaným kokosem a dala péct na 180 st asi tak na 50 min - zkontrolujte špejlí.


5) Po vychladnutí jsem dort podélně rozřízla a protřela krémem smíchaným ze zakysané smetany a šťávy z limetky.


6) Na ozdobení jsem si rozpustila tabulku čokolády a pokladla plátky ze zbylé půlky limetky.

1 komentář :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...