neděle 7. září 2014

Kešu humus z červené čočky s žitnými plackami

Někdy se v kuchyni nic nedaří. 

Cizrna naložená na humus mi ve vedru shnila. 
Grétka v nestřeženém okamžiku přisypala do těsta na kynuté těsto na bagetu půl kýble soli. 




A i když jsem měla chuť se vším praštit (a nejvíc Grétku tím hrncem shnilé cizrny po hlavě), tak ze zoufalství nakonec vzniklo jídlo, na které bych asi jinak nepřišla, ale stane se stálicí na našem jídelníčku. Příprava dohromady zabere necelou půl hodinu. 
Tedy pokud v kuchyni nemáte malé škodiče.

Kešu humus z červené čočky
(pro 4 osoby)

300g červené čočky
3 lžíce tahini (sezamová pasta)
šťáva z půlky citronu
hrst kešu ořechů
sůl
pepř
pálivá červená paprika
jarní cibulka
sezamový olej

1) Čočku jsem si uvařila doměkka a scedila.
2) Spolu s tahini, šťávou z citronu a kešu jsem ji rozmixovala dohladka. Pokud se vám zdá humus příliš tekutý, nebojte, do druhého dne v lednici ztuhne.
3) Dochutila jsem kořením a podávala posypané jarní cibulkou a zakapané sezamovým olejem spolu s žitnými plackami.

Žitné placky
(na 12 placek o průměru 15cm)

500g chlebové hladké žitné mouky
2 vejce
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
mléko
olej

1) Do hnětače jsem prosela mouku, přidala vejce, cukr a sůl.
2) Zapnula jsem hnětač a postupně přilévala mléko. Jakmile se těsto spojilo, vyklopila jsem ho na vál a ještě rukou hnětla a přidávala mouku, dokud nebylo vláčné a pružné a zároveň se nelepilo na prsty.
3) Těsto jsem si rozdělila na 12 dílů, z těch vyválela kuličky, potřela je olejem a každou kuličku pak v ruce roztlapkala do placky. Jde to ale i válečkem.
4) Pořádně jsem rozpálila trochu oleje v pánvi a každou placku v ní zprudka opekla. Z každé strany stačí třeba 20-30 vteřin, je to fakt fofr, tak pozor :-)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...