středa 27. srpna 2014

Kakaový raw dort z datlí

Moje starší sestřička je posledních 20 let vegetariánka a letos se dala na vitariánství. V reálu to znamená, že nejí nic, co prošlo tepelnou úpravou vyšší než teplota těla. K tomu se snaží vyhýbat živočišným výrobkům. Spousta lidí ji lituje, že se nebožátko musí živit jenom klíčky, semínky, syrovou mrkví a ořechy. Že má jídelníček strašně chudý. Ale není to tak. Jen musí být vynalézavější než kuchaři většiny českých restauracích, kteří se nedostali dál než za brokolici zapečenou sýrem (kterou by si vitarián stejně nemohl dát, protože je zapečená).





Narozeninový dort pro ségru byl letos malou výzvou. Dá se "upéct" dort, ve kterém není mouka, mléko, rafinovaný cukr, máslo, čokoláda a vajíčka? A bude takový dort vůbec k jídlu?

Překvapivě to jde. A dokonce mi chutnal víc než kterýkoliv z těch přeslazených utahaných dortů potažených dnes tak módní vrstvou hlenovitého slizu různých barev, co jsem za tohle léto na různých oslavách ochutnala (tedy kromě mrkvového dortu druhé sestřičky, který byl samozřejmě nej-lep-ší!).

Tak nechte dnes troubu odpočívat a připravte si hodně výkonný tyčový mixér. Třeba se z vás nestane vitarián, ale určitě si tím neublížíte. 

Korpus
175g datlí
100g sezamového semínka
100g lněného semínka
40g ovesných nebo jiných vloček
3 lžíce kakaa
3 lžíce kokosového oleje

Náplň
3 zralé banány
130g datlí
230g mandlí nebo kešu
150ml rýžového nebo jiného rostlinného mléka
30g kakaa
2 lžíce burákového másla



1) Dopředu jsem si naložila mandle do rýžového mléka a nechala pár hodin odstát.
2) Na korpus jsem si rozmixovala na padrť sezamová a lněná semínka, vločky a 3 lžíce kakaa. Pak jsem k nim přidala 175g datlí a 3 lžíce kokosového oleje a znovu rozmixovala na mazlavou polotuhou směs.
3) Vzniklou hmotu jsem natlačila do klasické dortové formy a dala do ledničky.
4) Mezitím jsem si na náplň rozmixovala banány, datle a burákové máslo.
5) Mandle naložené v mléku jsem také zvlášť rozmixovala a přidala je k banánové směsi. Vůbec nevadí, když v krému zůstanou větší kousky mandlí, bude pak hezky křupat. Přisypala jsem 30g kakaa a vzniklý krém rozetřela na dort.
6) Dort jsem ozdobila malinami a nasekanými mandlemi.
7) Před podáváním je potřeba ho pořádně vychladit.

A co by to bylo za oslavu, kdyby nebyl pugét, že? Místo do květinářství jsem si zašla do zelinářství a uvázala si kytku sama. Ségra z ní snad měla radost, i když ji celou okousala.


2 komentáře :

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dort jsem udělala, mám problém s tím, že korpus je dost tvrdý na nakrájení i při jezení. Až při tvoření jsem zjistila, že nemám dost lněných semínek, tak jsem půlku lněných nahradila slunečnicovými. Škoda tohoto nedostatku, bohužel odrazuje moje spolustolovníky (mně ale dort chutná a užívám si ho:)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...