úterý 15. července 2014

Projekt "Spokojené pupky"

V práci to jde od 10 k 5.

Teda výzkumy dobrý, to je pořád desítka. 
Samozřejmě :)



Ale jídlo blbý. Není kam chodit. Okolní restaurace vaří tak, že bych se šla podívat na kuchaře, jestli je tam nedrží za trest.




A tak se zrodil projekt "Spokojené pupky".

Mých 40 kolegů dostalo minulý týden tento email:

"Přátelé, kolegové,

po návratu z mateřské jsem si nemohla nepovšimnout, že obědová kultura v NMS upadá. Po důkladném field and consumer research jsem zjistila, že příčiny jsou dvě:

1) V rozumné docházkové vzdálenosti od NMS není žádná kvalitní restaurace.
2) Zaměstnanci NMS se odbývají houskami.

Než nadávat, řekla jsem si, že radši něco vymyslím.
Jakožto samozvaná gastroodbornice, pověstná foodie a vyhlášená kuchařka (se sklony ke skromnosti) mě napadlo řešení:

Budu vařit každou středu pro NMSáky dobrá a kvalitní jídla.

Uvařím oběd, který vás nezabije na zbytek dne. Ráda bych vás přesvědčila, že zdravé jídlo může být i dobré (to je klišé, co?)
Už nyní tak nebo tak své rodině vařím každý den obědy. Je už skoro jedno, jestli vařit pro 4 nebo pro 10 lidí. Mám dobré reference i od zarytých masožroutů.

Na co se můžete těšit? rajčata, celer, cukety, lilky, papriky, cizrna, hrách, pohanka, čočka, řepa, pórek, amarant, sójové boby, tofu, rýže, tempeh, jáhly, květák, brokolice, rýže, houby, kapusta, zelí, špenát, brambory, mungo, zázvor, dýně, baklažán, quinoa, bulgur, kroupy, rukola, polníček avokádo, semínka, bylinky, ořechy, batáty, petržel, mrkev a mnohé další. Vše vždy s přihlédnutím k sezónnosti jednotlivých potravin.

Čeho čekejte minimum? maso, bílá mouka, další živočišné produkty se pokusím nahradit rostlinnou alternativou.

Co rozhodně nečekejte? konzervanty, éčka, glutamáty, polotovary, salámy.


Jako správný marketér udělám nejdřív pilot.
Pokud máte zájem o oběd na středu 16. 7., hlašte se mi prosím zde:

www.strasne-tajna-adresa.cz

Uzavírka objednávek v pátek 11. 7., abych si stihla nakoupit. Maximální počet strávníků je 10 (přeci jen nemám doma podmínky na velkovývařovnu).
Po dnešním ochutnávkovém úspěchu se bude podávat cuketový crumble.
Cena za oběd bude sympatických 70 Kč, které můžete splatit na konci měsíce najednou.

Spokojeným pupkům nazdar.
v."




A pak se strhla lavina. Čekala jsem tak 5 zoufalců, kteří najdou v sobě dost odvahy, aby zkusili něco jako zeleninu.


A jak to dopadlo? V lednici mi teď trůní 18 krabiček s jídlem na zítra.

Tak snad bude chutnat.




A protože se mě furt někdo ptá "jaks to udělala?", přidávám ještě recepty:

Cuketový crumble:
inspirace zde http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2014/07/cuketovy-krambl.html

Cuketu jsem nakrájela na kostky, smíchala s trochou soli a medvědího česneku a dala do zapékací misky

Takto připravenou cuketu jsem posypala směsí kešu ořechů, vlašských ořechů, mandlí, slunečnicovými, dýňovými a konopnými semínky, solí a olejem. Celé veledílo jsem zasněžila parmazánem a šoupla přikryté alobalem do trouby na 45min, 180st.

Recept unese skoro jakýkoli poměr surovin (kromě soli :-).


Rybízový koláč z jogurtu a sójového mléka
Velký hokus pokus z toho, co dům dal.

2 hrnku mixu celozrnné a polohrubé mouky
1 hrnek jogurtu
1/2 hrnku oleje
1 hrnek sójového mléka
1/3 hrnku kakaa
1/2 hrnku cukru
1 prášek do pečiva
spousta rybízu

Suroviny na těsto jsem smíchala (musí být polotekuté, v případě potřeby přidejte mléko nebo mouku), nalila na vymazaný vysypaný pekáč, zasypala rybízem a dala na 25min péct na 200st (dělala jsem asi 1cm tenké těsto, pokud budete mít vyšší, pečte déle a na míň stupňů).





3 komentáře :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...