úterý 29. července 2014

Dýňové kroupoto a řepový koláč

Dnešek by měl nevěřícím Tomášům ukázat, že 

a) kroupy nepatří jen do jitrnic
b) řepa nepatří jen do pohádky o veliké řepě.

Vaření pro Spokojené pupky v naší firmě mě začíná bavit.
Těm, co chutná, chválí.
Ti, kterým nechutná, mlčí.

Pro příště si z dnešního vaření odnáším dvě zjištění:

1) rozkrájet, oloupat a vydlabat tři dýně trvá nešikovným lidem skoro hodinu
2) červená řepa barví ruce do letos trendy odstínu spařené prasečí kůže.



Dýňové kroupoto
1/3 dýně
150 g středně velkých krup
velká hrst sušených brusinek (rozinek, nasekaných datlí nebo švestek)
velká hrst špenátu
semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová, případně piniové oříšky)
bylinky
med
dýňový a slunečnicový olej
sůl
pepř

Na zálivku
1/2 lžíce balsamica
1/2 lžíce jablečného octa
1/2 lžíce medu
1/2 lžičky dijonské hořčice

1) Kroupy jsem naložila na půl hodiny do vody. Poté jsem je další půl hodinu vařila v téže vodě, kterou jsem předtím osolila. 
2) Dýni jsem oloupala, nakrájela na kousky, zakapala olejem, medem, bylinkami, solí a pepřem a dala péct na 45 minut na 180st.

3) Než se kroupy dovařily, dala jsem do nich zavadnout na kousky potrhaný čerstvý špenát a přidala brusinky, aby nasály šťávu.
4) Kroupy jsem odstavila z ohně a vmíchala do nich zálivku připravenou ze všech uvedených ingrediencí.
5) Do misek jsem dala kroupy, pokladla upečenou dýní a posypala semínky.




Řepový koláč

450 g červené řepy
360 g celozrnné mouky
1 prdopeč
100 g třinového cukru
50 g holandské kakao
4 vejce
150 ml jogurtu
120 ml oleje
2 lžíce medu
150 ml mléka
rum dle gusta (ale aby to nakonec neteklo :-)
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka mletého zázvoru

1) Troubu jsem předehřála na 180st.
2) Řepu jsem si uvařila doměkka a nastrouhala nahrubo.
3) Smíchala jsem zvlášť suché a mokré ingredience, spojila je do hnědé nevábné hmoty o barvě a konzistenci hovínka ročního dítěte, nalila do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dala na 45 minut péct.
4) Na obrázku je s kokosovou drobenkou (hrst kokosu, 2 lžíce oleje), ale není nutné, to je jen moje stávající úchylka.





Žádné komentáře :

Okomentovat

Kdo je Krkavčí matka?

Moje fotka

Vždycky jsem byla ve spoustě věcí "ta divná". 
Narozdíl od svého 15letého já se za to dnes už nestydím.

Mám víc dětí než rukou. Gréta, Marián a Janek se jmenují.
Ty děti, ne ruce.

Když děti spí, píšu blog a FB Krkavčí matka.
A protože jsou všichni tři dobří spáči po mamince, napsala jsem po nocích ještě

Miluju les, nohy v teple a mého muže Honzu, který na mě čeká v nebi.
Děsí mě pobytové zájezdy, snahy o škatulkování a nesmířliví lidé se zavřenými hlavami.

A že jsem žena opravdická a nevirtuální se můžete přesvědčit na mých besedách. Těším se na viděnou!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...