úterý 29. července 2014

Dýňové kroupoto a řepový koláč

Dnešek by měl nevěřícím Tomášům ukázat, že 

a) kroupy nepatří jen do jitrnic
b) řepa nepatří jen do pohádky o veliké řepě.

Vaření pro Spokojené pupky v naší firmě mě začíná bavit.
Těm, co chutná, chválí.
Ti, kterým nechutná, mlčí.

Pro příště si z dnešního vaření odnáším dvě zjištění:

1) rozkrájet, oloupat a vydlabat tři dýně trvá nešikovným lidem skoro hodinu
2) červená řepa barví ruce do letos trendy odstínu spařené prasečí kůže.



Dýňové kroupoto
1/3 dýně
150 g středně velkých krup
velká hrst sušených brusinek (rozinek, nasekaných datlí nebo švestek)
velká hrst špenátu
semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová, případně piniové oříšky)
bylinky
med
dýňový a slunečnicový olej
sůl
pepř

Na zálivku
1/2 lžíce balsamica
1/2 lžíce jablečného octa
1/2 lžíce medu
1/2 lžičky dijonské hořčice

1) Kroupy jsem naložila na půl hodiny do vody. Poté jsem je další půl hodinu vařila v téže vodě, kterou jsem předtím osolila. 
2) Dýni jsem oloupala, nakrájela na kousky, zakapala olejem, medem, bylinkami, solí a pepřem a dala péct na 45 minut na 180st.

3) Než se kroupy dovařily, dala jsem do nich zavadnout na kousky potrhaný čerstvý špenát a přidala brusinky, aby nasály šťávu.
4) Kroupy jsem odstavila z ohně a vmíchala do nich zálivku připravenou ze všech uvedených ingrediencí.
5) Do misek jsem dala kroupy, pokladla upečenou dýní a posypala semínky.




Řepový koláč

450 g červené řepy
360 g celozrnné mouky
1 prdopeč
100 g třinového cukru
50 g holandské kakao
4 vejce
150 ml jogurtu
120 ml oleje
2 lžíce medu
150 ml mléka
rum dle gusta (ale aby to nakonec neteklo :-)
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka mletého zázvoru

1) Troubu jsem předehřála na 180st.
2) Řepu jsem si uvařila doměkka a nastrouhala nahrubo.
3) Smíchala jsem zvlášť suché a mokré ingredience, spojila je do hnědé nevábné hmoty o barvě a konzistenci hovínka ročního dítěte, nalila do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dala na 45 minut péct.
4) Na obrázku je s kokosovou drobenkou (hrst kokosu, 2 lžíce oleje), ale není nutné, to je jen moje stávající úchylka.





Žádné komentáře :

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...